Efter att vi ätit vår frukost på STF Lugnås Ekohotell gick vi ut på den lilla landsvägen och började vår andra vandringsdag på Biosfärleden. Dagens första etapp – nummer 8 – skulle ta oss från Lugnås kyrka till Karleby 12 kilometer bort.

Landsvägen vi följde några kilometer från Lugnås på vår färd mot Karleby
Landsvägen vi följde några kilometer från Lugnås

Mot Qvarnstensgruvan Minnesfjället, Lugnås

Etappen inleddes med vandring på en smal asfaltsväg genom ett böljande kulturlandskap där allt grönskade och blommade. En bit in skuttade ett rådjur graciöst iväg. Och fåglarnas sång var öronbedövande när vi gav oss iväg vid 07.30-tiden. Ungefär 3 km följde vi landsvägen. Vi hade fullt upp att njuta av alla blommorna i dikesrenen: Hundkex, midsommarblomster, smörblomma, rödblära, tjärblomster, rödklöver, vitklöver, förgätmigej, ängshaverrot. Och vi mötte faktiskt inte en enda bil på denna sträcka.

Vilken blomsterprakt längs vägen mot Karleby
Vilken blomsterprakt längs vägen

En tydlig skylt visade var vi skulle svänga in mot Kvarnstensgruvan, där vi varit på guidad tur dagen före (absolut värt ett besök – läs gärna här i bloggen om upplevelsen). Så fort vi svängde in på den lilla grusvägen slog den omisskännliga doften av ramslök emot oss. Där växte ramslök överallt. I dikesrenen, inne bland träden i skogen, och som en matta i en lövskogsäng vi passerade. Här blev det både fotostopp och ”doftstopp”.

Ramslök längs vägen
Ramslök längs vägen – på väg mot Qvarnstensgruvan, Lugnås

Genom Kvarnstensgruvans naturreservat

Det dröjde inte länge förrän vi nådde fram till naturreservatet Kvarnstensgruvans parkering. Därifrån följde vi en stig på 700 meter som gick genom vackra gröna lövsalar. Detta är enkel vandring i otroligt njutbar natur.

Ormbunkar, grönska, lövträd - och många platser att sitta ner och bara vara
Ormbunkar, grönska, lövträd – och många platser att sitta ner och bara vara
Lättvandrad stig längs Biosfärleden genom Kvanstensgruvans naturreservat - etapp 8 mot Karleby
Lättvandrad stig längs Biosfärleden genom Kvanstensgruvans naturreservat

När vi var där trängdes ormbunkar vid sidan av stigen, men vi såg också en massa vitsippeblad, så jag kan tänka mig att området även är vackert tidigare på våren. Man ser spår av många dagbrott längs stigen. Och klapperstensfält. Dessutom finns här ett café som är öppet under högsäsong – och toaletter inte att förglömma.

Passa på att köpa fika, eller en guidad tur i gruvan
Passa på att köpa fika, eller en guidad tur i gruvan

Härlig vandring längs långa skogsvägar

Efter att vi passerat Qvarnstensgruvan vek leden av in på en liten stig som vi sedan följde även när den övergick till skogsväg. För mig som numera bor i ett landskap utan stora sammanhängande skogar blev det här en underbar sträcka. Det är en speciell känsla att gå i skog, kilometer efter kilometer. Även att jag tidigare tog den för given.

Vackert i all sin enkelhet - tätt blåbärsris mellan stolta tallstammar - här på väg mot Karleby
Vackert i all sin enkelhet – tätt blåbärsris mellan stolta tallstammar

Helt plötsligt kände jag doften av skvattram slå emot mig. Det är en av de växter jag saknar mest efter flytten till Orust. Jag älskar verkligen att doften sätter sig i byxor och kängor när man gått genom terräng med skvattram. Därför stannade jag här en stund. Jag satte mig helt enkelt och gnuggade några blad mellan fingrarna för att riktigt kunna njuta av doften. Och så la jag några blad i fickan på shortsen.

Skvattram - Rhododendron tomentosum
Skvattram – Rhododendron tomentosum

Sedan kom vi ut på en grusväg och passerade precis som dagen före gårdar och några blommande rapsfält.

En liten grusväg på väg mot Karleby
En liten grusväg på väg mot Karleby

Historiska Karleby

Innan vi visste ordet av var vi framme i Karleby och Ullervad/Leksbergs hembygdsgård. Här fick vi njuta av vackra gamla byggnader vid Persgården, och hela området andades historia. En liten örtträdgård och en ”runsten” blev pricken över i:et.

En av de vackra byggnaderna i Karleby
En av de vackra byggnaderna i Karleby
Detalj från hembygdsgården i Karleby
Detalj från hembygdsgården i Karleby

I Karleby finns även en 2,5 kilometer lång kulturstig. Längs stigen, som utgår från Persgården finns ett 40-tal informationsskyltar. Givetvis hade det varit intressant att även gå den, men eftersom vi även skulle gå etapp 9 denna dag valde vi att gå vidare. Efter att vi hade lånat toaletterna vid hembygdsgården. Det här var en riktig höjdaretapp med mycket skog, skogsväg och historiska miljöer.

För dig som vill veta mer om Biosfärleden

Denna etapp av Biosfärleden går mellan Lugnås kyrka och Karleby i Mariestads kommun, Västergötland, och är 12 kilometer. Om du vill veta mer om etappen kan du läsa Biosfärledens egen beskrivning av sträckan här.

Fler blogginlägg om leden

Så här skrev Gunnel om Biosfärleden, etapp 8 och 9
– Tack vare att jag har gått ytterligare några etapper kan du även läsa mina inlägg från etapp 7 och etapp 9.

Länkar till Destination Läckö-Kinnekulle och deras samarbetspartners

Blev du nyfiken på biosfärleden eller området? Använd de här länkarna så får du veta ännu mer!
STF Lugnåsberget Ekohotell
Qvarnstensgruvan
Ullervad/Lekbergs hembygdsförening (Karleby)
Destination Läckö-Kinnekulle
Visit Mariestad
Vänerkulle
Västsverige

Några stenar på väggen till Persgården i Karleby
Några stenar på väggen till Persgården i Karleby

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.