Troligen är Hornborgasjön och Trandansen ett av Sveriges mest kända naturreservat. Den är också en av Europas viktigaste fågelsjöar. Sedan några år tillbaka har jag velat åka dit, och nu blev det äntligen av. I fredags gjorde vi nämligen ett stopp vid Trandansen under vår påsklovshelg med familjen.

Dottern kollar på trandansen
Dottern kollar på trandansen

Himlen var grå och vindarna som blåste var enormt starka. Det var till och med svårt att få upp bildörrarna. Men vi tog på varma och vindtäta kläder och trotsade halvstormen. Mitt långa hår blåste mig inte i ansiktet utan stod i stort sett rakt upp. Vid utsikten hittade vi lä och passade på att äta vår take-away ost (se tidigare blogginlägg). Tranorna tutade och det var en mäktig känsla att se hur det myllrade på fälten överallt av de 6.960 tranor som tydligen fanns på plats i fredags. Inte undra på att platsen kallas för Trandansen.

Fullt med tranor - även om det syns dåligt
Fullt med tranor – även om det syns dåligt
Tranor - fotade av mig :)
Tranor – fotade av mig ..

Vi fotade flitigt från utsiktsplatsen när vi ätit. Visserligen var det väldigt svårt att fota med mobilen när tranorna var på så långt avstånd, och när det blåste så kraftiga vindar. Men det var en obeskrivlig upplevelse att få se alla tranor. Vart jag än såg där jag gick fram på utsidan av det inhägnade området hände det saker. Tranor som flög, spatserade, försökte imponera på någon och så vidare.

Alla mina bilder från Trandansen blev suddiga

Trots de hårda vindarna tog jag för givet att åtminstone ett par av mina bilder skulle bli skarpa. Även att de var tagna på avstånd. Min besvikelse när jag gick igenom alla bilder efteråt var enorm. Varenda bild var suddig. Inte en enda såg ut som när jag tittade i kikaren.

Suddiga tranor - fotade av mig
Suddiga tranor – fotade av mig

Skiguran, Göran Thomér, lånade ut bilder till mig

Men så kom jag på att Skiguran på Instagram som jag följt länge faktiskt bor i området. Dessutom tar han fantastiska foton. Tack Göran för att du räddar mitt blogginlägg om Trandansen! Efter en försynt fråga från min sida fick jag nämligen tillåtelse att använda följande bilder:

Trandansen. Foto: Göran Thomér (Skiguran). Används med fotografens tillstånd.
Trandansen. Foto: Göran Thomér (Skiguran). Används med fotografens tillstånd.
Trandansen. Foto: Göran Thomér (Skiguran). Används med fotografens tillstånd.
Trandansen. Foto: Göran Thomér (Skiguran). Används med fotografens tillstånd.
Trandansen. Foto: Göran Thomér (Skiguran). Används med fotografens tillstånd.
Trandansen. Foto: Göran Thomér (Skiguran). Används med fotografens tillstånd.

Ingen vandring längs Hornborgasjön denna gång

Om jag hade varit här på egen hand, och inte behövt ta hänsyn till tonåringar och valpar, hade jag velat gå någon av stigarna längs Hornborgasjön. Och jag hade stannat längre. Men jag är ändå tacksam över att jag fick denna mäktiga upplevelse med trandansen. Efter att vi hoppat in i bilens skyddande, vindtäta hölje körde vi i drygt 20 minuter för att komma till vårt resmål för dagen: Lundsbrunns Resort & Spa. Mer om det i nästa inlägg.

För dig som vill veta mer om trandansen

Hos Visit Hornborgasjön- Trandansen (länk) hittar du all information du kan tänkas behöva – både om transäsongen och information inför ditt besök.


Länkar till alla våra utflykter på denna weekendresa


Lundsbrunn Resort & SpaDen här helgen valde vi att unna hela familjen (inklusive hundarna) påsklovslyx. Därför sov vi varken i tält eller vindskydd. Istället bodde vi på Lundsbrunn Resort & Spa, där vi hade bokat spa och vandringspaket. Smidigt att få med mackor och kaffe i ryggsäcken till vandrings/utflyktslunchen. Och framför allt lyxigt god mat vid kvällarnas 3-rätters. Se mer i respektive blogginlägg.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV