Jag har besökt Store Mosse nationalpark många gånger, men sedan flytten från Småland 2020 har det inte blivit av. Förrän nu i helgen då Linda och jag unnade oss en helg med boende på Lövö vandrarhem, mitt i nationalparken.

Store Mosse med sin härliga, speciella natur
Store Mosse med sin härliga, speciella natur
Linda på en av lederna i Store Mosse nationalpark
Linda på en av lederna i Store Mosse nationalpark

Vi skulle egentligen ha tältat…

Egentligen var planen att vi skulle tälta båda nätterna, precis som vi brukar göra när vi ses. Vi tycker båda om att sova ute, och dessutom tycker vi att det är skönt att krypa in i sin egen lilla vrå efter våra intensiva dagar.

Intensiva dagar blir det alltid när jag och Linda träffas
Intensiva dagar blir det alltid när jag och Linda träffas

Därför valde vi istället vandrarhem

Förra veckan insåg vi att vi skulle få tillbringa extremt mycket tid i tälten eftersom solen gick ner redan strax efter klockan 15. Ett av syftena med våra turer är givetvis att umgås, så det kändes lite tråkigt. Då kom vi på att vi kunde kolla om det fanns några lediga rum på vandrarhemmet på Lövö (där vi båda bott innan, fast inte tillsammans). Till vår stora glädje fanns det en massa plats för oss!

Vandrarhemmet på Lövö, mitt i Store Mosse nationalpark
Vandrarhemmet på Lövö, mitt i Store Mosse nationalpark

Första kvällen i Lövö

När vi anlände till vandrarhemmet på Lövö var klockan närmare 20.00 och temperaturen låg på några minusgrader. Vandrarhemmet saknar både elektricitet och vatten, så det var relativt kallt därinne när vi kom fram. Men i vårt rum fanns en kamin, och en vedkorg full med ved, så vi gjorde snabbt upp en brasa.

Lussekatter går bra att värma på kamin
Lussekatter går bra att värma på kamin

Fredagsmys vid kaminen

Sedan gjorde vi oss hemmastadda i vårt rum genom att bädda sängarna (lätt gjort med sovsäckarna, men Linda hade även med underlakan eftersom hennes hund var med) och tända våra stormlyktor.

När Linda försökte värma glöggen ovanpå kaminen var den inte tillräckligt varm, så det fick bli ett snabbt uppkok på stormköket. Det är såna här saker man minns efteråt.

Linda värmer glögg på stormköket inne på vårt rum
Linda värmer glögg på stormköket inne på vårt rum

Planer för nästa dag

Enligt SMHI skulle det vara grått och snöa hela lördagen, så vi bestämde oss för att inte ställa några alarm, utan för en gångs skull sova tills vi vaknade av oss själva.

Leden över Store Mosse går i stort sett enbart på spång
Leden över Store Mosse går i stort sett enbart på spång

Vandring i Store Mosse nationalpark

Vår plan var att vi under lördagen skulle vi gå leden från Lövö (vandringsleden passerar faktiskt precis utanför vandrarhemmets trädgård) till Andersberg och tillbaka. Enligt mig är detta den finaste delen av nationalparken, och man går i stort sett enbart på spång, totalt 14 km tur och retur.

SMHI hade fel - det var en klar morgon
SMHI hade fel – det blev en klar morgon

Bråttom under oväntat klar morgon

Under natten sov jag hur gott som helst i sovsäcken. Till min förvåning var klockan över halv åtta när jag vaknade, och när jag tittade ut genom fönstret såg jag en klar himmel. Eftersom Linda konstaterat samma sak flög vi i princip upp ur sängarna. Det var bara en halvtimme kvar till soluppgång och vi ville gärna hinna ner till mossen innan solen steg upp över horisonten.

Genom grinden kommer man direkt ut på vandringsleden och det är bara några hundra meter ner till själva mossen
Genom grinden kommer man direkt ut på vandringsleden och det är bara några hundra meter ner till själva mossen

Både Linda och jag är ganska hemmastadda i området och vi hastade förbi den närliggande rastplatsen. Den korta biten genom skogen gick i rekordfart och vi hann klättra upp i fågeltornet före soluppgången.

Linda i fågeltornet vid mossens kant, Lövö
Linda i fågeltornet vid mossens kant, Lövö

Visserligen såg vi direkt att vi inte skulle få någon soluppgång, för molnen trängdes en bit bort på himlen. Men vi var oerhört tacksamma att vi hann ut så att vi fick en morgonstund i magiskt ljus.

