Utflykt till naturreservatet Kroksjön, Risveden

Idag skulle vi få uppehåll och bestämde oss för att åka till Kroksjön – ett av naturreservaten i Risveden som vi inte varit i ännu. Det var min systers sista dag hos oss, så vi hade med oss tre barn mellan 2 och 6 år på vår utflykt.

Kroksjön 700 meter - en lagom promenad för en 2-åring
Kroksjön 700 meter – en lagom promenad för en 2-åring

När vi kört förbi skylten vid stigen mot Kroksjön har vi sett att det bara är 700 meter dit från vägen, så vi tyckte att det var en lagom tur för en 2-åring. Nu är det rätt länge sedan vi hade små barn, både jag och min sambo, så vi var rätt oförberedda på hur lång tid det faktiskt kan ta att gå en så kort sträcka.

Blåbär fanns det gott om i Kroksjön naturreservat
Blåbär fanns det gott om i Kroksjön naturreservat
Åh, det blev enklare när man fick ta med en egen blåbärsbuske
Åh, det blev enklare när man fick ta med en egen blåbärsbuske

Stigen går genom barrskog och kärr som ger en känsla av vildmark. Skogen var just nu överfull av blåbär och det lockade till stopp ungefär vartannat steg. Innan Lars visade att man kunde plocka en egen blåbärsbuske och äta medan man går.

Lätt att gå längs stigen mot Kroksjön
Lätt att gå längs stigen mot Kroksjön
Kroksjön
Kroksjön – ännu en vacker sjö i mitt hemomkring

Det fanns också en massa annat som väckte barnens intresse (jag hade nästan glömt hur det är!). Små grodor som hoppade över stigen och som Lars vågade ta upp i handen och visa. Granskott att smaka på. Fina stenar och kottar som man kunde plocka och bära med sig i handen eller fickan hela turen. Mjuk mossa att känna på. Lingon på gång. Näckrosor. Stoppen blev många så vi var alla ordentligt fikasugna när vi kom fram till Kroksjön som öppnade sig framför oss mitt i skogen. Vi slog oss ner på en öppen yta och packade fram lite godsaker.

Syrran och mina syskonbarn - vid fikaplatsen bredvid Kroksjön
Syrran och mina syskonbarn
Gott
Gott

När alla var mätta och belåtna utforskades området kring fikaplatsen. Man kan ligga på magen och kika ner i vattnet efter fisk, känna hur varmt vattnet är, se hur nära vattnet man kan komma utan att halka i – och så vidare. Och minstingen hittade ett hål i marken som passade bra att kissa i. Nästan det roligaste på hela turen enligt henne.

Spännande att kolla ner i Kroksjön
Spännande att kolla ner i Kroksjön
Kroksjön
Kroksjön

På tillbakavägen gick det lite snabbare. Barnen hade fått ny energi av allt fika, och aktiviteterna därhemma lockade. Vi gick bara från parkeringen fram till Kroksjön och sedan samma väg tillbaka, så det blev en promenad på totalt 1,4 kilometer. Tidsåtgång med barnen… drygt 3 timmar.

Blåbär är gott även för vuxna
Blåbär är gott även för vuxna

Runt hela Kroksjön finns dock en stig som jag och Lars funderar på att gå inom de närmsta dagarna eftersom vi inte hann med det idag. Fiskemöjligheter finns också – OBS fiskekort krävs.

Jag och min systerdotter - på väg från Kroksjön
Jag och min systerdotter

För dig som vill veta mer om Risveden och Kroksjön

Länkar till inlägg om andra naturreservat jag besökt i Risveden
Här hittar du alla inlägg om mina besök i Risveden

Så här hittar du hit:
I Risvedens naturområde finns 11 naturreservat. Naturreservatet Kroksjön ligger cirka 35 km nordost om Göteborg. Sväng mot Skogstorp i Skepplanda, sedan är det skyltat. Stig och parkering för Kroksjön ligger strax efter sista boningshuset.
Länk till Risvedens sida om Kroksjön

Märkt , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *