Idag påminde Facebook mig om vad jag gjorde för exakt ett år sedan och det fick mig att längta tillbaka: ”Nu är det godnatt-dags efter en kul och mysig kväll med upptäcktsfärd, hundbus och fiaspel på en äng!” stod det i inlägget. Jag och min väninna Johanna hade nämligen tagit med våra barn – då 11 och 9 år – ut på en liten övernattning längs Höglandsleden.

Övernattningsdags
Övernattningsdags

Jag går vanligtvis sträckan Eksjö-Klinten (alternativt Skuruhatt) en gång åt varje håll någon gång per månad under de snöfria månaderna och hade flera gånger sett den fina övernattningsstugan som ligger längs leden. Vi bestämde att vi skulle testa att sova över där och när dagen kom packade vi våra ryggsäckar och åkte dit. Bilarna ställde vi bara några hundra meter från stugan och följde höglandsleden från grusvägen vi parkerat vid. Själva vandrandet är inte det väsentliga när vi har med barnen, utan det är själva utevistelsen i sig.

Barnen sprang ivrigt i förväg och utforskade den lilla stugan som är rätt kal förutom de två britsarna. De hittade också en bra tältplats åt Johanna och hennes dotter – som hellre ville sova i tält. När vi hade ”landat” bestämde vi att mammorna skulle ta med hundarna en sväng längs leden och tjejerna ville väldigt gärna utforska området på egen hand. När vi kom tillbaka efter en timme hade de hunnit springa över ängen, in i skogen, följa små skogsvägar och höll just på att spela lite teater och busa.

Perfekt ställe att sitta och fika på
Perfekt ställe att sitta och fika på

Efter att vi ätit vårt kvällsfika spelade vi fia tillsammans där på ängen och sedan var det dags att borsta tänder och krypa i säng.

Fia - funkar jättebra att spela även utomhus
Fia – funkar jättebra att spela även utomhus

Alla tyckte det var spännande att få sova i våra tillfälliga hem och det tog en stund att komma till ro. Men när vi väl somnade sov vi alla gott.

En av hundarna stal min sovsäck...
En av hundarna stal min sovsäck…

På morgonen vaknade jag som vanligt före alla andra, så jag tog med hundarna på en liten tur och gick till ett naturreservat i närheten som jag inte besökt innan och hann tillbaka till frukosten.

Alla var nöjda efter vårt lilla äventyr
Alla var nöjda efter vårt lilla äventyr

Det var ett nöjt gäng som packade ihop och gav sig iväg hemåt. Vi hade inte varit ute i mer än kanske 16 timmar, men det kändes som en hel semester! Det är de små, oplanerade, äventyren som ger den extra kryddan till livet, tycker jag! Så se dig omkring – det finns garanterat en massa små äventyr som väntar på dig runt knuten också.

 

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.