I och med att det är mörkt både morgon och kväll känns decemberdagarna alldeles för korta. Därför brukar jag försöka använda mina lunchraster till att tanka så mycket dagsljus jag kan.

En kort biltur från min arbetsplats på Tjörn finns den här fina bryggan
En kort biltur från min arbetsplats på Tjörn finns den här fina bryggan

Ta långlunch om du har möjlighet

Alla har olika livssituationer, så därför passar inte mitt sätt för alla. Men jag hoppas att jag ändå kan inspirera dig att hitta något sätt att komma ut. Jag försöker att ta en lite längre lunch åtminstone en gång per vecka så att jag kan komma ut i naturen. I onsdags fick jag till och med med mig en kollega på turen.

Vi besökte Björshuvudet på Tjörn, men vädret var inte så snällt mot oss. Temperaturerna var låga, och vindarna kraftiga, så det blev inget stopp på denna tur. Men så vackert det var, med de mörka snömolnen som jagade åt vårt håll. När vi kom tillbaka till jobbet upplevde vi båda två att vi hade varit lediga, inte bara ute på en långlunch. Helt ljuvligt!

Halsbäcks brygga, Tjörn
Halsbäcks brygga, Tjörn

Möjlighet att sluta tidigare någon dag?

På fredagarna slutar jag tidigt, och då brukar jag försöka hinna med en liten utflykt. Den här veckan arbetade jag hemma just på fredagen, så jag bad sambon följa med mig upp i skogen när jag slutade. Självklart tog vi även med oss hundarna. Just när vi kom ut tittade solen fram en liten stund.

Sambon ute i vår hemmaskog - 10 minuters promenad från huset
Sambon ute i vår hemmaskog – knappt 10 minuters promenad från huset

Snön låg tung på trädens grenar, och marken knarrade under skorna. Solen glittrade i snön på de högsta träden, medan hundarna lyckligt sprang runt oss. Det blev verkligen en kickstart på helgen för mig!

Lycka... säger Balder som är polarhund och ÄLSKAR snö
Lycka… säger Balder som är polarhund och ÄLSKAR snö

Ibland räcker det med bara en liten stunds dagsljus för att mungiporna ska åka upp och kroppen fyllas av glädje och energi.

Två glada hundar i full fart
Två glada hundar i full fart

Andra förslag för att få mer dagsljus

Vi mår alla bra av dagsljus, så försök att ta vara på ljuset nu när vi inte har så mycket av det. Använd till exempel din lunch precis som jag gör. Här kommer några fler förslag:

  • Om du har möjlighet på morgonen – försök att vara ute vid soluppgången (den infaller inte förrän runt klockan 08 eller 09 den här tiden på året beroende på var du bor – titta till exempel i en väderapp om du inte vet riktig vilken tid det är soluppgång eller solnedgång på din ort) – så har du fått en liten boost som räcker en lång bit in på dagen.
  • Använd den ljusa tiden på helgerna till att vara ute – och gör dina ”måste-grejer” inomhus efter skymningen istället för att slösa bort ljuset genom att göra det du tycker att du ”måste” och sedan inte kunna gå ut alls.
  • Gör upp en eld ute och sitt kvar efter solnedgången – i skogen, vid en sjö, eller på ett berg – bara för att se ljuset jaga bort mörkret och få med dig en härlig upplevelse  hem.
  • Ta med lunchen och ät den ute. Eller någon annan måltid, exempel från min blogg här:

Det blir kanske inte lika långa vandringar som på sommaren, men jag lovar att varje tur du tar nu under den här mörka årstiden kommer att lysa upp ditt inre och få dig att le, minst lika mycket som en sommarvandring!

Har du fler tips?

Kommentera gärna om du har fler tips på hur man kan få så mycket dagsljus som möjligt under den mörka årstiden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV