Efter att vi vaknat under bar himmel i helgen hade jag tänkt gå en del av Pilgrimsleden Orust. Till att börja med etappen mellan Nösunds kapell och Tegneby kyrka. Att etappen är 11,2 kilometer var egentligen det enda jag visste. Det och att en av mina följare på Instagram tipsat om att sträckan skulle vara vacker.

Mysig väg att gå på

Små små grusvägar, skogsvägar och stigar

När vi packat ihop sovplatserna, ätit frukost och gått tillsammans till bilen fick jag skjuts. Visserligen hade jag kunnat kliva på leden precis nedanför Boxviks Vette, men den delen av pilgrimsleden jag har gått ett flertal gånger. Lars var därför snäll och körde mig till andra sidan av Nösund så att jag kunde kliva på vid etappstarten, Nösunds kapell.

Här är en av de små grusvägarna leden följer
Här är en av de små grusvägarna leden följer

Fint underlag och bra skyltat

Därifrån gick jag iväg genom skogen. Till stor del gick leden på skogsvägar, men även på mycket små grusvägar förbi mysiga hus och gårdar. En del av leden gick också på stig. Gemensamt för hela etappen var att den var mycket lätt att gå. Dessutom var den bra och tydligt skyltad hela vägen.

Pilgrimsleden mellan Nösunds kapell och Tegneby kyrka
Pilgrimsleden någonstans mellan Nösunds kapell och Tegneby kyrka

Tänk alla dessa lövträd när de grönskar

Ganska snart kom jag in i ett helt underbart område. Stigen gick under lövträd som stod i mäktiga backar. Bäckar rann bredvid. Om du har varit vid Sundsby Säteri och Sundsbyleden på Tjörn så vet du vilken slags natur jag pratar om. Medan jag gick där tittade jag förundrat upp mot de höga, nu kala, träden. Jag såg för min inre syn hur vackert det måste vara i dessa backar sommartid.

På väg mot backarna mellan Nösund och Tegneby
På väg mot backarna

Jag tror inte att jag gissar fel när jag antar att marken kommer att täckas av blåsippor och vitsippor här i vår. Och när löven slår ut på träden kommer det att vara helt magiskt vackert. Så jag kommer definitivt att gå denna etapp igen.

Fint längs leden på väg mot Tegneby
Fint längs leden på väg mot Tegneby

Även nu, med sina vintriga höstfärger var detta en mycket vacker del av etappen, och jag njöt för fullt av varje steg. Att några talgoxar och blåmesar bestämde sig för att sjunga/prata lite med mig förgyllde stunden.

Mustiga färger längs pilgrimsleden
Mustiga färger längs pilgrimsleden

Kalvöfjorden skymtar

Egentligen hade jag kunnat stanna kvar där länge, men jag hade över två mil kvar att gå denna dag. Så jag nöjde mig med att dra ner på tempot och verkligen njuta. Strax kom jag ut ur skogen och såg en bekant silhuett. Ängholmen där jag ofta varit med hundarna, med sambon för att se på solnedgången och även tältat några gånger. Kalvöfjorden skymtade bortanför strandängarna. Om man går i motsatt riktining ser man mer av havet.

Där borta skymtar Stigfjorden - bara några km kvar till Tegneby nui
Där borta skymtar Stigfjorden

Omgivningarna är i några kilometer präglade av närheten till havet. På några ställen fick jag rentav lite av en Ölandskänsla. Allt längs denna etapp var så vackert och lugnt.

Är det bara jag som ser tjusningen i sån här natur?
Är det bara jag som ser tjusningen i sån här natur?

Alldeles för snart var jag framme vid Tegneby kyrka

Sedan genade leden upp mot Tegneby på skogsväg/grusväg. Alldeles för snart var jag uppe vid den större vägen som går mellan Varekil och Ellös. Kyrktornet hade jag sett flera gånger medan jag gick, men nu såg jag nästan hela kyrkan. Här förberedde jag mig för att gå några hundra meter längs asfalt på en ganska starkt trafikerad väg. Men det behövde jag inte. En gigantisk eloge vill jag ge Pilgrimsleden Orust för den lilla gångbanan de ordnat parallellt med asfaltsvägen.

Tack för att ni ordnat den här lilla gångbanan så vi pilgrimsvandrare slipper gå på asfalt
Tack för att ni ordnat den här lilla gångbanan så vi pilgrimsvandrare slipper gå på asfalt

Framme vid kyrkan passade jag på att sätta mig på en bänk och äta lite mellanmål. Det hade gått alldeles för snabbt att komma fram, bara 2 timmar och en kvart. Den här etappen hade gärna fått vara mycket längre, för den var väldigt naturskön.

Tegneby kyrka, Orust
Tegneby kyrka, Orust

Sammanfattning och länkar

Vad kan jag säga för att sammanfatta de här 11,2 kilometerna? Naturskönt, lättgått underlag, välmarkerad led i lugn miljö. Jag längtar redan tills jag kan gå här i motsatt riktning och få se naturen grönska.

Pilgrimsledens olika etapper (och länkar till mina inlägg om dem)

Har du också gått etappen, eller är intresserad av att göra det, skriv gärna en kommentar här nedanför.

Nöjd pilgrimsvandrare
Nöjd pilgrimsvandrare (och den söta julklappsmössan kommer från Superyellowheadwear)

Och så var det ju toalettrapporten

Jag höll nästan på att glömma. Enligt information ska det finnas toaletter vid alla kyrkor (etappstart och etappslut). Vid Nösunds kapell glömde jag att se efter, men med tanke på att det knappat syntes någon parkering ens så tvivlar jag på det. Utanför Tegneby kyrka fanns en mindre byggnad där jag trodde toalett fanns. I det ena, märkt med en skylt för hjärtstartare, var det bara ett rörigt förråd. Dörren intill var låst. Kanske fanns toalett inne i församlingshemmet, men jag såg inga skyltar om det. Stämpel och pilgrimspass/karta fanns i alla fall i en låda vid parkeringen.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.