För en blomnörd som jag var det inte helt smärtfritt att vistas en helg på Kinnekulle – utan att ha möjlighet att leta upp, njuta av och fota blommor. Men jag fick i alla fall chansen att besöka Munkängarna naturreservat en stund medan de andra fiskade vid stenbrottet bara någon kilometer bort. Munkängarna är mest känt för all sin ramslök och jag har sett otaliga vackra bilder därifrån genom åren.

Nästan overkligt att se all den här grönskan - ramslök i Munkängarna naturreservat, Kinnekulle
Nästan overkligt att se all den här grönskan – ramslök

Ramslökens grönska täckte marken i Munkängana

Även att solen lyste klart just denna dag så var det ingen riktig vårkänsla för övrigt. Marken var fortfarande höstig i färgerna. Men när jag, dottern och hennes kompis gick från parkeringen och in i Munkängarna naturreservatet blev världen plötsligt helt grön! Marken var full av ramslöksblad – så långt ögat kunde nå. Och luften var fylld av dess karaktäristiska doft.

Åh, det luktar gräslök, säger dottern efter att ha gnuggat ett ramslöksblad mellan fingrarna
Åh, det luktar gräslök, säger dottern efter att ha gnuggat ett ramslöksblad mellan fingrarna

Eftersom vi bara hade en timme på oss bestämde vi oss för att gå åt olika håll. Jag ville fota växter och tonåringarna ville mest bara gå och prata. Att gå på de breda och vältrampade stigarna/vägarna i Munkängarna var som att gå i en sagovärld. Trots att ramslöken inte blommar än på ett tag. De höga, ståtliga träden. Den gröna blom-mattan. Det dramatiska platåberget bortom träden.

Otroligt vackert kring stigen/gångbanan i Munkängarna
Otroligt vackert kring den lättgådda stigen
Trappa längs en av stigarna
Trappa längs en av stigarna
Det är verkligen speciellt när man kan se alla lager i berget på det här sättet
Det är verkligen speciellt när man kan se alla lager i berget på det här sättet

Inte ENBART ramslök

Jag skulle vilja säga att jag tog tillvara på min timme i Munkängarna på absolut bästa sätt. Där jag strosade fram lät jag alla intryck skölja över mig. Färgerna, ljuset, dofterna. Förutom alla ramslöksblad såg jag en hel del blåsippor vid bergets fot, och även lite skogsbingel.

Skogsbingel i Munkängarna
Skogsbingel – Mercurialis perennis
Naturens skönhet - det är allt jag säger
Naturens skönhet – det är allt jag säger

Min dotter skickade SMS efter SMS med foton. Och det enda ord som stod i meddelandena var: GRÖNT! Jag förstår verkligen hennes fascination – och gladdes väldigt över att även hon fick ut något av besöket i naturreservatet. För egen del visste jag redan innan att jag skulle älska Munkängarna. Men nu när jag varit där vet jag ju hur otroligt vackert det är – och känner att jag bara måste åka dit igen. Fast lite senare på våren så att jag får se ännu fler blommor.

Jag njuter av ramslöksbladens doft i Munkängarna naturreservat
Jag njuter av ramslöksbladens doft

Dessutom blir jag otroligt sugen på att gå Kinnekulleleden som bland annat går genom detta vackra naturreservat.


Länkar till alla våra utflykter på denna weekendresa


Lundsbrunn Resort & SpaDen här helgen valde vi att unna hela familjen (inklusive hundarna) påsklovslyx. Därför sov vi varken i tält eller vindskydd. Istället bodde vi på Lundsbrunn Resort & Spa, där vi hade bokat spa och vandringspaket. Smidigt att få med mackor och kaffe i ryggsäcken till vandrings/utflyktslunchen. Och framför allt lyxigt god mat vid kvällarnas 3-rätters. Se mer i respektive blogginlägg.


Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.