På grund av sjukdom och sjukhusvistelser (min sambo Lars) har vi inte kunnat sova ute så mycket som vi velat. Och vår tradition med sova-ute-fredagsmys kom helt av sig i början av sommaren. Men nu blev det äntligen av igen, och vi begav oss till Stora Kroksjöns naturreservat i Risveden.

Stora Kroksjön, Risveden
Stora Kroksjön, Risveden

Runt Kroksjön finns fyra vindskydd

Eftersom vi gav oss ut redan tidigt på eftermiddagen hade vi egentligen gott om tid. Men den olycksbådande blåsvarta himlen fick oss ändå att öka på stegen längs stigen från parkeringen. Förra sommaren besökte vi Kroksjön vid två tillfällen (läs mer i länkarna nertill), så vi visste att där finns fyra vindskydd.

Ett av de fyra vindskydden runt Kroksjön
Ett av de fyra vindskydden runt Kroksjön

Vi planerade att sova i det sista (eller första, beroende på vilket håll man går runt sjön förstås). Ett vindskydd som ligger högt upp, med sjöutsikt, men ändå en bit in bland skyddande tallar. Om det skulle vara upptaget skulle vi gå vidare mot nästa.

Tack vare stigen som går runt hela Kroksjön är det lätt att ta sig fram
Tack vare stigen som går runt hela Kroksjön är det lätt att ta sig fram

Full fart längs stigen

Från parkeringen är det ungefär 700 meter längs en skogsstig som ger ordentlig skogskänsla. När vi kom fram till Kroksjön valde vi att gå till vänster, eftersom det skulle bli närmare till den tänkta sovplatsen.

På grund av regnmolnen försökte vi komma fram till vindskyddet så snabbt som möjligt
På grund av regnmolnen försökte vi komma fram till vindskyddet så snabbt som möjligt

Stigen följer här sjökanten, om än uppe på berget. Stigen är kuperad, men väl märkt. Efter att vi hade tagit oss förbi några uddar nådde vi vindskyddet precis när de första regndropparna föll. Och till vår lycka var det ledigt.

Torra trots regn och åska

Till att börja med var det bara ett lätt duggregn som föll. Men av de mörka tunga molnen förstod vi att ett rejält regnväder strax skulle vara över oss. Därför ställde vi bara in ryggsäckarna i vindskyddet och gick ut i den omgivande skogen för att plocka pinnar, kvistar och annat brännbart från marken. Visserligen hade vi med oss egen ved, men vi behövde något som är lättare att tända med.

Härinne i vindskyddet har vi det gott trots regn och åska
Härinne har vi det gott trots regn och åska

Snart öste regnet ner, och på håll hörde vi åskan. Vi skyndade tillbaka till vindskyddet och gjorde i ordning sovplatserna. Där satt vi sedan och pratade och gosade med hundarna medan det smattrade mot taket. Vi kunde konstatera att vindskyddet var välbyggt och tätt, för inte en regndroppe kom in på oss. Dessutom sticker taket ut en bit på framsidan och skyddar även det. Åskan passerade oss och drog snabbt vidare. Men regnet höll i sig en timme ungefär.

Ett av vindskydden runt Stora Kroksjön i Risveden
Vindskyddet – bild från morgonen efter då det var ljusare

Härlig brasa förgyllde kvällen

Så snart regnet avtog gjorde vi i ordning för att tända brasan i eldstaden utanför vindskyddet. Tyvärr var eldstaden så långt ifrån att vi inte kunde dra nytta av värmen inne i skyddet. Inte heller fanns några sittplatser runt den. Men brasan gav snart ifrån sig värme i den ruggiga kvällen (när man stod bredvid). Och när mörkret sänkte sig njöt vi av knastrandet och det varma ljuset.

Skönt att kunna värma mig vid brasan - Kroksjön i bakgrunden
Skönt att kunna värma mig vid brasan

På grund av brandrök som kom till oss över sjön under kvällen, och även en del ljud, förstod vi att även de andra vindskydden var bebodda. Dessvärre verkade inte övriga gäng haft med sig egen ved. Dels hörde vi långvarigt yxhuggande (jag hoppas att de inte högg ner träd som vi sett att folk gjort på många ställen runt vindskydd). Och dels fortsatte det ryka surrök länge.

