Om omständigheterna hade varit annorlunda hade vi förmodligen tillbringat hela julhelgen utomhus. Men som läget är behöver vi ta hänsyn både till andra människor och till vår fysiska hälsa. Därför nöjde vi oss med att fira in julen med en utenatt. Och den blev helt magisk!

Stjärnklar himmel fick vi på vår utenatt
Stjärnklar himmel fick vi

Efter fyra veckor av mörker (moln, grått och regn, utan en enda solstråle) visade prognosen att det fanns chans till klart väder under natten och morgonen. Redan när vi parkerade bilen i Svartedalen noterade vi lyckligt att stjärnorna lyste klart omkring oss på kvällshimlen. Vi tog på oss våra ryggsäckar och började gå över berg och dal för att komma till platsen som Lars hade föreslagit som tältplats.

På väg mot tältplatsen
På väg mot tältplatsen
Lars förbereder vår lilla kvällsbrasa
Lars förbereder vår lilla kvällsbrasa

Temperaturen låg strax över 0-strecket, så vi hade till och med tagit med vår kamin. Vi slog upp tältet, gjorde i ordning våra sovplatser, och tände en brasa i kaminen med vår medhavda ved. Därefter gick vi på en liten upptäcktsfärd på udden – i mörkret.

Jag ser ut över sjön i lyktans sken
Jag ser ut över sjön i lyktans sken
Sista utenatten före jul
Sista utenatten före jul

Vinden friskade i ordentligt under kvällen, så det var extra mysigt att krypa in i tältet och värma sig vid kaminen. Kvällen bjöd på god kvällsmat och många skratt. När vi väl kröp ner i sovsäckarna somnade vi direkt och fick sova gott hela natten båda två.

Tältet på morgonen
Tältet på morgonen
Under över alla under - klar himmel för första gången på en månad efter vår utenatt
Under över alla under – klar himmel för första gången på en månad!

I vanliga fall är jag rätt morgonpigg, men den här gången var jag så avslappnad och avstressad att jag inte vaknade förrän efter klockan 08. När jag öppnade tältet och kikade ut såg jag till min förvåning, och överväldigande glädje, att himlen var klar. Då var det lätt för oss att stiga upp och göra klart för frukost – som vi såklart åt utomhus! Jag passade på att inviga min nya kåsa som jag fick häromdagen. Den är handgjord och tillverkad för just mig – av min svärfar.

Bästa frukostmatsalen - och aldrig så gott som efter en utenatt
Bästa frukostmatsalen

Efter frukosten, som vi satt i lugn och ro och åt med underbar utsikt över sjön, packade vi ihop våra saker och gick lyckliga och fulla av energi tillbaka till bilen. När vi kom hem efter vår utenatt var det lätt att ta itu med de sista julbestyren.

Rogivande miljö
Rogivande miljö

För dig som vill veta mer

Just det här inlägget tipsar inte om någon speciell plats, utan jag vill bara påminna om att även en kort vistelse ute kan göra under för ens mående. När kroppen inte klarar av långa vandringar går det lika bra att bara gå ut och äta. Eller sova. Eller ta en kortare promenad i samband med en lunch, middag eller utenatt.

Lyktan - både vacker och ökar mysfaktorn vid en utenatt
Lyktan – både vacker och ökar mysfaktorn

Just den här gången befann vi oss i Svartedalen som är ett omtyckt friluftsområde i Bohuslän. Där finns också två naturreservat, en massa sjöar, vandringsleder och möjlighet till paddling och fiske. Läs mer hos ”VästSverige”.

Mer om Svartedalen i bloggen

Du kan också läsa ett inlägg från bloggen om när vi sov i vindskydd i Svartedalen för någon månad sedan, eller från i somras då vi paddlade och tältade i Svartedalen.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.