Beräknad läsningstid: 15 minuter

Först och främst vill jag säga att jag inte utger mig för att vara någon expert. Det finns det så många andra som är. Men det är många som hör av sig till mig när de läst inlägg om mina/våra utenätter. En del ställer frågor om utrustning, medan andra bara vill uttrycka sin beundran eller fascination över att jag sover ute även på vintern. Därför vill jag visa att vintertältning inte är särskilt svårt. Du kan också tälta i vinter!

Jag ser fram emot att få tälta många nätter i vinter - både med och utan min sambo
Jag ser fram emot att få tälta många nätter i vinter – både med och utan Lars

Inlägget innehåller betald marknadsföring från Widforss

Första gången jag tältade i snö var 2020

För mig var det premiär att tälta i snö för ungefär två år sedan. Då var det min sambo Lars och jag som sov uppe i Sälenfjällen. Det blev en av årets höjdpunkter för mig, och jag fick blodad tand för att tälta även på vintern. Trots att jag knappt fick ner fötterna i de isiga skidpjäxorna på morgonen när vi steg upp.

Årets höjdpunkt - att tälta på fjället i snö
En av årets höjdpunkter 2020 – att tälta på fjället i snö

Nu sover jag ute nästan varje vecka – året runt

De följande två vintrarna har jag sovit ute ungefär en gång i veckan. Oftast tillsammans med Lars, men även på egen hand. Och vid några tillfällen med kompisar. Men det blir inte enbart i tält, utan även i vindskydd (vilket jag även gjort vintertid före 2020) och hängmatta/hammock. Eller som förra helgen – under bar himmel.

Härlig morgonvy - så kan det vara att tälta på fjället
Härlig morgonvy inifrån tältet

Vill du också uppleva vintertältning?

Personligen tycker jag att det är underbart att tälta på vintern. Dels älskar jag ljuset som är ett helt annat än övriga tider på året. Och känslan när jag ligger i min varma sovsäck samtidigt som kylan biter i näsa och kinder så fort de sticker ut. För att inte tala om ljudet av fallande snö mot tälttaket, eller isen som råmar/sjunger på sjön. Det går inte riktigt att beskriva för någon som inte upplevt det själv.

Vår tältplats i Glaskogen
Tältplats i Glaskogen december 2021

Vad är skillnaden jämfört med att tälta sommartid?

För den som har tältat på sommaren är steget till vintertältning inte särskilt stort. Egentligen handlar det mest om att planera – och kanske att bära med sig lite mera packning.

För det första behöver man se till att man har ett tält som klarar av vintertältning. Vidare är det viktigt att se till att man kan hålla sig varm hela turen. Vilket bland annat kräver att man är rätt klädd och har en varmare sovmiljö än vanligt.

Dessutom är det extra viktigt att ta hänsyn till att oförutsedda saker kan inträffa. Saker som gör att man inte hinner tillbaka till civilisationen i förväntad tid. Är det riktigt bistert väder är det oerhört viktigt, kanske till och med livsavgörande, att man har tillgång till vatten, proviant och möjlighet att hålla sig varm och torr längre tid än man räknat med.

På väg hem efter vår övernattningstur
Bild från en vintertältning – det krävs en del packning

Vad krävs av tält som ska användas på vintern?

Som du säkert upptäckt finns det tält i alla prisklasser. Allt ifrån relativt billiga tält, till tält som kostar skjortan. Men jag bör tillägga att man oftast får det man betalar för när det handlar om tält. Oavsett säsong tycker jag dock att den viktigaste frågan att ställa innan man köper ett tält är: ”Var, när och hur ofta kommer jag att använda tältet?”.

Om tältet bara ska användas enstaka nätter, och i skog/lågland, kan man använda i stort sett vilket tält som helst. Åtminstone om väderförhållandena är goda. Däremot behövs tåligare utrustning när man vintertältar i tufft fjällväder. Många 4-säsongstält har därför stabilare konstruktion/tältbågar och kraftigare tältpinnar än de vanliga i aluminium. Dessutom brukar de ha kjolar längs marken där man kan ösa på snö. Vintertälten blir givetvis lite tyngre, men de håller värmen betydligt bättre än andra tält.

