Ramslök – allium ursinum – är en växt som jag inte har stött på så många gånger. Egentligen har jag bara upplevt de heltäckande gröna och väldoftande mattorna när jag varit på Omberg, så jag har trott att det inte funnits ramslök på småländska höglandet. Men för bara några veckor sedan guidade Tord mig till ett hemligt ställe i vårt ”hemomkring”.

Ramslök - allium ursinum
Ramslök – allium ursinum

Vi tog oss till den hemliga platsen med bil, och resan tog cirka 15 minuter från Eksjö. Vår plan var att plocka lite ramslök för att använda till framtida matlagning. Jag hade aldrig plockat ramslök tidigare, men tänkte att jag nog kunde googla mig till vad jag skulle göra av bladen sedan, så jag följde glatt med.

Det var för knappt två veckor sedan vi var ute för att plocka ramslök
Det var för knappt två veckor sedan vi var ute för att plocka ramslök

Tydligen ska man plocka ramslöken innan den blommar, så vi var ute i alldeles perfekt tid. Ramslöken stod nämligen i knopp. Jag kan erkänna att jag gärna hade sett några blommor för fotandets skull, men på det här sättet (utan distraherande vackra blommor) blev det lite effektivare plockning. Den härliga doften av ramslök spred sig runt oss medan vi muntert pratande fyllde våra kassar.

Min kasse med en massa ramslök i
Min kasse med en massa ramslök i

När vi kände oss nöjda med skörden (Tord fick med sig cirka 500 gram och jag lite mer) strosade vi till bilen och vände hemåt. Väl hemma blev det en hektisk kväll för mig. Jag googlade på rasmslöksrecept och fick tips från vänner. Under mitt googlande hamnade jag hos Landleys kök (se här). Jag bestämde mig för att rosta bladen i ugnen för att få lite krydda (tänk oregano så förstår du hur jag menar). Det var väldigt enkelt och tog bara drygt en halvtimme per omgång längst ner i ugnen, på 100 grader.

Ramslök före och efter rostning
Ramslök före och efter rostning
Lite torkad lök
Lite torkad lök

Jag fastnade också för att göra ramslökssmör, alltså smör som man fryser in i rullar, precis som vitlökssmör, persiljesmör eller liknande. Herregud vad jag jobbade på i köket den kvällen. Men hur mycket jag än gjorde så fanns det ramslök kvar. Detta trots att jag även frusit in några påsar med hela blad. Tur att jag kunde ge bort en del av bladen till min mamma under kvällspromenaden så att allt kom till nytta.

En rulle ramslökssmör
En rulle ramslökssmör

Sedan vi var ute för knappt två veckor sedan har jag inte varit hemma många dagar, så jag har inte hunnit smaka varken smör eller kryddor än. Men jag hoppas att resultatet av mitt första försök att använda ramslök ska vara lyckat.

Idag åkte jag tillbaka enbart för att se på blommorna. De är ljuvligt vackra där de växer tillsammans i grönskan, och jag är så glad att jag fick uppleva dem – här – på min hemmaplan.

Ramslök - allium ursinum
Ramslök – allium ursinum

För dig som vill veta mer

Hos den virtuella floran hittar du fakta om ramslök
Recept, tips och trix – från Landleys kök

Ramslök - allium ursinum
Ramslök – allium ursinum

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. Åh,jag bor i Eksjö men jag har aldrig plockat… Kan man få en ledtråd om vart det finns?

    1. Jag är hemskt ledsen, men detta ställe blev jag visad i förtroende, så det delar jag inte vidare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.