Det är aldrig fel att ha med lite egen ved
Det är aldrig fel att ha med lite egen ved (eller yxa, här en Bison-yxa från The General Prepper)

Kvällen tillbringade vi med att strosa runt på vårt ”berg”, leka med hundarna, äta kladdkaka, och att bara vara. Till min förvåning upptäckte att jag suttit rakt upp och ner i vindskyddet en hel timme utan att bli rastlös eller ens känna att så lång tid förflutit. Naturen är underbart rogivande.

Kladdkaka till fredagsmyset vid Kroksjön
Kladdkaka till fredagsmyset
Otroligt rogivande att titta in i en brasa (Kroksjön i bakgrunden)
Otroligt rogivande att titta in i en brasa

God sömn före tur runt Kroksjön

Som vanligt sov både jag och Lars väldigt gott i friskluften på natten. Så när hundarna väckte mig strax efter klockan 06 kändes det inte alls svårt att stiga upp. Tvärtom kände jag mig full av energi och livslust. Ännu bättre blev det när jag kikade ut och såg att alla moln var som bortblåsta.

Fint väder för morgonturen runt Kroksjön
Fint väder för morgonturen runt Kroksjön

Glad i hågen tog jag med mig hundarna och gick stigen runt Kroksjön. Den är ungefär 4 kilometer lång och vi gick här även förra sommaren. Stigen är fin förutom en liten vid sjöns södra sida där det är väldigt blött. Och gräset där är högt och var givetvis väldigt blött efter föregående kvällsregnande.

I södra änden av Kroksjön är det våtmarker
I södra änden av Kroksjön är det våtmarker

Men jag är glad över dessa våtmarker, för där längs spången fick jag se mitt livs första klockgentiania. Den var visserligen bara i knopp, men åh så vacker. Sedan fick blomnörden i mig nästan hjärtstillestånd, för längs stigen trängdes gentianorna. Sist jag gick här var det myrliljorna som fick mig mitt hjärta att klappa snabbare.

Klockgentiania - Gentiana pneumonanthe
Klockgentiania – Gentiana pneumonanthe

Frukost och byte till torra kläder

Efter en och en halv timme var vi tillbaka vid vindskyddet. Vi väckte Lars för jag började bli sugen på frukost. Dessutom frös jag lite eftersom jag blev blöt både om fötter och ända upp på låren på byxorna när jag gick genom allt gräs. Som tur var hade jag med mig extra byxor. Och extra strumpor har jag ju alltid med mig.

Jag njuter av frukost och utsikt i torra byxor och strumpor (Happy hiking)
Jag njuter av frukost och utsikt i torra byxor och strumpor

Just nu får du 33 % rabatt om du beställer mina favorit-vandringsstrumpor från Happy Hiking. Ange koden hemomkringvandring. Gäller till och med 2021-09-30.


Frukosten åt vi sittande inne i vindskyddet, medan vi njöt av det vackra landskapet utanför. Solen kämpade mot molnen som började samlas, så vi bestämde oss för att gå raka spåret till bilen när vi hade ätit klart.

Nu lämnar vi Kroksjön och Risveden för den här gången
Nu lämnar vi Kroksjön och Risveden för den här gången

Med lätta steg gick vi, med glada trötta hundar bakom oss, mot parkeringen. Vi hann inte köra långt innan regnet studsade mot vindrutan, och vi var tacksamma över att vi även fick avsluta höstens första fredagsmys-tur torra.

Länkar till tidigare inlägg om Kroksjön

Utflykt till naturreservatet Kroksjön, Risveden (2020)
Stigen runt Stora Kroksjön, Risveden

Ärligt talat så är hela Risveden ett av mina favoritområden. Så åker du till Kroksjön rekommenderar jag att du även besöker något av de andra reservaten där. Här hittar du alla inlägg som jag skrivit om Risveden.

Uppe på Rammberget i Rammdalens naturreservat
Uppe på Rammberget i Rammdalens naturreservat, Risveden

Och så en liten vägbeskrivning

Slutligen kommer såklart en vägbeskrivning: Naturreservatet Kroksjön ligger cirka 35 km nordost om Göteborg. Sväng mot Skogstorp i Skepplanda, sedan är det skyltat ”Risveden”. Stig och parkering för Kroksjön ligger strax efter sista boningshuset.

Och så den obligatoriska faktalänken som den här gången går till till Risvedens sida om Kroksjön

Klockgentiania - Gentiana pneumonanthe
Klockgentiania – Gentiana pneumonanthe

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV