Paddling med övernattning, Svartedalen

Vi var lite sugna på att åka till Svartedalen – tvärs över älven – för lite paddling och övernattning. Tonåringarna bedyrade (med alldeles för glatt tonfall) att de skulle klara sig utan oss ett dygn, så i förrgår bar det av.

Kanoten är packad och klar i Stendammen - strax utanför Svartedalen naturreservat
Kanoten är packad och klar i Stendammen – strax utanför Svartedalen naturreservat

Eftersom vi inte skulle bära vår packning, utan lasta den i kanoten, behövde vi inte tänka på att hålla nere vikten som vid vandring. Istället lyxade vi till det och tog med vårt stora tält. Och vår kamin med tillhörande ugn. I kanoten skulle även vi själva, våra ryggsäckar och en av hundarna få plats. Allt lastades i bilen och jag var så förväntansfull. Visserligen har jag i stort sett ingen erfarenhet av paddling. Dessutom är jag rädd för vatten. Men att få göra detta tillsammans med min sambo gjorde mig trygg i situationen.

Sjön Stendammen ligger både i och utanför Svartedalen naturreservat
Sjön Stendammen ligger både i och utanför Svartedalen naturreservat
Paddling i Svartedalen
Paddling i Svartedalen

Dagen till ära sken solen efter nästan två veckors grå- och regnväder. Att paddla ut över sjön Stendammen och följa dess vindlingar och sedan paddla genom sundet över till Kroksjön var helt underbart. Naturen som vi gled fram igenom var vild och storslagen. Ganska snart la jag märke till hur tyst det var omkring oss. Inte ett enda ljud från trafik nådde oss. Det enda som hördes var fåglarnas sång, vindens sus och plaskandet från paddlarna.

Så härligt
Så härligt i tystnaden
Bara vi och vildmarken - här antingen i eller strax utanför Svartedalen naturreservat
Bara vi och vildmarken
Som tur var är det gott om vatten, så det var lätt att komma igenom den här trumman
Som tur var är det gott om vatten, så det var lätt att komma igenom den här trumman

Medan vi paddlade fram i Svartedalen naturreservat, Svartedalen vildmarks naturreservat och i områden strax utanför reservaten, höll vi ögonen öppna efter möjliga tältplatser. Till slut hittade vi en udde som verkade lovande och gick iland för att spana. Till vår stora glädje fanns där en i stort sett plan yta som dessutom var tillräckligt stor för att tältet skulle rymmas.

Vi gick iland vid en liten udde i Svartedalen
Vi gick iland vid en liten udde

Tack vare att vi kom fram redan under tidig eftermiddag hade vi gott om tid att göra i ordning inför kvällen i lugn och ro. Vi hjälptes åt att lasta ur kanoten, få upp tältet och att samla ved. Allt går så enkelt och smidigt när man är två.

Lars fixar de sista detaljerna med tältet
Lars fixar de sista detaljerna med tältet
Som en hel skog av skogskovall
Som en hel skog av skogskovall
Och här står tältet
Och här står tältet

Om jag inte får äta regelbundet blir jag ett riktigt monster, så efter att ha legat och solat nere vid vattnet en stund, och kastat boll med hunden Wilma, föreslog jag att vi skulle laga vår middag. Finns det något härligare än att sitta ute i solen, vid glittrande vatten, med sällskap man tycker om och äta sin mat?

Underbart att njuta av sin mat i solen - här i Svartedalen - området
Underbart att njuta av sin mat i den här miljön
Wilma vill ha husses mat
Wilma vill ha husses mat
Tältet i kvällningen
Tältet i kvällningen

Kvällen bjöd sedan på ytterligare paddling, en härlig brasa, och en massa gott att äta, prat och skratt. När vi kröp ner i sovsäckarna somnade jag på sekunden och sov bättre än jag har gjort på evigheter kändes det som. Kanske berodde det på att täckningen på mobilen var i stort sett obefintlig, vilket gjorde att man inte fick en massa ”pling” från sociala medier, mejl och liknande. Gott sov jag i alla fall, och vaknade pigg före klockan 07 – och såg solens strålar lysa upp tältet.

Godmorgon världen!
Godmorgon världen! Vilken underbar dag!
Vackert utanför tältet
Vackert utanför tältet

Eftersom jag är morgonpigg tog jag med mig hunden Wilma på en upptäcktsfärd i det närliggande Svartedalen vildmarks naturreservat. För mig som älskar mossiga trolska skogar var det rena himmelriket. Mossan täckte trädens grenar. Nedfallna träd låg där de fallit i den kuperade terrängen.

Riktig vildmarkskänsla här i Svartedalen vildmarks naturreservat
Riktig vildmarkskänsla här i Svartedalen vildmarks naturreservat
IMG_20200709_073730
IMG_20200709_074340
IMG_20200709_073609
IMG_20200709_073912
IMG_20200709_080159
IMG_20200709_072910
previous arrow
next arrow

Riktig vildmarkskänsla gav det – även att området vi traskade runt i inte var så stort. Det omgavs av våtmarker, så jag nöjde mig med den dalgång och omgivande stigar vi kom fram till. Tillbaka till tältet var det dags för en härlig frukost innan vi packade ihop vår lägerplats.

Kaffe- och frukostdags
Kaffe- och frukostdags

I lugn och ro paddlade vi sedan i tystnaden tillbaka mot Stendammen och bilen. Ingen stress. Inga tider att passa. Bara vi och naturen. Det var en underbar tur i vårt närområde och jag kom hem utvilad, lycklig och full av energi.

Härligt att bara glida fram i kanoten
Härligt att bara glida fram i kanoten
Lycklig över vårt dygn i Svartedalen
Lycklig över vårt dygn i Svartedalen
Märkt , , , , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer till “Paddling med övernattning, Svartedalen

 1. Hej!

  Jag och min sambo har troligtvis en kanadensare av likadan modell som er. Har ni någon koll på vad det är för tillverkare och årsmodell mm? Vår har inte plastskydden uppepå i ändarna men i övrigt är den nästan identisk (så när som på färgen då 🙂 ) Tacksam för lite assistans i detektivarbetet.

  Härligt äventyr för övrigt!

  Mvh
  Mange

  1. Hej! Vi har varit bortresta i helgen, så jag får be om ursäkt för sent svar. Jag ska kolla med min sambo om han vet och så mejlar jag dig sedan. / Therése

 2. Hej!

  Lite nyfiken, fick ni fram nåt gällande kanoten?
  Har ivrigt kikat i mejlinkorgen men inte sett något från er.

  Hoppas ni har trevliga äventyr nu i kommande sommarvädret 🙂

  Mvh
  Mange

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.