Efter att vi ätit vår frukost på STF Lugnås Ekohotell gick vi ut på den lilla landsvägen och började vår andra vandringsdag på Biosfärleden. Dagens första etapp – nummer 8 – skulle ta oss från Lugnås kyrka till Karleby 12 kilometer bort.
Mot Qvarnstensgruvan Minnesfjället, Lugnås
Etappen inleddes med vandring på en smal asfaltsväg genom ett böljande kulturlandskap där allt grönskade och blommade. En bit in skuttade ett rådjur graciöst iväg. Och fåglarnas sång var öronbedövande när vi gav oss iväg vid 07.30-tiden. Ungefär 3 km följde vi landsvägen. Vi hade fullt upp att njuta av alla blommorna i dikesrenen: Hundkex, midsommarblomster, smörblomma, rödblära, tjärblomster, rödklöver, vitklöver, förgätmigej, ängshaverrot. Och vi mötte faktiskt inte en enda bil på denna sträcka.
En tydlig skylt visade var vi skulle svänga in mot Kvarnstensgruvan, där vi varit på guidad tur dagen före (absolut värt ett besök – läs gärna här i bloggen om upplevelsen). Så fort vi svängde in på den lilla grusvägen slog den omisskännliga doften av ramslök emot oss. Där växte ramslök överallt. I dikesrenen, inne bland träden i skogen, och som en matta i en lövskogsäng vi passerade. Här blev det både fotostopp och ”doftstopp”.
Genom Kvarnstensgruvans naturreservat
Det dröjde inte länge förrän vi nådde fram till naturreservatet Kvarnstensgruvans parkering. Därifrån följde vi en stig på 700 meter som gick genom vackra gröna lövsalar. Detta är enkel vandring i otroligt njutbar natur.
När vi var där trängdes ormbunkar vid sidan av stigen, men vi såg också en massa vitsippeblad, så jag kan tänka mig att området även är vackert tidigare på våren. Man ser spår av många dagbrott längs stigen. Och klapperstensfält. Dessutom finns här ett café som är öppet under högsäsong – och toaletter inte att förglömma.
Härlig vandring längs långa skogsvägar
Efter att vi passerat Qvarnstensgruvan vek leden av in på en liten stig som vi sedan följde även när den övergick till skogsväg. För mig som numera bor i ett landskap utan stora sammanhängande skogar blev det här en underbar sträcka. Det är en speciell känsla att gå i skog, kilometer efter kilometer. Även att jag tidigare tog den för given.
Helt plötsligt kände jag doften av skvattram slå emot mig. Det är en av de växter jag saknar mest efter flytten till Orust. Jag älskar verkligen att doften sätter sig i byxor och kängor när man gått genom terräng med skvattram. Därför stannade jag här en stund. Jag satte mig helt enkelt och gnuggade några blad mellan fingrarna för att riktigt kunna njuta av doften. Och så la jag några blad i fickan på shortsen.
Sedan kom vi ut på en grusväg och passerade precis som dagen före gårdar och några blommande rapsfält.
Historiska Karleby
Innan vi visste ordet av var vi framme i Karleby och Ullervad/Leksbergs hembygdsgård. Här fick vi njuta av vackra gamla byggnader vid Persgården, och hela området andades historia. En liten örtträdgård och en ”runsten” blev pricken över i:et.
I Karleby finns även en 2,5 kilometer lång kulturstig. Längs stigen, som utgår från Persgården finns ett 40-tal informationsskyltar. Givetvis hade det varit intressant att även gå den, men eftersom vi även skulle gå etapp 9 denna dag valde vi att gå vidare. Efter att vi hade lånat toaletterna vid hembygdsgården. Det här var en riktig höjdaretapp med mycket skog, skogsväg och historiska miljöer.
För dig som vill veta mer om Biosfärleden
Denna etapp av Biosfärleden går mellan Lugnås kyrka och Karleby i Mariestads kommun, Västergötland, och är 12 kilometer. Om du vill veta mer om etappen kan du läsa Biosfärledens egen beskrivning av sträckan här.
Fler blogginlägg om leden
– Så här skrev Gunnel om Biosfärleden, etapp 8 och 9
– Tack vare att jag har gått ytterligare några etapper kan du även läsa mina inlägg från etapp 7 och etapp 9.
Länkar till Destination Läckö-Kinnekulle och deras samarbetspartners
Blev du nyfiken på biosfärleden eller området? Använd de här länkarna så får du veta ännu mer!
– STF Lugnåsberget Ekohotell
– Qvarnstensgruvan
– Ullervad/Lekbergs hembygdsförening (Karleby)
– Destination Läckö-Kinnekulle
– Visit Mariestad
– Vänerkulle
– Västsverige
Namn: Therese Freid
Landskap: Småland, Ångermanland, Bohuslän
Dagsturer/utflykter, ibland med övernattningar (året om)
Bloggare, naturälskare och blomnörd som bor i en liten lägenhet på vackra Tjörn. Tonåringen pluggar i Småland. Mestadels vandrar jag i närområdet, men när jag är på resande fot passar jag alltid på att utforska mitt tillfälliga hemomkring. Vandringsleder, utflyktsmål och friluftsliv är saker som jag delar av mig kring här i bloggen.