Beräknad läsningstid: 7 minuter

Oftast skriver jag om specifika vandringsleder jag gått eller platser som jag besökt. Men idag vill jag bara ge dig inspiration att sova under bar himmel. Vare sig du gjort det innan eller inte. Det är alltså inte själva platsen som är viktig i inlägget.

Box Vette, Orust - medan solen sjunker mot havet
Box Vette, Orust

Vi passade på när vädret såg bra ut

Igår lovade SMHI att det skulle vara soligt på eftermiddagen – och dessutom uppehåll på natten. Då bestämde vi oss för att åka till Box Vette här på Orust. Sist vi var där såg vi nämligen en riktigt cool tall, precis intill stigen. Den var nästan som en koja, och vi sa direkt att vi måste sova där någon gång.

Min sambo Lars kollar på utsikten vid Box Vette, Orust
Min sambo Lars kollar på utsikten vid Box Vette, Orust

Eftersom solen går ner strax före kl. 16.00 fick vi åka hemifrån relativt tidigt. Men vi hann gå runt en stund uppe på berget och se när solen sjönk i havet. Därefter gick vi tillbaka till tallen som vi passerat på väg upp.

Vår alaskan malmute Balder älskar att sova under bar himmel
Vår alaskan malmute Balder

Jag såg fram emot att sova under bar himmel

För min sambo Lars är det vardagsmat att sova under bar himmel. Eftersom jag själv inte gjort det så många gånger tycker jag att det är riktigt spännande – och härligt. För min skull tänkte han hänga upp en tarp, men jag bad honom att låta bli. Jag ville mycket hellre ligga och titta på månen mellan grenarna.

Inatt sov vi under bar himmel - irekt under en tall
Inatt sov vi direkt under en tall

Vi hade med oss lite ved för att kunna göra en brasa i vinterkylan. Dessutom samlade vi ihop en massa kvistar som fallit till marken i närheten. Eftersom vi inte hade någon riktig eldstad byggde Lars en botten som vi sedan byggde upp brasan på. Underbart att kunna sitta där i mörkret sedan och bara underhålla elden. Höra knastrandet, känna värmen och se på de förtrollande lågorna.

Brasan både värmer och förtrollar
Brasan både värmer och förtrollar

Kvällen gick snabbt

Vi åt lite kvällsmat, njöt av månen och den stjärnklara himlen, och varvade ner efter veckan. Till slut var det dags att bädda och göra oss klara för att krypa ner. Vi la ut liggunderlagen direkt på marken och sovsäckarna på. Båda två hade dessutom en fleeceliner inuti sovsäcken. Eftersom jag är så frusen hade jag såklart varmvattenflaska också – som vanligt.

Kvällsmys före sovdags - behövs även när man ska sova under bar himmel
Kvällsmys före sovdags

Vår hund Balder har sin egen lilla sovplats när vi är ute och han hade krupit ihop på sin plats långt innan vi la oss.

Här ligger jag och drar mig i sovsäcken efter en underbar natt under bar himmel
Här ligger jag och drar mig

Gott att sova under bar himmel

På grund av att det är många som har svårt att sova ute skäms jag nästan för att säga att jag sover superbra utomhus. Jag somnar nästan direkt, och sover oftast mycket längre på morgonen än jag gör hemma. Inatt var inget undantag. Innan jag visste ordet av var det morgon.

Just momentet när man ska byta om är det enda jag ogillar med att sova ute
Just momentet när man ska byta om är det enda jag ogillar med att sova ute – men här har jag fått på mig både byxor och rena/torra strumpor

Strumporna är av mohair, inte merinoull, och från mitt favoritmärke Happy Hiking.


I vanliga fall är jag alltid snabbare upp på morgonen än Lars, men inte idag. Det tog emot att kliva ur den varma sovsäcken för att byta om och packa ihop sakerna. Men till sist var jag tvungen. När jag gick för att uträtta morgonbehoven möttes jag av en helt fantastisk soluppgång.

Den här vyn hade jag medan jag gjorde min morgontoalett - efter att jag fått sova under bar himmel
Den här vyn hade jag medan jag gjorde min morgontoalett

Den gav ny energi så sedan var det enklare att göra klart. Lars hade redan hunnit koka upp vatten till kaffe och choklad och vi åt en lätt frukost innan vi lämnade vår tall.

Frukost under tallen
Frukost under tallen

Efter en snabb sväng upp på berget igen gick vi till bilen. Lars för att åka hemåt, och jag för att vandra längs Pilgrimsleden Orust.

Hitta en egen fantastisk plats!

Syftet med det här inlägget är inte att du ska gå till Boxvik Vette och sova under ”vår” tall. Istället vill jag inspirera dig. Påminna om att det är härligt ute året om. Det som skulle göra mig gladast av allt är om du blir inspirerad att hitta en egen fin plats att sova under bar himmel på. Skulle det bli så; Skriv i kommentarsrutan här nedanför så kan du inspirera fler!

Jag älskar mina Icebug-kängor - särskilt när jag går på sånt här underlag
Jag älskar mina Icebug-kängor (länk till Icebug) – särskilt när jag går på sånt här underlag

Länkar till inlägg om nätter jag valt att sova under bar himmel

Medan jag frös i minusgraderna gick Lars klädd så här medan vi packade
Medan jag frös i minusgraderna gick Lars klädd så här medan vi packade

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

1 Comment

  1. Thomas Råden

    Håller med om att sova utomhus är det bästa. Nattade över i Norge på Utsira i mitten av mars. Har en sovsäck med komfort temp på minus 15.
    Den fungerar bra, nästan svettigt. Utmaningen är dom som måste upp mitt i natten och göra nummer 1, som jag är. Noll grader ute, springer efter
    uträttat ärende tillbaka för att få tillbaka värmen i säcken. Men höjdpunkten att sova utomhus är stjärnhimmelen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.