Beräknad läsningstid: 10 minuter

För någon månad sedan skrev Lisbeth, som är en av dem som driver Nösundsgården, till mig. Anledningen var att hon ville tipsa mig om de fina vandringslederna som finns runt Nösund. Sedan dess har jag gått flera av dem och är väldigt förtjust i området. Därför var det ganska naturligt att det var just där vi valde att förlägga veckans fredagsmys.

Egentid – nästan på hemmaplan

Den här helgen behövde vi lite egentid. På grund av att vi inte vill vara för långt bort från våra tonåringar valde vi att sova över på Nösundsgården, 20-25 minuters bilfärd hemifrån. Det var bland det mysigaste vi gjort – i kategorin sova inomhus.

Alla rummen på Nösundgården är unikt inredda - vi fick det vackra björkrummet
Alla rummen på Nösundsgården är unikt inredda – vi fick det vackra björkrummet

Kvällsutflykt med magisk solnedgång

När vi hade checkat in åkte vi till en plats i närheten som vi tycker mycket om. För det första för att rasta hundarna och för det andra för att se på den magiskt vackra solnedgången. Kvällen var ljum och vi fick nästan lite försommarvarning. Ändå låg inte temperaturen på särskilt många grader över 0-strecket.

Solnedgången var helt magisk, Mollösund Orust
Solnedgången var helt magisk (Orust)
Lars och Wilma i solnedgången
Lars och Wilma i solnedgången

Nösundsgårdens guldkantspaket

När vi kom tillbaka till Nösundsgården efter vår utflykt hade det mörknat och det var mysigt att strosa runt i den lilla parken på baksidan av hotellet. Igenom parken rinner en bäck och porlandet från den var det enda ljud som hördes i kvällningen.

Det hade mörknat när vi kom tillbaka till Nösundsgården
Det hade mörknat när vi kom tillbaka till Nösundsgården
Guldkantsbricka på Nösundsgården
Guldkantsbricka på Nösundsgården

När vi kom in på rummet väntade en guldkantsbricka på oss, fylld med godsaker att äta och dricka. Mätta och nöjda somnade vi snabbt och sov som kungligheter i lugnet och tystnaden. Förresten borde jag nämna att varje rum på Nösundsgården är unikt inrett. Eftersom ägarna visste att vi älskar att vandra och att vara ute i naturen lät de oss sova i det vackra björkrummet. Det fanns så många vackra detaljer därinne; Björkstammar, små gröna kvistar, och fönstren som gick från golv till tak. Utöver detta vilade en härlig känsla över rummet – en spaliknande känsla.

En av alla fina detaljer på Nösundsgården - här bild från badrummet
En av alla fina detaljer på Nösundsgården – här bild från badrummet

Frukostbuffé och planering inför dagen

På morgonen fanns inga andra hotellgäster än jag och Lars. Ändå gjorde de i ordning en frukostbuffé – enbart för oss. Övriga gäster denna natt bodde på vandrarhemmet och hade inte bokat frukost. Medan vi åt hade vi tid att planera dagens rutt tillsammans. Och att prata med ägarna och höra om husens historia och om trakten.

En del av frukosten - medan planering av dagens tur pågår
En del av frukosten – medan planering av dagens tur pågår

Genom den lilla parken på baksidan rinner en porlande bäck med flera broar man kan gå över. Det var underbart att komma ut med hundarna i grönskan på morgonen och mötas av bäckens porlande och vårens fågelkvitter. Innan vi lämnade Nösundsgården bad vi ägarna Lisbeth och Stig att komma ut så att vi fick ta en bild av dem. Så varma, genuina och entusiastiska människor träffar man sällan, och vi var otroligt tacksamma mot dem för vår lyxfredag!

Tack Lisbeth och Stig för den underbar avistelse på Nösundsgården

Ut på Stora Rös-leden, Nösund

Efter frukosten idag gick vi en av alla de vandringsleder (rundslingor) som utgår från Nösund hamn några hundra meter från Nösundsgården. Vi valde Stor Rös-leden som tog oss över stock och sten, och till flera utsiktsplatser. Eftersom vi hellre ville gå längs havet än genom samhället följde vi till att börja med pilgrimsleden längs vattnet.

