Bödakusten östra

Kan man starta dagen på ett härligare sätt än att ge sig ut i solen tidigt, tidigt på morgonen och gå en lång barfotapromenad längs en milslång sandstrand? Enligt mig kan man nog inte det. Under veckan på Öland bodde jag på Böda Sand och jag tog med mig hundarna ut redan vid 05-tiden varje morgon och gick just sådana promenader, från campingen och norrut längs bödabukten östra.

Magisk morgonstund
Magisk morgonstund

Att gå längs en sandstrand som är två mil lång medan solen stiger högre på himlen är en härlig känsla. Luften är härligt frisk efter natten och det enda man hör är vågornas kluckande och strandfåglarnas läten. En av de härligaste sakerna med att gå längs stranden är att man kan välja sitt eget tempo – om man vill motionsgå eller gå långsamt och göra turen till en upptäcktsfärd. Själv gjorde lät jag hundarna springa av sig på stranden innan vi gick vidare. När vi kom in i Bödakusten östra naturreservat var det koppel på som gällde, men då hade de hunnit göra av med den ”värsta” energin och var nöjda med att gå med mig.

Glada hundar
Glada hundar

Avstånden är svåra att bedöma när man bara har vatten och sand framför och bakom sig. Har man gått en kilometer? Två? Hur långt är det kvar till udden? Istället för att gå efter fasta punkter i terrängen gick jag efter klockan. 1,5 timme längs stranden och sedan var det dags att börja gå tillbaka.

Morgonsolen
Morgonsolen

På den tiden kom jag ungefär upp till Fagerrör i mitt och hundarnas relativt lugna tempo, men jag hade gärna fortsatt ända ut till Ängjärnsudden om jag hade haft lite mer tid till mitt förfogande, för sträckan mellan Fagerrör och udden är bedövande vacker (se inlägg från tidigare i veckan).

Det är sandstrand ända till Homrevet
Det är sandstrand ända till Homrevet

Det är sandstrand ända fram till Homrevet och jag hade mina gympaskor hängande ihopknutna på ryggsäcken ända tills jag kom fram dit. Jag njöt verkligen av att känna sanden mellan tårna medan jag gick, och av att kunna gå i vattnet och låta vågorna slå upp över fötterna där jag gick.

Oftast gick jag i den vackra tallskogen på tillbakavägen istället för att gå längs stranden – mest för hundarnas skull eftersom solens strålar värmde rätt bra redan från klockan 06. Men även för det är roligare att se olika platser och miljöer. Särskilt vacker är tallskogen mellan Fagerrör och Homrevet. Jag skulle nog vilja påstå att den sträckan är vackrare än att gå i Trollskogen. Det finns inga skyltar som visar var dessa tallar finns, men om man går 100 meter från stranden och går söderut några hundra meter så är man inne i den lilla skogen.

Längs hela bödakusten finns en markerad led en bit upp från stranden. Ibland går den väldigt nära, men oftast några hundra meter upp. Leden är vältrampad, men den känns inte som någon ”motorväg”. De enda ställena den blir bredare är där det är väldigt sandigt, för då har de som gått där sökt sig åt kanterna för att få stadigare mark under skorna. Leden är lätt att följa eftersom den är markerad med vita prickar på tallarna (tätt mellan prickarna) och stolpar med vita linjer runt.

Hela vägen tillbaka går man genom tallskog på en sandig ås och skymtar havet mellan träden, och hör kluckandet från vattnet. Det är väldigt rogivande att gå längs en så lättgådd stig. Fötterna verkar veta själva vart de ska och tankarna blir lätta när de får flyga fritt.

Morgonlycka
Morgonlycka

Att komma tillbaka till stugan efter tre timmar och inse att de övriga fortfarande sover gör det lätt att ställa sig och laga frukost med ett brett leende i ansiktet, ett lyckligt sinne och med naturbehovet uppfyllt för några timmar framåt!

Är det sånt här som kallas vardagslyx?

För dig som vill gå en längre sträcka
Om du fortsätter att gå längs den vitmarkerade leden även efter Fagerrör kommer du upp till Trollskogen. Leden går därefter mot Byxelkrok och fortsätter sedan ner på Bödakusten västra.

 

Taggat , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *