På juldagen sken solen från en klarblå himmel och vi bestämde oss för att som dagens andra utflykt åka till grannön Tjörn och gå Sundsbyleden. Sundsby är ett underbart område som vi upptäckte för ganska exakt ett år sedan. Vi var där några gånger då, så nu var det verkligen på tiden att återbesöka området.

Sundsbyleden är en del av kuststigen - en mycket vacker del dessutom
Sundsbyleden är en del av kuststigen – en mycket vacker del dessutom

Leden är bitvis väldigt lätt att gå, och området är välbesökt. Parkeringen var full av bilar och vid grillplatser och andra vackra platser samlades familjer/grupper för att grilla och fika tillsammans. Den breda stigen leder genom mäktig lövskog. På ena sidan har man höga bergväggar, och på andra sidan går Stigfjorden in.

Det är svårt att få fram på bild, men det är rätt mäktigt att gå här
Det är svårt att få fram på bild, men det är rätt mäktigt att gå här

Området korsas av många stigar, och vid den andra stigen som leder mot grottorna vek även vi av. Denna stig är inte lika lämplig för barnvagnskörning – men spännande att gå på för både små och stora barn. På flera ställen passerar man smala skrevor mellan höga bergsväggar. Ibland kan man till och med få krypa under något stenblock. Väl framme vid grottorna gjorde vi ett kort stopp.

Vackert längs Sundsbyleden/Kuststigen medan solen börjar dala
Vackert längs Sundsbyleden/Kuststigen medan solen börjar dala

Från grottorna gick vi skilda vägar upp till utsiktsplatsen Solklinten – toppen av berget i Sundsby. Lars klättrade upp, medan jag och hunden följde Rådjursstigen en bit och sedan vek av på en omärkt stig mot toppen. Solen dalade medan vi gick och landskapet började bada i ett härligt varmt kvällsljus.

Isen på berget lyser i kvällssolen
Isen på berget lyser i kvällssolen
Vacker utsikt från Solklinten, Sundsbyleden / Kuststigen
Vacker utsikt mot havet från Solklinten, Sundsbyleden / Kuststigen

Vi var helt ensamma på utsiktsberget. Förmodligen gav sig de flesta iväg hemåt när det började mörkna. Själva hade vi med våra pannlampor för att inte vara begränsade av de få soltimmarna. Vi stannade på rastplatsen och passade på att fota havet, solnedgången och varandra – även att fingrarna nästan krullade sig av köld i blåsten.

Att stå uppe på Solklinten i solnedgång... DEN känslan
Att stå uppe på Solklinten i solnedgång… DEN känslan
Efter 4 veckors gråväder njöt jag extra mycket av solnedgången!
Efter 4 veckors gråväder njöt jag extra mycket av solnedgången!

Det var med stor försiktighet vi sedan tog oss nerför berget. Temperaturen låg runt 0 och på vissa ställen låg isen kvar sedan föregående natt. Lite extra spännande är det ju att gå i skymningsljus, men vi klarade att ta oss ner relativt helskinnade.

Från Solkliten - med utsikt över havet bredvid Sundsbyleden
Från Solkliten – med utsikt över havet bredvid Sundsbyleden

Sundsbyleden är 4,8 kilometer och mycket fin att gå. Den gör dock ”bara” ett yttvervarv kring Sundsbyområdet och går inte fram till grottorna eller utsiktsplatsen. Beskrivning av leden finns i blogginläggen som jag länkat här nedanför. De stigar vi svängde av på är lite mer krävande, men värda varenda svettdroppe. Och med den solnedgången vi fick igår log jag hela vägen hem!

Månen var uppe
Månen var uppe

För dig som vill veta mer om Sundsby

Uppdatering 2022-04-14: Eftersom Sundsby ligger längs vägen till mitt jobb kommer jag att vistas en del i området. Därför har jag gjort en egen kategori där du kan hitta alla mina inlägg om vandringslederna i området.

Mina instagrambilder från lederna i Sundsby

Kan man annat än älska rundslingorna vid Sundsby Säteri på Tjörn? 💚 Här en bild från Rådjursstigen där jag valde att gå min morgontur i morse, på min sista semesterdag (för den här gången).
💡 Om du blir nyfiken på Rådjursstigen kan du kika  i bloggen (se länk i min bio).
.
.
.
#skog #grönska #vandringsled #stig #skogsstig #sundsbysäteri #tjörn #södrabohuslän #vandring #morgontur #dimma #forest #nature #vandra #sweden #forestflow #södrabohuslän #hiking #fog #naturephotography #sverige #landscape #vila #västkusten #vardagsmotion #hemomkringvandring #mittfriluftsliv #rådjursstigen #tjörn
307 5

Så här hittar du till Sundsby

Med bil: Efter Tjörnbron fortsätt väg 160 mot Orust. Efter cirka 5 kilometer sväng vänster mot Sundsby säteri. Följ vägen cirka 1 km. Parkering finns på höger sida och är skyltad.

Med buss: Från Myggenäs korsväg, ta Orust express mot Orust. Gå av vid Sundsby korsväg. Gå ca 1 km. För tidtabell, se Västtrafik.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.