Falbygdens Osteria – vilket ost-paradis

I flera års tid har jag velat se trandansen. Eftersom familjen planerat in en påsklovsweekend i Kinnekulleområdet skulle jag äntligen få chansen. Som vanligt läser jag på i förväg för att få ut mesta möjliga av tiden. När jag såg att Falbygdens Osteria inte ligger så långt ifrån Trandansen bestämde jag mig för att överraska familjen med ett besök där.

Falbygdens Osteria - inne i butiken
Falbygdens Osteria – inne i butiken

Öppet, men corona-anpassat

Anledningen till detta är att min bonusson nämnt flera gånger att han varit här med sina farföräldrar, och det verkar vara ett fint minne för honom. Bortsett från det så tycker alla i familjen väldigt mycket om ost. Med tanke på rådande corona-läge kontaktade jag Falbygdens Osteria för att dubbelkolla att de hade öppet. Det visade sig att vi hade sådan bra tajming att de precis öppnat sin restaurang igen efter ett uppehåll.

En massa gott finns det i butiken
En massa gott finns det i butiken

Falbygdens Osteria – själva butiken

I fredags morse åkte vi iväg från Orust, och drygt två timmar senare parkerade vi utanför Osterian. Fyllda av iver och förväntan gick vi in genom dörrarna till den charmiga butiken. Och ingen av oss blev besviken – tvärtom. Längs väggarna trängdes trähyllor med gammaldags sylt och saft. Givetvis fanns där även mängde av ostar och kex. Vissa kunde man provsmaka, och vi var som i osthimlen.

Provsmakning pågår hos Falbygdens Osteria
Provsmakning pågår (första gången på 5 månader som vi är i en butik utan munskydd)
Falbygdens Osteria - vilken fantastisk ostbutik
Falbygdens Osteria – vilken fantastisk ostbutik

Det var såklart omöjligt att inte köpa något. Flera av ostarna var oemotståndligt goda. Dessutom kunde jag inte låta bli att köpa knäckebröd i älgform. Faktum är att jag är förvånad över att jag inte kom ut med fler varor än jag gjorde.

Ostrestaurangen och deras take-away

Efter att vi handlat klart gick vi vidare in i ostrestaurangen. Anledningen var att vi skulle lyxa till det med lite ost-take-away. Och nog blev det lyxigt. Det var inte den billigaste lunchen jag köpt (149:- per person). Men så mycket gott det fanns att välja mellan. Ostar, kex, marmelader, korvar och så vidare. Våra kartonger fylldes snabbt med den ena godsaken efter den andra tills vi kände oss nöjda. Till sist packade vi ner allt i en vacker pappkasse som vi tog med oss ut till bilen.

En del av buffén inne på ostrestaurangen, Falbygdens Osteria
En del av buffén inne på ostrestaurangen
Mera ost
Mera ost

Take-away-ost och tran-spaning

Avståndet till Trandansen var inte långt, så det tog oss bara en kvart att följa skyltarna märkta ”Tranor”. När vi klev ur bilarna och swishade för parkeringsbiljett höll vi på att blåsa iväg. Det blåste så mycket att mitt hår nästan stod rakt upp. Men när vi gått till utsikten hittade vi lä bakom en häck. Där valde vi att sätta oss och äta lunchen vi köpte hos Falbygdens Osteria. Godaste take-awayn ever.

Ost-takeaway - dottern visar en av sina kartonger
Ost-takeaway – dottern visar en av sina kartonger
Sambon var visst lite hungrigare....
Sambon var visst lite hungrigare….

Att sitta ute i blåsten, medan vi hörde tutandet från 6.960 tranor (jo, så många stod det på skylten i Osterian att det var denna dag), gjorde upplevelsen ännu mer speciell. Besöket hos Falbygdens Osteria var verkligen en höjdare som jag kan rekommendera alla som passerar området. Även att det inte innebär någon vandring att ta sig dit. Parkeringen ligger strax utanför dörren.


För dig som vill veta mer om Falbygdens Osteria

Falbygdens Osteria - jag gillar till och med deras LOGOOstparadiset Falbygdens Osteria ligger i Falköping.

Där finns bland annat ostbutik, restaurang och ostlager. Dessutom erbjuder osterian olika ostupplevelser med mera. Mer information om detta hittar du på Osterians egen webbsida (länk).

OBS! Jag är inte sponsrad Falbygdens Osteria. Jag vill bara tipsa om ett trevligt ställe.


Länkar till alla våra utflykter på denna weekendresa


Lundsbrunn Resort & SpaDen här helgen valde vi att unna hela familjen (inklusive hundarna) påsklovslyx. Därför sov vi varken i tält eller vindskydd. Istället bodde vi på Lundsbrunn Resort & Spa, där vi hade bokat spa och vandringspaket. Smidigt att få med mackor och kaffe i ryggsäcken till vandrings/utflyktslunchen. Och framför allt lyxigt god mat vid kvällarnas 3-rätters. Se mer i respektive blogginlägg.


Märkt , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.