Nösunds pusstation - inte långt från Nösundsgården
Nösunds pusstation
En del av strandpromenaden
En del av strandpromenaden
Här viker pilgrimsleden snart av från havet
Här viker pilgrimsleden snart av från havet

När pilgrimsleden vek av från vattnet följden vi den tills den gick ihop med Stora Rös-leden. Stora Rös-leden är tydligt märkt med röda och blå prickar målade på träd och stenhällar, så den är lätt att följa. Leden förde oss genom skiftande landskap. Alltifrån krumma tallar till lövskog och över rena berghällar.

Vi utgick från Nösundsgården
Skiftande naturtyper
Jag kommer gående över Brattebäckaröset

Havsutsikt – från ovan

Eftersom vädret var på vår sida så blev vandringen en extra härlig upplevelse. Humöret var på topp. Vi hade inga tider att passa så det var enkelt att stanna på alla vackra platser och bara vara. Höjderna vi var uppe på var Stora Rös (eller Nösundsröset som det står i kartorna), Brattebäckaröset, Kvarnberget och Trappbergen. Även att leden går i olika typer av skog så ser man havet på många ställen. Och det är enkelt att hitta fina platser för en fikapaus.

Utsikt från Brattebäckaröset, Nösund
Utsikt från Brattebäckaröset, Nösund
Utsikten vid Stora Rös
Utsikten vid Stora Rös
Utsikt från Trappbergen (nästan tillbaka nu) - och därnere ser man Nösundsgården
Utsikt från Trappbergen (nästan tillbaka nu) – och därnere ser man Nösundsgården
Kvarnberget, Nösund
Kvarnberget, Nösund

Fastän vi inte gick mer än 6,5 kilometer tog det oss drygt 3 timmar. Hade vi följt Stora Rös-leden till punkt och pricka hade rundan blivit 4,5 kilometer. Den låga medelhastigheten berodde inte på att stigen var svårgådd, för det var den inte. Istället var anledningen att vi hade med oss vår valp. Dessutom påverkades tempot av att det var en underbar dag att ta längre raster på och faktiskt njuta av det vi hade runt oss.

Årets första styvmorsviol
Årets första styvmorsviol

När vi vi kom hem till tonåringarna lagom för en väldigt sen lunch igår var vi fulla av energi – och glädje. Och till Nösund – och Nösundsgården – kommer vi nog tillbaka inom kort.

Ingen stress i världen - perfekt utflyktsdag efter natten på Nösundsgården
Ingen stress i världen

Mer information om Nösundsgården och vandring runt Nösund

Nösund ligger på Orust, och det tar cirka en timme att bila hit från Göteborg. Jag kan verkligen rekommendera Nösundsgården om du tycker om västkustmiljö, men vill ha det lite lugnare omkring dig. Varmare och mer genuina människor än ägarna Lisbeth och Stig har jag sällan träffat! Man kan inte låta bli att tycka om dem! Och omgivningarna är verkligen vackra.

– Länk till lista/karta över vandringslederna (rundslingor) som utgår från Nösund
– Länk till underbara Nösundsgården där vi bodde (följ gärna deras instagram)

Andra leder jag gått i Nösundsområdet

Jag har gått några av de andra lederna tidigare som vanliga turer eller utflykter utan övernattning.
– Hjortsbackenleden – Frukosttur till Boxviks vette (7,5-10 km beroende på vägval)
– Rödleden Boxviks kile – tidig blomsterprakt (runt en mil)
Tacos och tältning vid Boxviks vette

Frukosten åt jag vid Boxvik Vette
Frukosten åt jag vid Boxvik Vette

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

6 Comments

 1. Wow, Wow och Wow!

  Vilket ställe och vilka fina bilder.
  Tusen tack för tipset – där vill jag också bo.

  1. Det är bara att boka! 🙂 Har du varit på Orust tidigare?

 2. Tack för tipset.

  1. Roligt att du uppskattade det!

 3. Det ser verkligen fint ut där! 🙂 Mysigt med lite tonårsfri tid 🙂

  1. Ja.. fast jag tror tonåringarna uppskattade den föräldrafria tiden ännu mer.. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.