Efter att vi hade varit vid oljekoken i Gössäter i lördags, fortsatte vi till ett av de mest kända ställena på Kinnekulle: Stenbrottet i Hällekis. Jag hade sett många bilder därifrån och fängslades av de höga bergväggarna och stenlagrens färgskiftningar. När jag dessutom läste att man kan fiska i dammen som är anlagd på täktbottnen insåg jag att detta var ett solklart utflyktsmål för vår familj.

Stenbrottet i Hällekis, Kinnekulle
Stenbrottet i Hällekis, Kinnekulle

När vi svängde in på parkeringen efter bilresan (som tog mindre än 10 minuter) häpnade jag över de mäktiga bergväggarna. Lager på lager på lager av kalksten i en massa vackra grå, bruna och röda nyanser. Allt var helt sagolikt – inte ens vädret hade kunnat vara bättre. Himlen var klarblå, och dammen i stenbrottet glittrade turkos i solljuset.

På jakt efter bra fiskeställe i stenbrottet
På jakt efter bra fiskeställe

Fiske i stenbrottet

Tonåringarna slängde sig ur bilen och gick i förväg för att hitta ett bra ställe att fiska på.* Vi andra kom efter med hundarna och lite mera packning. Själv är jag inte så intresserad av att fiska, men det var ändå roligt att vara med och se dem komma igång. Dottern instruerade sin kompis som inte fiskat så mycket. Bonussonen som fiskat sedan barnsben däremot kom igång snabbt.

Bonussonen kom snabbt igång
Bonussonen kom snabbt igång
Minikurs pågår
Minikurs pågår

* Fiskekort krävs för alla över 14 år. Mer information hittar du på iFiske / Hällekis Båtklubbs webb. Där kan du också köpa ditt fiskekort.

Vandringsstig med hänförande utsikt

Efter att ha sett så att alla kom igång med fisket tog jag med mig valpen Balder för att gå stigen som följer stenbrottets kant. Till min förvåning följde även dottern och hennes kompis med oss.

På väg upp mot vandringsstigen som går runt stenbrottet
På väg upp mot vandringsstigen som går runt stenbrottet
Dottern och Balder bredvid vandringsstigen
Dottern och Balder bredvid vandringsstigen
Vilken känsla att sitta här och se ut över stenbrottet!
Vilken känsla att sitta här!

Utsikten över detta mini-Grand Canyon var verkligen magnifik. Inte undra på att det blev många stopp för att titta och fota innan tonåringarna vek av från stigen ner mot dammen för att fortsätta fiska. Balder och jag fortsatte i sakta mak. Han var lite som tjuren Ferdinand….

Det gick inte särskilt snabbt att gå runt här med valpen Balder
Det gick inte särskilt snabbt att gå runt här med valpen Balder

Helt plötsligt spetsade han öronen och reste sig ivrigt. Anledningen till det visade sig några sekunder senare – min sambo och hunden Wilma kom klättrande uppför slänten mot stigen. Vi fick en lugn stund tillsammans, och vi passade på att beundra utsikten och njöt av både stenbrottet, dammen och att kunna se ut långt över Vänern.

Helt sanslöst vackert att gå längs kanten av stenbrottet, Kinnekulle
Helt sanslöst vackert att gå längs kanten av stenbrottet

Till slut insåg vi att tiden sprungit iväg och att det var läge att gå tillbaka till ungdomarna för lite lunch.

Storfiskarn på väg ner mot dammen i stenbrottet
Storfiskarn på väg ner mot dammen

Lunchpaket från hotellet – vilka lyxlirare vi är

Eftersom vi är vana vid att laga vår egen mat när vi är ute kändes det extra lyxigt med lunchpaketen som hotellet skickade med oss. Vi fick varsin ryggsäck, varsin macka och två termosar – och vi fick behålla alltihop. Allt var väldigt gott, precis som övrig mat därifrån (Lundsbrunn Resort & Spa). Det blev en skön stund då vi satt ner tillsammans allihop.

Lars kikar i ryggsäcken för att se vad han fått med sig för gott
Lars kikar i ryggsäcken för att se vad han fått med sig för gott

Min plan att gå hela stigen runt stenbrottet gick inte i lås eftersom Balder var så långsam. På det stora hela var det mycket som jag skulle gjort annorlunda om jag varit där ensam, eller med Lars. Men att få ha med barnen ut är värt oerhört mycket, så jag anpassade mig mer än gärna denna dag. Fyra timmar spenderade vi i detta superhärliga stenbrott innan vi gick till bilen för nästa utflyktsmål; Martorpsfallet.


Länkar till alla våra utflykter på denna weekendresa


Lundsbrunn Resort & SpaDen här helgen valde vi att unna hela familjen (inklusive hundarna) påsklovslyx. Därför sov vi varken i tält eller vindskydd. Istället bodde vi på Lundsbrunn Resort & Spa, där vi hade bokat spa och vandringspaket. Smidigt att få med mackor och kaffe i ryggsäcken till vandrings/utflyktslunchen. Och framför allt lyxigt god mat vid kvällarnas 3-rätters. Se mer i respektive blogginlägg.


Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.