Ibland behöver man bara komma ut för att få andas lite. Bara vara. Ladda batterierna. I lördags var just en sådan dag så jag och min sambo kom (efter att ha stämt av med tonåringarna) överens om att åka till Svartedalen och ge oss själva en lyxigt lugn utekväll och utenatt.

Vindskydd i Svartedalen
Vindskyddet vid Stora Äggdalssjön i Svartedalen

Vindskyddet vi valde att sova i ligger vid Stora Äggdalssjön och dit är det inte mer än några hundra meter att gå från parkeringen. Tack vare det korta avståndet kunde vi bära med oss lite extra vikt, som till exempel några säckar ved.

När man inte ska gå så långt kan man lyxa till det och bära med sig extra mycket ved
När man inte ska gå så långt kan man lyxa till det och bära med sig extra mycket ved

Eftersom det skymmer tidigt på senhösten var vi på plats redan vid 15-tiden. Vi började med att småprata lite med två par från Bulgarien som bjöd på kaffe innan de begav sig hemåt, glada över alla trattkantareller de plockat. Sedan började Lars tända brasan och jag blåste upp liggunderlag och fixade i ordning bäddarna inne i det gedigna vindskyddet (inga stereotypa könsroller här inte 🙂 )

Matlagning vid vindskyddet i Svartedalen
Matlagning vid vindskyddet

Vädret var grått, men vi hade uppehåll hela eftermiddagen och långt efter att det mörknat. Vi satt vid brasan och njöt av värmen, det härliga sprakandet, de förtrollande lågorna och stillheten runt oss. Och sällskapet såklart. Maten som bestod av wokad kyckling med en massa gott, och dessutom chokladpudding till efterrätt, smakade fantastiskt.

Skönt att bara vara i lugnet
Skönt att bara vara i lugnet
Mysigt att tända en lampa medan mörkret faller över Svartedalen
Mysigt att tända en lampa medan mörkret faller

Att bara sitta i lugn och ro. I tystnad. I samtal. I skön gemenskap. Så stärkande det är. Efter några timmar började det duggregna och vi gjorde oss redo för att krypa ner i sovsäckarna. Vindskyddet var till vår glädje tätt, både i väggar och tak. Dessutom var det försett med en ”dörr” man kunde rulla ner, så vi sov gott trots att vinden ven och regnet piskade därutanför.

Morgonen gryr utanför vindskyddet i Svartedalen
Morgonen gryr utanför vindskyddet

Som den gentleman han är steg Lars upp och gjorde upp eld trots regnet. hmmm… eller var det bara för att han ville ha morgonkaffe kanske?

Givetvis fick han sitt kaffe, och vi njöt av en god frukost sittande under vindskyddets tak. Tacksamma över de lugna timmarna vi fick ute tillsammans gick vi sedan mot bilen lite gladare och piggare än vi kommit dit dagen innan – med nya gemensamma minnen att ta med oss in i framtiden.

Kaffekitteln - kanske en av min sambos käraste ägodelar
Kaffekitteln – kanske en av min sambos käraste ägodelar

För dig som vill veta mer om Svartedalen

Länk till inlägg om en paddlingstur vi gjorde i Svartedalen i somras
Länk till Länsstyrelsens information om Svartedalen och naturreservaten där

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.