Den lilla utflykt vi gjorde till Risveden i förrgår väckte vår nyfikenhet, så igår åkte jag och min sambo tillbaka dit för att utforska stigen som går runt hela Stora Kroksjön.

Stora Kroksjön
Stora Kroksjön
Leden går nära vattnet runt hela Stora Kroksjön
Leden går nära vattnet runt hela sjön

Precis som dagen innan utgick vi från den första parkeringen i Risveden längs Skogstorpsvägen. Från vägen och fram till sjön är det 700 meter – en sträcka som tog en dryg timma att gå med mina syskonbarn, men inte särskilt många minuter när vi gick själva. Platsen vi satt och fikade på vid vårt första besök gick vi förbi. Jag hade inte kunnat förutse att Stora Kroksjön skulle bjuda på så många vackra vyer som den faktiskt gjorde baserat på förra besöket även att sjön såg fin ut.

Vackert runt Stora Kroksjön
Vackert runt sjön

Stigen går relativt nära vattnet hela tiden så man bjuds ideligen på nya vyer. Bergsbranter ner mot vattnet. Kärr. Små vikar fulla av näckrosor. Vid sjöns västra sida finns några större bestånd av myrlilja (narthecium ossifragum) – så där var jag självklart tvungen att stanna för att titta och fota.

Myrlilja- Narthecium ossifragum
Myrlilja – Narthecium ossifragum

Myrlilja- Narthecium ossifragum vid Stora Kroksjön

Vid sjöns södra ände går leden alldeles intill en grusväg. När vi tittade på kartan såg det ut som om det finns en bom längre ner på vägen så att man inte kan köra ända fram. Annars hade det varit en alternativ plats att ansluta till leden på. En skylt som pekar mot ”toalett” finns dock vid bron, nära grusvägen.

Toalett finns längs stigen runt Stora Kroksjön
Toalett finns längs stigen – vid bron i söder
Vackert runt Stora Kroksjön
Södra änden av Stora Kroksjön

Stigen runt sjön var vältrampad, utom en liten bit längs den sydöstra sidan av sjön. Förmodligen finns stigen delvis på grund av att Stora Kroksjön är en populär fiskesjö där det finns både öring, röding och regnbåge. Fiskekort behövs för att fiska här (se mer information på Abborresjöns Fiskevårdsförenings webb).

Stora Kroksjön är en populär sjö för sportfiske
Stora Kroksjön är en populär sjö för sportfiske

Under vår lilla vandring såg vi många som stod och fiskade längs sjön. Man har dessutom byggt 4 vindskydd längs leden och det var folk i alla när vi passerade. Och jag måste säga att jag förstår dem – det fanns många natursköna platser runt sjön där jag kunnat tänka mig att stanna över natten även att jag inte brukar fiska.

Jag njöt i fulla drag av vädret, sällskapet och omgivningarna. Vi vek av på en stig upp mot vägen strax innan vi var tillbaka vid den norra delen där vi kom ner till sjön. Promenaden blev 4,8 kilometer och tog oss ungefär en och en halv timme. Då fotade vi rätt mycket längs vägen, och stannade även och pratade med några av dem som fiskade, så det var inte direkt något marsch-tempo vi gick i.

Fler myrliljor vid Stora Kroksjön
Fler myrliljor
Här är det gott att vara
Här är det gott att vara

Att jag åker tillbaka till Stora Kroksjön är rätt troligt med tanke på hur mycket den tilltalade mig – och även på grund av att bilresan hit knappt tar 30 minuter. Det enda som talar emot Kroksjön är dess popularitet och stora besöksantal.

För dig som vill veta mer om Risveden och Kroksjön

Länkar till inlägg om andra naturreservat jag besökt i Risveden
Här hittar du alla inlägg om mina besök i Risveden (inklusive fler turer runt Kroksjön)

Så här hittar du hit:
I Risvedens naturområde finns 11 naturreservat. Naturreservatet Kroksjön ligger cirka 35 km nordost om Göteborg. Sväng mot Skogstorp i Skepplanda, sedan är det skyltat. Stig och parkering för Kroksjön ligger strax efter sista boningshuset.
Länk till Risvedens sida om Kroksjön
Länk till Abborresjöns Fiskevårdsförening som säljer fiskekort om du vill fiska i Stora Kroksjön

Stora Kroksjön

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. Jan, Karin, Marita och Jan

    Vi gick runt denna sjö idag (11/12-20). Grå himmel, ca 5 plusgrader och vindstilla. Hade sjön helt för oss själva, men kan förstå dess popularitet övriga årstider. Hade en härliga fika vid ett vindskydd på norra sidan av sjön.

    1. Det låter ju HELT underbart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.