Förmodligen har du läst det tidigare (om du inte är ny här): Jag tycker om att ta med maten ut. Det blir så mycket mer kvalitetstid, och minnesvärd tid, än om man äter hemma. Så fick vi det nu i mellandagarna. Då kom min sambo Lars nämligen hem med ett nytt mackjärn med fint viltmotiv.

Vackert, men halt och bistert på klipporna
Vackert, men halt och bistert på klipporna

Till havet för att inviga vårt mackjärn

Eftersom vi inte hade några tider att passa på hela veckan bestämde vi oss för att åka iväg redan samma eftermiddag för att göra varma mackor ute. Vi valde en av våra favoritplatser här på Orust – en plats vid havet. Det blåste rejält och marken var täckt av ett tunt lager is när vi kom dit. Tack vare att jag går i dubbade skor vintertid behöver jag inte oroa mig så mycket för halkan längre, men vinden var inte så mysig.

På väg till en av våra favoritplatser på Orust för att inviga vårt nya mackjärn
På väg till en av våra favoritplatser på Orust
Här kan vi göra upp en eld utan att skada klipporna
Här kan vi göra upp en eld utan att skada klipporna

Därför hade jag helst stannat så snart som möjligt, men man kan inte elda direkt på klipporna. Alltså fick vi (till hundarnas stora glädje) leta oss neråt. Till slut hade vi tagit oss ner till en skyddad vik där vi la ifrån oss ryggsäck och vedsäck. Innan jag visste ordet av hade Lars hunnit göra upp en brasa på stranden. Medan jag själv ägnat mig åt at njuta av det vackra skymningsljuset.

Ojdå, Lars har redan gjort upp en brasa - OCH lagt i mackorna i vårt mackjärn
Ojdå, Lars har redan gjort upp en brasa – OCH börjat med mackorna

Premiär för ute-varma-mackor

Redan därhemma hade vi brett, och lagt ihop, mackorna. Så nu var det bara att lägga i dem och börja ”grilla”. Eftersom det är ett dubbelsmörgåsjärn kunde vi göra varsin macka åt gången, vilket kändes ganska lyxigt.

Magisk kväll vid havet
Magisk kväll vid havet

Vi hade ingen aning om hur länge mackorna skulle ligga i järnet, men Lars var noga med att vända på dem ofta. Vid något tillfälle tjuvkikade vi också på mackorna – och de var så fina med märkena av ett älghuvud och en björntass. Eller vargtass, eller hundtass.

Titta vilka fina avtryck det blir på mackorna i mackjärnet
Titta vilka fina avtryck det blir på mackorna i mackjärnet

Enkel, njutbar måltid

Sällan har något smakat så gott som dessa ljuvliga varma mackor där vid havet. Det var absolut värt att trotsa kylan och vinden för att få den här upplevelsen tillsammans.

Det var värt att frysa lite för att få äta dessa goda mackor
Det var värt att frysa lite för att få äta dessa goda mackor

Vad är väl lite frusenhet någon timme mot att få dela magisk tid tillsammans med sin sambo – och dessutom äta gott (om än lite onyttigt)? Trots sin enkelhet kommer kvällen att bli ett minne för livet för oss!

Lite bister väderlek - men jag hade varma kläder på
Lite bister väderlek – men jag hade varma kläder på

Den här turen hade jag inte kunnat göra utan mina dubbade skor Adak från Icebug (länk till butik). Vi gick längs branta stigar på istäckta bohusklippor, men jag behövde inte oroa mig eftersom skorna har så bra grepp.


Sammanfattning

När vi tagit oss tillbaka uppför klipporna och gick tillsammans mot bilen kände jag bara en total tacksamhet över att vi tog oss tiden för denna lilla utflykt. En sak är säker – detta mackjärn har inte använts för sista gången! För en gångs skull skällde jag inte på min sambo för att han är lite prylgalen 😊

Mysigt att ha med en stormlykta ut i skymningen
Mysigt att ha med en stormlykta ut i skymningen. Julklappslyktan är en klassisk Feuerhand och inköpt hos The General Prepper.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV