Vid Sundsby säteri på Tjörn startar flera fina vandringsleder. Lederna utgår från den stora parkeringen i dammens södra del och hela området ligger i Stigfjordens vackra naturreservat.

Rastplats bara några hundra meter från parkeringen
Rastplats med vacker utsikt bara några hundra meter från parkeringen
Sundsby vandringsleder består i stort sett av i det närmaste obearbetade naturstigar

Sundsby vandringsleder består i stort sett av i det närmaste obearbetade naturstigar. Lederna är mellan 1,3 och 4,8 kilometer långa, men det går att ”koppla ihop” flera leder för att få ihop en längre sammanhängande slinga om man vill det. Området är välbesökt, och är ett utflyktsmål som även passar bra för barn.

Ännu en stig
Ännu en stig

Jag har haft förmånen att få gå längs Sundsby vandringsleder två gånger under hösten (oktober och november) och båda gångerna styrde vi färden mot grottorna, ravinen och toppen Solklinten, den ena gången längs svart led, och andra gången längs Rådjursstigen till grottorna och sedan svart stig mot Solklinten.

På väg mot grottorna längs Sundsby vandringsleder
På väg mot grottorna

Detta är den svåraste leden, och bitvis är den krävande. En del passager är riktigt trånga och man kan både behöva klättra över eller krypa/åla under fastkilade stenblock (jättekul ju!!!). Jag måste erkänna att längs vissa delar av leden, till exempel när man passerar ravinen, hade det varit enklare att ta mig igenom om jag hade lämnat hundarna hemma, se bild här nedanför.

I övre delen av ravinen är det mycket lätt att gå
I övre delen av ravinen är det mycket lätt att gå – och man har svårt att förstå här hur klurigt det faktiskt är att ta sig igenom lite längre fram

Andra gången jag gick här var i november, och då var det en del vatten i ravinen.

Blött i ravinen i Sundsby vandringsleder
Blött i ravinen – här nedre delen

Efter ravinen finns en stor grotta som har bildats av ett nedrasat jätteblock som blivit som ett tak över andra stora block. Det är lite trixigt att ta sig ner dit (vi band hundarna vid ett träd innan vi gick ner i grottan), men det är absolut värt den lilla extra tid det tar. Jag gillade känslan att vara i ett ”eget” bergrum. Även att det faktiskt var en scoutgrupp som grillade vid rastplatsen precis utanför grottan så märkte jag dem knappt.

I grottan
I grottan

Vi fortsatte sedan upp till Solklinten som är den högsta punkten på berget. Vi tog oss dit via ravinen, men man kan också gå den gulmarkerade Rådjursstigen upp från grottorna mot toppen. Den väg vi valde är lite trång och brant – men rolig att gå.

På Solklinten finns det bara räcken på vissa delar - så man får vara uppmärksam om man har med sig barn
På Solklinten finns det bara räcken på vissa delar – så man får vara uppmärksam om man har med sig barn

Solklinten är 108 meter över havet, och ravinen är där, precis på andra sidan kanten. Man får vara uppmärksam här uppe, för det är bara staket/räcken längs vissa delar. Från toppen har man utsikt över Stigfjorden mellan öarna Tjörn och Orust. Härlig vy för en småländsk själ!

Utsikt från Solklinten Sundsby vandringsleder
Utsikt från Solklinten

Naturen är varierande längs denna tur. Från Solklinten valde vi att gå den lite brantare svarta leden ner mot Rådjursstigen och Sundsbyleden.

Vackert träd
Vackert träd

Det finns många vackra träd som anpassat sig till ett liv bland bergen. Min dotter intygar att de även är klättervänliga.

Hundarna är snart nere från berget
Hundarna är snart nere från berget

För dig som vill veta mer om Sundsby vandringsleder

Länk till Tjörns kommuns information om Sundsby vandringsleder

Skyltar som guidar till Sundsby vandringsleder
Skyltar som guidar till Sundsby vandringsleder

Läs om alla mina turer runt Sundsby

Uppdatering 2022-04-14: Eftersom Sundsby ligger längs vägen till mitt jobb kommer jag att vistas en del i området. Därför har jag gjort en egen kategori där du kan hitta alla mina inlägg om vandringslederna i området.

Mina instagrambilder från lederna på Sundsby

Kan man annat än älska rundslingorna vid Sundsby Säteri på Tjörn? 💚 Här en bild från Rådjursstigen där jag valde att gå min morgontur i morse, på min sista semesterdag (för den här gången).
💡 Om du blir nyfiken på Rådjursstigen kan du kika  i bloggen (se länk i min bio).
.
.
.
#skog #grönska #vandringsled #stig #skogsstig #sundsbysäteri #tjörn #södrabohuslän #vandring #morgontur #dimma #forest #nature #vandra #sweden #forestflow #södrabohuslän #hiking #fog #naturephotography #sverige #landscape #vila #västkusten #vardagsmotion #hemomkringvandring #mittfriluftsliv #rådjursstigen #tjörn
307 5

Så här hittar du till Sundsby Säteri

Med bil: Efter Tjörnbron fortsätt väg 160 mot Orust. Efter cirkaa 5 kilometer sväng vänster mot Sundsby säteri. Följ vägen cirka 1 km. Parkering finns på höger sida.

Med buss: Från Myggenäs korsväg, ta Orust express mot Orust. Gå av vid Sundsby korsväg. Gå ca 1 km. För tidtabell, se Västtrafik.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.