Min sambo och jag har ett flertal olika tält, en del förberedda för kamin. När vi väljer vilket tält vi ska ta med tar vi hänsyn till förväntad miljö och förväntat väder. Mitt bästa råd är att rådfråga butiken om vilket tält som passar bäst för dina behov innan du gör ditt inköp.

Tältet står där på udden som Naturvårdsgruppen tipsat oss om - och stjärnorna gnistrar i bakgrunden
Kall natt i mars 2021

Saker att tänka på när du ska slå upp tältet

Jag brukar alltid rekommendera att man tränar på att slå upp tältet hemma innan man ger sig ut. Självklart är det ännu viktigare att man vet exakt hur man ska göra på vintern. Då är det kallt och kanske mörkt när du ska slå läger. Dessutom behöver du kanske ha vantar på dig medan du gör det. Så testa några gånger innan du tar med tältet på din första vintertältning.

Där jag bor har vi oftast inte så djup snö, men om man har det kan man behöva gräva bort snön innan man slår upp tältet. Tänk på att det kan vara svårare än vanligt att förankra tältet med tältpinnar/tältspik. Till din hjälp kan du använda en sten, eller baksidan av din yxa, för att banka ner pinnarna. Vanliga tältpinnar i aluminium håller oftast inte för detta, så se till att ha vintertältpinnar med dig. Man brukar också ösa/skotta upp snö längs nederkanten av tältet för att isolera det.

Planera och packa för att tälta på vintern

Ofta får jag frågan om vad jag har med mig för utrustning när jag är ute, och vad jag rekommenderar. Förmodligen finns lika många svar på frågan om lämplig utrustning som det finns vandrare. Så jag specificerar inte här exakt vilken utrustning jag har eller teknisk specifikation för dem. Men är det något du undrar över är det bara att fråga i kommentarsfältet under inlägget.

Här går jag med vinterpackning på
Här går jag med vinterpackning på

Saker man absolut inte vill glömma hemma

Lite längre ner hittar du min packlista. Men det finns några saker som jag tror att du absolut inte vill glömma hemma:

 • Pannlampa – det mörknar tidigt
 • Snöspade (lätt och hopvikbar)
 • Vattenflaska som tål kokande vatten så att du kan lägga den i sovsäcken om du är frusen
 • Värmande plagg som fleecetrjöa eller dunjacka att ta på när du stannar
 • Det är helt fel årstid att glömma tändstickor/tändstål/tändare
 • Handvärmare – funkar både i vantarna och att använda i sovsäcken
 • Power bank och laddsladd – kylan äter upp telefonens batteri
 • Ved – om du har plats och orkar bära. Kvistar du hittar i skogen på vintern är frusna eller blöta, så det kan vara svårt att få upp eld med dem. Det är betydligt enklare att tända i torr ved. Lägg det du plockar från marken runt brasan så hinner det torka till lite.

Ladda ner min packlista för utenatt vintertid

Här kan du ladda ner Min packlista för vintertältning.

Det här är livet
Det här är livet

Mina bästa tips för en varm tältnatt

Eftersom jag är en väldigt frusen person är en av mina största utmaningar vid vintertältning att hålla mig varm. Här kommer några saker jag brukar göra för att behålla, eller få upp, värmen.

Mer kläder när man stannar

Precis som alltid är det viktigt att ta på mer kläder när man slår läger. Trots att man känner sig varm när man kommer fram så kyls man ner snabbt när det är minusgrader. Tar man på sig en dunjacka, ulltröja eller fleecetröja under skaljackan håller man sig varm. Man kan också lägga en filt eller sovsäcken över benen eller axlarna/ryggen medan man sitter stilla, till exempel när man äter.