Vy ut mot en del av Store Mosse
Vy ut mot en liten del av Store Mosse

Ut på den låååånga spången

Att ge sig ut på mossen ger mig alltid en känsla av lycka och förväntan. Naturen är så speciell här – så vid och storslagen att det varken går att förklara eller visa med bilder. Detta är en av mina absoluta favoritplatser och jag kommer tillbaka gång på gång.

Store Mosse nationalpark - här strax nedanför Lövö
Store Mosse nationalpark – här strax nedanför Lövö

Över hela mossen går en spång som gör att man kan komma nära den speciella naturen. Jag tycker verkligen om att gå på spång, och här sträcker sig spången kilometer efter kilometer.

Linda på väg ut på mossen, strax innan hon vände tillbaka till Lövö vandrarhem
Linda på väg ut på mossen

Det blev tyvärr ensamvandring

Under fötterna knarrade snön. Temperaturen hade sjunkit rejält under natten och låg nu på drygt 10 minusgrader. Detta blev alldeles för kallt för Lindas hund Vittra. Eftersom hon får väldigt ont i tassarna av kyla vände de tillbaka till Lövö vandrarhem, medan jag fortsatte gå.

Vovven låg i sin goa sovsäck inne på vandrarhemmet nästan hela dagen - och myste med matte
Vovven låg i sin goa sovsäck inne på vandrarhemmet nästan hela dagen – och myste med matte

Lövö-Andersberg-Lövö – 14 km på spång

Den första delen av leden har jag gått ganska många gånger, men aldrig i snö. Det var lite trixigt på grund av att jag inte kunde se själva spången hela tiden, så ibland råkade jag kliva lite bredvid. Men jag hade tur och blev inte blöt om fötterna. Halkade gjorde jag inte heller, för jag hade mina dubbade Icebug på fötterna. Det blev en magisk tur.

Vandringsleden som går från Lövö vandrarhem till Andersberg - rakt över Store Mosse
Vandringsleden som går från Lövö vandrarhem till Andersberg – rakt över Store Mosse

Frukost i magiskt vinterland

Självklart saknade jag Linda där jag gick, för vi hade ju rest från varsitt håll för att träffas just här. Men jag kunde ändå njuta av den mäktiga känslan av att ingen hade gått här före mig i den orörda snön. Tystnaden låg som bomull runt mig, så när jag vid ett tillfälle hörde ett flygplan störde det mig något oerhört.

Snöigt i Store Mosse
Snöigt i tysta Store Mosse

Längs spången finns flera bänkar utplacerade för den som vill ta en paus. Vid en av dem stannade jag för att äta lite frukost och dricka en mugg varm choklad.

Ser det inte ljuvligt ut med frukost precis här och nu?
Ser det inte ljuvligt ut med frukost precis här och nu?

Så fort jag stannade till blev jag rejält kall, så det var extra viktigt med lager-på-lager den här dagen. Temperaturerna var låga och vinden tilltog allt eftersom dagen gick. Mina förstärkningsplagg åkte upp och ner ur ryggsäcken hela tiden. Under de 5 timmar som det tog mig att gå de 14 kilometerna (tur och retur) var jag i tystnaden med bara mig själv. En oerhörd lyx. Här bjuder jag på lite bilder från turen.

Mysig eftermiddag på Lövö vandrarhem

När jag kom tillbaka till vandrarhemmet på Lövö mötte Linda och Vittra mig i dörren. De hade huggit ved och redan tänt både i kaminen i sovrummet och i vedspisen i köket. Dessutom hade Linda hunnit fota en del fåglar runtom Lövö vandrarhem.

Det var skönt att komma in i stugvärmen efter 5 timmar på blåsig myrmark
Det var skönt att komma in i stugvärmen efter 5 timmar på blåsig myrmark

Hugga ved, elda och prata

Det mörknade redan klockan 15 och det var många timmar kvar till sovdags. Men vi hade inte långtråkigt en sekund. Vi hade mycket att prata om, vi såg till att hålla brasan vid liv, vi var ute och klöv ved, vi lagade mat och såg på bilder från dagen.

Innan jag visste ordet av var det dags att krypa ner i sovsäcken, och den här kvällen var rummet riktigt varmt till skillnad mot föregående kväll då vi kommit sent.

Städa, packa och säga hejdå

På söndagen skulle det enligt SMHI bli klarblå himmel och strålande sol, men de hade fel igen. När vi vaknade var det nämligen mulet, så vi bestämde oss för att bara packa, städa och åka. Eftersom vi är ute ganska ofta gick packandet på rutin. Städningen gick också smidigt, och jag kan inte nog poängtera att det är viktigt att man lämnar rummet snyggt efter sig.

