I helgen nosade vi lite på vad Kinnekulle har att erbjuda. Egentligen skulle jag kunnat tillbringa en hel helg krypande runt med kameran i högsta hugg på jakt efter blommor men… Eftersom tonåringarna var med fick jag försöka göra det hela lite mer spännande. Först ut blev då oljekoken i Gössäter.

Oljekoken i Gössäter, Kinnekulle
Det känns som om man är långt ifrån civilisationen…

Hotellfrukost före dagens upptäcktsfärd

Innan vi lämnade Lundsbrunn Resort & Spa för dagens upptäcktsfärd åt vi en väl tilltagen hotellfrukost i restaurangen. Dessutom fick vi med oss varsin ryggsäck laddad med kaffe/choklad-termos och en landgång med köttbullar och rödbetssallad. Supersmidigt att ha bo med vandringspaket när sådant ingår. Lite skillnad från våra tältnätter (som vi också älskar förstås).

Frukostdags på Lundsbrunn Resort & Spa
Frukostdags på Lundsbrunn Resort & Spa

Oljekoken – lite utanför ”turiststråket”

Personligen tycker jag att det är roligt att hitta besöksmål man inte kommer till via de mest upptrampade stigarna. De där ställena som inte ”alla andra” har varit vid. Dagens första stopp skulle bli vid precis ett sådant ställe. Nämligen oljekoken i Gössäter. Det tog bara runt 20 minuter med bilen på vägar genom ett charmigt Kinnekulle-landskap. Vi körde förbi vackra gårdar, åar, och lövskogsklädda kullar. Trots att oljekoken ligger på en ytterst smal grusväg var det lätt att dit med hjälp av Google Maps.

Vad är det vi skymtar där mellan träden redan vid parkeringen? Är det månntro oljekoken som vi är på jakt efter?
Vad är det vi skymtar där mellan träden redan vid parkeringen? Är det månntro oljekoken som vi är på jakt efter?

Både de tre tonåringarna och vi vuxna var förväntansfulla och tyckte att det skulle bli spännande att få se de gamla husresterna. Lite orolig var jag dock att vi inte skulle hitta dem när vi kom fram. Jag visste nämligen inte riktigt hur långt det skulle vara att gå. Men det skulle visa sig att det inte fanns något skäl till oro. Redan när vi parkerade bilen längs den lilla grusvägen skymtade vi betongblock mellan träden.

Dottern och hennes kompis tittar sig omkring i oljekoken
Dottern och hennes kompis ser sig omkring

Som en stor lekpark – för vissa

Att gå den lilla stigen ner mot den vattenfyllda ruinen tog oss inte mer än en minut. Eftersom jag är väldigt förtjust i gamla platser (här försökte man utvinna olja ur alunskiffer i slutet av 1800-talet) började jag vördnadsfullt gå runt byggnaden och försiktigt kika in genom alla portar och prång. Men luften fylldes snart av skratt och rop. Till min förskräckelse såg jag att både tonåringar och sambo var uppe och balanserade på murarna. När jag påminde om att det enda som fanns nedanför de höga väggarna var ett tunt lager vatten och sten så klättrade faktiskt alla ner. Innan jag hann fota dem. Utom det stora ”barnet” som poserade villigt och glatt i resterna av oljekoken.

Min sambo inne bland ruinerna i oljekoken, Gössäter
Min sambo inne bland ruinerna
Häruppe balanserade hela familjen runt en stund innan jag tog den här bilden - och jag hade hjärtat i halsgropen
Häruppe balanserade hela familjen runt en stund innan jag tog den här bilden – och jag hade hjärtat i halsgropen

Trots att inte löven slagit ut ännu var platsen mycket vacker och omgavs av en känsla av mystik. Jag tycker att det är oerhört sorgligt att den man som ägde den stora gården och stenhuggeriet, trots alla sina efterforskningar gick i konkurs och blev utblottad av sin satsning. Han hade rätt i att man kunde utvinna mycket olja ur alunskiffret, men man kom inte på något bra sätt att rena den på.

Ruinerna i oljekoken, Gössäter, Kinnekulle
Ruinerna i oljekoken, Gössäter, Kinnekulle. Foto: Lars Johansson, Göta Äventyr

Oavsett anledning till att dessa ruiner står kvar där mitt i skogen så var det ett lyckat utflyktsmål för oss. Vi åkte sedan vidare mot Stenbrottet i Kinnekulle. En biltur på knappt 10 minuter.


Länkar till alla våra utflykter på denna weekendresa


Lundsbrunn Resort & SpaDen här helgen valde vi att unna hela familjen (inklusive hundarna) påsklovslyx. Därför sov vi varken i tält eller vindskydd. Istället bodde vi på Lundsbrunn Resort & Spa, där vi hade bokat spa och vandringspaket. Smidigt att få med mackor och kaffe i ryggsäcken till vandrings/utflyktslunchen. Och framför allt lyxigt god mat vid kvällarnas 3-rätters. Se mer i respektive blogginlägg.


Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.