Dessutom är det smart att ha med sig extravantar så att man kan ta på sig ett par torra, sköna vantar när man stannar. Själv har jag nyligen köpt värmevantar som drivs med batteri. Superskönt, även att jag gärna hade sett att de var ännu lite varmare. Men det skulle jag nog tycka oavsett hur varma de var.

Tänk på att inte ta på dig dina goa kläder förrän efter att du gjort klart lägerplatsen. Det vore dumt att svettas i de rena kläderna, för då blir du snabbt kall när du stannar upp.

Tidigare har jag använt handvärmare (värmekuddar) i vantarna. De håller värmen i 6-8 timmar, och fungerar även att ha i sovsäcken om är lika frusen som jag. De har varit min räddning många kalla turer, och det enda negativa med dem är att de bara kan användas en gång.

Skönt att vara varmt klädd en sån här tur
Skönt att vara varmt klädd – här värmekängor och färgglada mohairstrumpor

Dubbla liggunderlag

För komfort, och för att hålla undan så mycket markkyla som möjligt, använder jag dubbla liggunderlag. I botten har jag ett vikbart Thermarest Z-rest och ovanpå det har jag ett lyxigt 10 cm tjockt uppblåsbart liggunderlag från Sea to summit med högt R-värde (över 6). R-värdet visar hur väl liggunderlaget isolerar mot markkyla (läs mer hos Widforss), och man brukar säga att R-värde över 4 passar för de kallare årstiderna.

Gammal, men varm, sovsäck från Fjällräven

Att välja rätt sovsäck är en riktig djungel. Sovsäcken som jag själv oftast använder på vintern är över 20 år gammal och kommer från Fjällräven. Komforttemperaturen i den ligger på minus 19 grader. Men man får tänka på att det avser män. Nu för tiden är det oftast angivet på sovsäckarna vilken komforttemperatur som gäller för kvinnor respektive för män. Och det finns sovsäckar tillverkade speciellt för kvinnor.

Med en liner värmer sovsäcken i lägre temperaturer

Ett enkelt sätt att få sin sovsäck att räcka ytterligare några minusgrader är att använda en liner. För mig som är så frusen har jag hittat den perfekta linern – i fleece. Det gör en enorm skillnad att ligga i sovsäcken helt omsluten av mysig fleece. Men den tar plats i packningen, och är inte direkt fjäderlätt.

Superskönt med en liner i fleece - funkar lika bra vid vintertältning som när man sover under bar himmel
Superskönt med en liner i fleece

Drick eller ät något varmt

Jag dricker ofta en kåsa varm choklad innan jag lägger mig. Självklart fungerar det lika bra med te, nyponsoppa eller något lite matigare – bara det är varmt. Det är mycket lättare för kroppen att hålla värmen sedan.

Lägg en varmvattenflaska i sovsäcken

När jag tänker på alla tips jag fått från min sambo är det ett råd som överglänser alla andra. Nämligen tipset om att lägga en varmvattenflaska i sovsäcken. Det är helt ljuvligt att ha värme till exempel nere vid fötterna när man ska sova. Men även att ha möjlighet att flytta runt den under natten om jag känner mig kall.

Oftast kokar jag upp vatten på stormköket precis före läggdags, häller i min Nalgeneflaska som tål kokande vatten, och stoppar in den i en tröja eller liknande så jag inte ska bränna mig på den. Om man inte har med sig något kök kan man givetvis ta med varmvatten på termos om man bara är ute en natt.

Ett annat plus med att ha vattenflaskan i sovsäcken är att man har isfritt vatten till frukosten dagen efter. Vilket kan vara rena lyxen en kall morgon.

Här ska jag koka vatten för att ha i värmeflaskan i sovsäcken - superskönt när man ska tälta vinter
Här ska jag koka vatten för att ha i värmeflaskan i sovsäcken

Byt till ull från topp till tå

Och jag byter alltid, alltid, alltid, till ett torrt underställ i merinoull och torra strumpor i mohair (jag har ju mitt favoritmärke som jag använder hela tiden) det sista jag gör innan jag lägger mig i sovsäcken. Det är otroligt viktigt för värmens skull att man verkligen är torr vid vintertältning.

