Jag har många gånger tänkt att jag ska gå Bohusledens etapp 9 som går genom Svartedalens mossiga sagoskog. Men jag har dragit mig lite för att göra det, på grund av att just Svartedalen är ett så oerhört populärt område med mycket folk. Men när Helena skulle dit i söndags bestämde jag mig ändå för att följa med. Och det är jag oerhört glad över.

Helena mitt inne i Svartedalens sagoskog
Helena mitt inne i Svartedalens sagoskog

Parkeringsplatser och logistik

Trots att denna sträcka ligger i grannkommunen Stenungsund tar det nästan en timme att köra till Bottenstugan. Anledningen till detta är att vägarna dit är ganska smala och krokiga, så man får köra lite försiktigt. Helena och jag bestämde att vi skulle mötas vid etappslutet Lysevatten. Där skulle vi lämna en bil och åka tillsammans till Bottenstugan.

Mossig sagoskog - och många sjöar
Mossig sagoskog – och många sjöar

Det fanns ingen uppgift om att det skulle finnas någon parkeringsmöjlighet vid Lysevatten. Men jag tänkte att det alltid brukar finnas någon liten skogsväg man kan svänga in vid kanten av, så jag åkte iväg ganska tidigt för att kunna vara på mötesplatsen klockan 9. Därför blev jag ganska förvånad, men glad, när jag möttes av en riktig parkering med plats för cirka 6 bilar.

Leden förbi en av alla sjöarna
Leden förbi en av alla sjöarna

Vi startade vid Bottenstugan

Snart blev jag upphämtad av Helena och vi åkte till Bottenstugan (där ingen av oss varit tidigare) i Svartedalen. Där stod redan några bilar på den väl tilltagna parkeringen. Och det var flera personer som sov, eller åt frukost i vindskydden vid stugan. Dessutom noterade vi att det – lyxigt nog – även fanns toaletter vid ledstarten.

Bohusleden etapp 9
Bohusleden etapp 9

Redan från start var leden väl märkt med sina orange-färgade band runt träden. Till att börja följde vi en skogsväg som gick uppför, men snart svängde leden in på en stig i skogen. Efter ungefär en halvtimme kom vi fram till ett mysigt vindskydd mellan sjöarna Stora och Lilla Iglekärr. Hade detta legat längre fram längs etappen hade vi förmodligen rastat här. Men nu kändes det lite för tidigt, så vi gick vidare.

Direkt från etappstarten är man mitt i sagoskogen
Direkt från etappstarten är man mitt i skogen

Genom riktig sagoskog

Helt plötsligt förändrades naturen runt oss. För det första kläddes hela landskapet in i mossa. Och små gröna berg höjde sig runt oss. Det var som att gå in i en riktig sagoskog.

I Svartedalens mossiga sagoskog
I Svartedalens mossiga sagoskog
Supermysig sagoskog att gå igenom
Supermysig skog att gå i

Runt oss låg stora mosstäckta stenar och de höga barrträden bidrog till grönskan. Dessutom stack många svampar upp ur mossan. Tystnaden var total, och det var svårt att tro att vi faktiskt befann oss i ett av de mest populära naturreservaten i området.

Även svamparna trivdes här - inte bara vi
Även svamparna trivdes här – inte bara vi
Riktigt härlig vandring
Superhärlig vandring

Vi passerade många sjöar

Stigen slingrade sig fram mellan tallarna och det var tätt mellan skogssjöarna. Eftersom solen sken från en klarblå himmel glittrade det härligt i vattnet. Det var underbart att se sjö efter sjö dyka upp i den vackra sagoskogen vi gick i. Eftersom det hände så mycket längs stigen kändes sträckan kortare än den i själva verket är. Men samtidigt tar den längre tid att gå än man kan tänka sig eftersom den är så kuperad.

Ännu en sjö - i Svartedalens sagoskog
Ännu en sagolik sjö

Totalt räknade vi till 10 sjöar längs etappen. Självklart stannade vi och fikade med härlig utsikt över en av dem. Kängor och strumpor av, solen som värmde ansiktet, blåbärsris som skiftade i rött och mycket prat och skratt blev det.

Ovanför Härsvattnet - nyss gick vi nere vid vattnet
Ovanför Härsvattnet – nyss gick vi nere vid vattnet

Avslutningsvis några kilometer på grusväg

Efter att ha tillbringat några timmar i ett riktigt sagolandskap kom vi till sist ut på en grusväg. Vilken vi sedan följde i två kilometer tills vi var framme vid bilen. På sätt och vis var det en total kontrast som kunde varit rejält nedslående.

Inte lika kul att gå på grusväg efter sådan sagoskog
Inte lika kul att gå på grusväg efter sådan sagoskog

Men vi valde att se det som vila för kropp och hjärna efter den kuperade terräng vi gått i hittills. Det var många små berg vi gick uppför och nerför. Ibland kunde vi ta hjälp av trappor eller rep, men oavsett så tar det på kroppen när man även har ryggsäck på.

Ibland är det skönt att få lite hjälp
Ibland är det skönt att få lite hjälp
Bitvis är etappen ganska kuperad
Bitvis är etappen ganska kuperad

Sammanfattningsvis kan jag bara säga att sträckan genom Svartedalen är en helt fantastisk etapp som jag gärna går igen. Åtminstone 10 kilometer av den. Och jag hade inte behövt oroa mig över att möta mycket folk heller. I alla fall inte just den dagen vi var där, och det höjde verkligen upplevelsen att vi var i stort sett ensamma.

Strax innan vi kom fram till grusvägen
Strax innan vi kom fram till grusvägen

Fakta om Bohusleden etapp 9

Slutligen kommer här lite fakta om etapp 9 av Bohusleden. Den går mellan Bottenstugan och Lysevatten och är 12 kilometer. Sträckan är markerad som utmanande, och det är ett antal höjdmeter att klara av längs denna vackra sträcka. Leden går genom vackra Svartedalen i mossig sagoskog, berg och passerar många sjöar. Etappen beräknas ta 4-5 timmar. På Bohusledens webbplats (länk) hittar du all övrig fakta du kan tänkas behöva.

Några dagar senare var jag tillbaka för en mitt-i-veckan-tur med övernattning – ifall du vill läsa om den också 🙂

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.