Glöm inte att städa innan du lämnar ditt boende - oavsett om det är utomhus eller inomhus
Glöm inte att städa innan du lämnar ditt boende – oavsett om det är utomhus eller inomhus

Mer vandring i nationalparken

Ännu var det flera timmar kvar tills mitt tåg skulle ta mig från Värnamo till Göteborg, så vi tog bilen till dagens startpunkt; Kittlakull.

Kittlakull-Lilla Lövö-Kittlakull

Egentligen kan man gå hit från Lövö vandrarhem (vilket jag har gjort flera gånger tidigare). Den här gången skulle vi dock åka hemåt direkt efter turen, så därför vi tog bilen till parkeringen vid entré Kittlakull.

Linda på en av lederna i Store Mosse nationalpark
Linda ute på spången, på väg mot Lilla Lövö.

Rundan vi gick är ungefär 4 kilometer och den är den perfekta turen om man inte vill gå superlångt. Eller lägga en heldag på vandring i Store Mosse, men ändå få den där coola känslan som vyerna ute på mossen ger. Vinden var bister, och vi hade lämnat Lindas hund i bilen, så vi stannade inte för att fota inte så mycket. Men jag är glad att vi fick en gemensam tur.

Skönt med varma skor när man vandrar i minus 10-12 grader
Skönt med varma skor när man vandrar i minus 10-12 grader: Jag hade mina dubbade Torne från Icebug – som vanligt.

Lite mer om vandrarhemmen

Svänö vandrarhem, Store Mosse

I norra delen av nationalparken ligger en raststuga och även vandrarhemmet Svänö. Det här vandrarhemmet har genomgått en fint genomförd renovering.

Alltså.. det här köket...
Alltså det här köket….

Jag älskade verkligen tapeterna och möblerna de valt till de olika rummen, och taken är vackra och fräscht vitmålade. Känslan här är väldigt gemytlig. Vandringsleden går förbi precis utanför huset (se skyltarna på en av bilderna här nedanför).

Lövö vandrarhem, Store Mosse

I södra delen av Store Mosse nationalpark hittar du Lövö vandrarhem, som vi bodde på under helgen. Hit kommer du antingen via bilväg som är skyltad till entré Lövö. Det finns parkering för cirka 10 bilar några hundra meter före Lövö. Man kan också komma till fots via vandringsleden från entré Kittlakull (cirka 6 kilometer).

Månen mot klar himmel utanför Lövö vandrarhem
Månen mot klar himmel utanför Lövö vandrarhem

Här finns varken el eller vatten indraget i huset, utan man får hugga sin ved och elda i spisar och kaminer. Det finns en vattenpump ute på gården, men det är åtminstone enklare på vintern att ha med eget vatten. Det finns också fina utedass och en värmestuga för vandrare/besökare på gården. För mig som brukar tälta passade det här mysiga boendet perfekt och jag kommer att boka rum här fler gånger.

Kontaktuppgifter till vandrarhemmen

Här kan du läsa mer om vandrarhemmet på Lövö, mitt i Store Mosse nationalpark (södra delen)
Länk till Svänö vandrarhem (i norra delen av nationalparken). På dessa sidor kan du också boka rum om du också vill testa de mysiga boendena.

Erlandsvägen 7 335 74 Hillerstorp
Email: info@vandramedandre.se
Mobil: +46 (0) 72 227 78 22

I Store Mosse nationalpark kan jag vandra hur många gånger som helst - jag älskar det
I Store Mosse nationalpark kan jag vandra hur många gånger som helst – jag älskar det

Mer information om Store Mosse

Eftersom jag har varit i området många gånger finns det flera blogginlägg om vandring på Store Mosse (se länk). Avslutningsvis bjuder jag även på länken till nationalparkens egen webbsida.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

4 Comments

  1. Mysigt med en vistelse där 🙂 Och kul att se nationalparken inbäddad i snö 🙂

    1. Ja, Linda och jag kunde inte haft det bättre! Supermysigt, superlugnt och ja.. exakt vad vi behövde! Nationalparken i snö var faktiskt premiär för mig med, trots att jag bodde så nära förut!

  2. Oj så vackra bilder!! Jag njuter via skärmen.

    1. Tack – så roligt! Och nu har jag varit där igen i veckan.. i helt annat väder.. inlägg kommer under helgen. / Therése

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.