Glöm inte mössan!

Nu låter jag säkert som din mamma – men ta på en torr mössa när du lägger dig. Med mössan på förlorar du ingen värme ut genom huvudet. Och använd inte samma mössa som du gått i under dagen. Själv brukar jag alltid dra på en buff i merinoull också, vilket jag tycker är superskönt.

Härligt att vakna varm och glad - här vid Bö tjärn
Härligt att vakna varm och glad

Men det finns ETT moment jag ogillar med att tälta på vintern

Ärligt talat är det bara ett moment jag ogillar vid vintertältning, och det är att byta om på morgonen. När man ligger där go och varm i sovsäcken är det allt annat än lockande att lämna värmen. För att dessutom ta av sitt varma underställ och ta på sig iskalla, stelfrusna kläder.

Några knep man kan ta till då är att man lägger byxorna längst ner i sovsäcken redan på kvällen så är de inte svinkalla på morgonen. Man kan också ha på sig nattunderstället under kläderna tills man ska ge sig ut på dagens sträcka. Men ska man övernatta fler nätter måste man då ha ett torrt ställ och torra strumpor även till nästa kväll.

Sovdags denna årets första utenatt - i nytt tält dessutom
Sovdags i tältet i början av januari

Mat som värmer gott på vintern

Under vår, sommar och höst är det jättemysigt att laga mat ute i naturen. Men under vintern vill jag oftast äta något som går snabbt, är varmt och ger mig näring. Förmodligen för att jag är så frusen om händerna. Så jag föredrar frystorkad mat eller soppa på burk/påse. Om jag inte ska vara ute flera dagar kan jag även ta med något gott bröd och en mjukost. Men som sagt resten av året.. då tycker jag om att äta gott även i skogen.

Lyxigt att bara sitta i lä under sin tarp och vänta på god mat
Lyxigt att sitta i lä under sin tarp och vänta på god mat

Sammanfattning och länkar

Sammanfattningsvis kan man säga att vintertältning i princip är detsamma som att tälta på sommaren. Bara lite kallare. Och härligare! Efter att du har läst här hoppas jag att du också ska känna dig inspirerad att ge dig ut och tälta i vinter. Skriv gärna och berätta i kommentarsfältet här nedanför i så fall.

Bra-att-ha-länkar om du vill titta på vinterutrustning

Friluftsutrustning (Widforss)
Vintersovsäckar (Widforss)
Här kan du titta på olika tält (Widforss)

Inifrån vindskydd efter en av mina kallaste utenätter
Inifrån vindskydd efter en av mina kallaste utenätter

Länkar till blogginlägg om vinterturer med övernattning

– Vi firade in julen med en utenatt (dec 2020)
– Äventyr i grottor med middag och övernattning (jan 2021)
– Fota stjärnor och tälta på årets kallaste natt (jan 2021)
– Tältnatt i decemberrusk (dec 2020)
– Januaris sista övernattningstur (jan 2021)

Och det finns många många fler inlägg om att tälta på vintern. Se kategorin ”Sova ute”.

Foto: Lars Johansson, Göta Äventyr: Tältnatt i decemberrusk
Foto: Lars Johansson, Göta Äventyr: Tältnatt i decemberrusk

Vill du läsa fler av mina artiklar?

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

 1. Kul att läsa om nu när jag har tillbringat min första vinternatt ute förra helgen. Även om det inte var snö och jättekallt så var det väl ändå runt nollgradigt. Vårt liggunderlag har ett r-värde på lite mer än 4 så det gick bra. Sen tog jag sambons sovsäck som är lite varmare än min, så fick han ta min. 🙂 Vi fick mersmak 😀

  1. Vad härligt att ni också kommit iväg på övernattning vintertid! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.