Det är få saker som gör sådant intryck på mig som mäktig natur. Eller platser som påminner om svunna tider och dem som levde då. I helgen fick jag vara med om en spännande upplevelse som uppfyllde båda dessa kriterier. Nämligen att gå en guidad visning i Qvarnstensgruvan i Lugnås – Europas enda kvarnstensgruva som är öppen för publik.

Här i Qvarnstensgruvan i Lugnås har man tillverkat kvarnstenar i 800 år
Här i Lugnås har man tillverkat kvarnstenar i 800 år

Ljuvligt vacker stig att gå fram till Qvarnstensgruvan

Parkeringen ligger ungefär 700 meter från själva Qvarnstensgruvan. Stigen därifrån var en av de vackraste jag gått på. Det syntes att marken nyligen varit täckt av vitsippor. Nu grönskade det av ormbunkar av olika slag. Dessutom nådde doften av ramslök fram till oss och det fanns gott om gamla sittbänkar utplacerade i skogen en bit från stigen. Sammantaget gav detta ett oerhört lugnt intryck. Att cisterciensermunkar kom hit redan på 1100-talet för att undersöka om platsen passade för ett kloster förvånar mig inte alls.

Växtligheten längs stigen mellan parkeringen och Qvarnstensgruvan
Växtligheten längs stigen mellan parkeringen och Qvarnstensgruvan
Här nere ligger Qvarnstensgruvan
Här nere ligger Qvarnstensgruvan

Vår guide Pia är oerhört engagerad

Pia, som även är en av delägarna till STF Lugnåsberget Ekohotell (där vi sov när vi vandrat etapp 7 av Biosfärleden – länk till mitt inlägg), var vår guide under visningen. Och hon var så otroligt engagerad och kunnig att denna guidning blev ett minne för livet. Redan innan vi kom in berättade hon uppbragt att det var kvinnorna och barnen som fick bära ut allt ”skräp” som männen högg bort när de tillverkade kvarnstenarna. I sina förkläden.

Pia visar hur kvinnorna och barnen gjorde för att bära ut allt skräpmaterial ur Qvarnstensgruvan
Pia visar hur kvinnorna och barnen gjorde för att bära ut allt skräpmaterial
Pia öppnar ingången till Qvarnstensgruvan
Pia öppnar ingången till Qvarnstensgruvan

Guidningen inne i Qvarnstensgruvan

Pia berättar att det finns ungefär 600 dagbrott och 55 gruvor i området. Men den vi går in i är den enda som är öppen för besök. Vatten droppar från taket och stöttor säkrar så att taket inte ska rasa in på oss. Det känns skönt att ha fått låna en hjälm. Även när jag tänker på alla fladdermöss som bor här.

Gunnel och jag i våra hjälmar - säkerheten först
Gunnel och jag i våra hjälmar – säkerheten först

Det var fantastiskt att lyssna till guidens berättelse om det mödosamma arbetet i gamla tider. Vilket slitigt liv de levde, både män, kvinnor och barn. Dessutom dog många före 30-årsåldern på grund av allt stendamm de andades in. Vi fick också lära oss att det tog ungefär två veckor att hacka ut en kvarnsten. Och hur känsligt momentet att få loss den ur berget var. Förutom allt annat spännande som Pia berättade och visade för oss.

Inne i Qvarnstensgruvan
Inne i Qvarnstensgruvan
En kvarnsten som inte blev lyckad - och de verktyg som användes för att hacka och få loss den
En kvarnsten som inte blev lyckad – och de verktyg som användes för att hacka och få loss den

Gå gärna på en visning

Visserligen skulle jag kunna berätta en massa fakta och anekdoter, för detta var en oerhört fascinerande visning. Men jag ser hellre att du själv åker dit och stöttar föreningen som driver verksamheten genom att gå på en visning (det kostar 100:- för vuxna och 40:- för barn), köpa lite fika i deras café eller bli medlem i föreningen. Så får du all information direkt från källan.

Med hjälp av en sådan här krafta kunde man få ut kvarnstenarna ut Qvarnstensgruvan, även att de vägde mellan 1 och 2 ton
Med hjälp av en sådan här krafta kunde man få ut de tunga kvarnstenarna ur Qvarnstensgruvan

När du besöker gruvan kan du pröva på ett av de smarta verktygen som man använde för att få ut kvarnstenarna ur gruvan: En krafta. Tack vare den kunde man förvånansvärt lätt få ut stenarna som vägde mellan 1 och 2 ton. På bilden ser du en liten sten som väger ungefär 100 kilo, men den kan till och med en skolflicka förflytta enkelt genom att snurra på ”pinnen”.

Vandring i Qvarnstensgruvans naturreservat

Området kring Qvarnstensgruvan är ett naturreservat. Och det ingår både i Platåbergens Geopark och Biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle. Här finns goda förutsättningar för dig som vill vandra. Förutom den vackra stigen mellan gruvan och parkeringen (700 meter) håller Länsstyrelsen på att skapa nya stigar inne i själva naturreservatet. Bland annat i området strax ovanför gruvan där ramslöken trängdes mellan buskarna och på ängarna när vi var där. Dessutom går etapp 8 av Biosfärleden (länk till etappens informationssida), och pilgrimsleden, rakt igenom området.

Här finns mycket som minner om gångna tider
Här finns mycket som minner om gångna tider
Gamla kvarnstenar utanför Qvarnstensgruvan Lugnåsberget
Gamla kvarnstenar utanför Qvarnstensgruvan Lugnåsberget

Kvarnstensgruvans naturreservat är oerhört vackert. Både naturen i sig och de gamla byggnaderna som står i det. Jag är oerhört glad att jag tack vare vandringen på Biosfärleden hörde talas om Qvarnstensgruvan. Detta är ett ställe jag verkligen kan rekommendera. Det är som att gå in i en annan värld. Och man kommer ut fascinerad och med en massa kunskap man inte hade när man gick in. Besök dem!

För dig som vill veta mer

Lugnås är beläget i Mariestads kommun, Västergötland. Mer information om hur du hittar hit finns på gruvans webbplats (se länk här nedanför).
Läs mitt inlägg om etapp 8 på Biosfärleden
– Länk till Qvarnstensgruvan i Lugnås, Minnesfjället

Staty som visar ett nervöst ögonblick - en kvarnsten föds
Staty som visar ett nervöst ögonblick – en kvarnsten föds

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV