Min sambo har länge önskat bilder på ett av våra tipi-tält. Vi har i och för sig redan en massa bilder på tälten, men nu var det inte vilka bilder som helst han ville ha. Det var nämligen inte bara tältet som skulle vara med – stjärnor var en precis lika viktig ingrediens.

Bild från tidigare i veckan då vi rekade i området
Bild från tidigare i veckan då vi rekade i området

Vi hade rekat tidigare i veckan och hittat en fin plats på Orust-sidan av Stigfjordens naturreservat med mycket himmel, och utan hus eller gatubelysningar som skulle störa stjärnljuset. Dessutom är Stigfjorden ett av få kustnära naturreservat där det inte är förbjudet att tälta eller campa. Vi bestämde oss för att åka dit så snart det skulle bli en klar natt. I fredags kväll stämde SMHI:s rapport (för en gångs skull) så vi åkte dit. Till vår lycka var himlen fortfarande klar – och beströdd med stjärnor – när vi hade rest tältet.

På himlen ovanför tältet syns stjärnor
På himlen ovanför tältet syns stjärnor – jag blev nöjd med den här bilden (efter förutsättningarna)

Temperaturen låg på cirka -12 grader (årets hittills kallaste natt), så jag fotade inte lika länge som jag skulle gjort i vanliga fall. Att fota med enbart mobiltelefon och utan stativ (jag prövade stativet också, men blev irriterad då det inte alls gjorde som jag ville) var en utmaning. Till slut lyckades jag i alla fall få en bild som jag kände mig nöjd med och då åkte vantarna på direkt igen. Jag är lite frusen av mig, så medan jag väntade på Lars – som ivrigt fotade den vackra stjärnhimlen – stod jag och studsade och gjorde åkarbrasor bredvid.

Jag i morgonkylan
Jag i morgonkylan

Till slut var även Lars nöjd med sina bilder. Vi kröp vi ner i sovsäckarna, och det var helt ljuvligt. Jag fyllde kokande vatten i en flaska som jag virade in i en filt och stoppade ner vid fotändan och snart spred sig en behaglig värme i sovsäcken. Men inte utanför. Där var natten bister, vilket jag blev varse runt 05.30 när jag var tvungen att gå ut och uträtta mina morgonbehov 🙂 Jag hade väldigt bråttom ner i sovsäcken igen efter det.

Man kan nästan känna kylan
Man kan nästan känna kylan
Strax utanför tältet när vi krupit ut - inte bara stjärnor utan även soluppgång fick vi fota
Strax utanför tältet när vi krupit ut

En halvtimme före soluppgången steg vi upp och började packa ihop våra saker. Vi visste det inte då, men vi skulle få en helt fantastiskt vacker vintermorgon med nyis på fjorden. Att se solen stiga över klipporna och blänka i havet är en obeskrivlig känsla. Det spelar ingen roll hur många soluppgångar och solnedgångar man är med om, varenda en är unik. Och den vi fick efter vår tältnatt var helt otrolig.

Naturens skönhet
Naturens skönhet

Det blev en väldigt lyckad tur. Det var inte någon lång vandring, men vi vi fick så mycket mer än det vi gick ut för. Till vår lycka var det inte bara stjärnor vi fångade på våra bilder denna tur, utan även den vackra platsen i fantastiskt vintermorgon-ljus. Man kan inte annat än att känna sig rik!

Vilken rikedom att få uppleva detta
Vilken rikedom att få uppleva detta

Utenätter de senaste månaderna då vi INTE sett några stjärnor

Länkar till inlägg här i bloggen:
Äventyr i grottor med middag och övernattning
Vi firade in julen med en tältnatt (här var det stjärnklart när vi anlände, men inte när vi och tältet var på plats)
Tältnatt i decemberrusk
Höstig utenatt i Svartedalen

På väg hemåt
På väg hemåt

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.