Idag tänker jag ta med dig på en vandring där det inte bara är naturen du kan njuta av, utan även det som historien lämnat kvar åt oss från forna tider likaväl som det som erbjuds i kulinarisk väg i nutid. Gårdagens vandring började i Källa (som blev utsedd till årets Ölandsby 2018). Källa ligger ca 30 km norr om Borgholm på Öland. Några hundra meter från Källa Glassgård, där jag lämnade bilen, finns på höger sida ett gammalt kalkstensbrott. Där kan man se en mat- och övernattningskoja för stenarbetarna som arbetade här.

Även en kalkugn, kallad Nybyugnen, finns bevarad i Källa. Den var i drift fram till 1874. I kalkugnen varvade man stenkol och kalksten och det tog sedan hela 14 dagar för detta att brinna ut. Det mesta av kalken skeppades till Stockholm.

Kalkugn på Öland
Kalkugn i Källa på Öland, den så kallade Nybyugnen

Här bodde en äkta afrikansk prinsessa

Här inne bodde för en kort tid en afrikansk prinsessa
Här inne bodde för en kort tid en afrikansk prinsessa

Man passerar det här huset som anslogs till länsmansboställe 1747. 1917 sålde Kronan gården till CA Lundén. Hans son Stig var brunnsborrare men beslöt sig 1951 att söka lyckan i Uganda. Där träffade han en äkta afrikansk prinsessa som han gifte sig med. 1954 måste han resa hem på grund av oroligheter i landet och kontakten bröts mellan de båda. 1971 åkte han tillbaka och lyckades träffa hustrun igen. Stig reste sedan flera gånger till Afrika och 1975 följde hustrun honom hem till länsmansbostället där hon stannade över sommaren.

Ut på Västra alvaret

Lite blött ute på alvaret
Lite blött ute på alvaret

Vandringen gick sedan vidare ut på Västra Alvaret där det var rejält blött, så den här gången gällde det verkligen att göra smarta vägval. Jag passerade Ölands näst största flyttblock, och njöt av alla gässen i luftrummet.

Getost, kroppkakor och små väderkvarnar

Vandring på Öland

Man fortsätter sedan på väg mot Hagelstad där det finns en getfarm med ca 350 getter. På sommaren finns där ett mysigt kafé där, och man kan även köpa getost och andra produkter i deras butik. Tyvärr var inga getter ute när jag passerade, så det blev inga bilder av dem.

Ölands minsta väderkvarn
Ölands minsta väderkvarn

Mellan Hagelstad och Källa finns Ninnis Kroppkaksbod (man behöver inte svälta på den här turen) och en liten bit längre fram kan man se Ölands minsta väderkvarn. Väl tillbaka i Källa ligger Vi alvar med gravar, domarringar och avrättningsplats.

Den stora stenen vilandes på tre små kallas höna på ägg.
Den stora stenen vilandes på tre små kallas höna på ägg. Kuriosa: Det gula huset i bakgrunden är Sveriges äldsta i lanthandel som fortfarande är i bruk. Den startades 1864.

Min vandring följde ingen markerad led

Jag följde ingen markerad vandringsled, så här kommer en vägbeskrivning till min vandring på Öland: Parkera vid Källa Glassgård och gå grusvägen västerut – fortsätt rakt fram på Länsmansvägen – vänster in på Fårgatan – höger Sandtagsvägen – vänster Sofierovägen – vänster ute på Västra Alvaret – Västra gatan mot Hagelstad – och slutligen Hagelstadsgatan mot Källa. Denna runda är totalt ca 11 km.

För dig som vill veta mer:

Länk till Ninnis kroppkaksbod
Länk till Goat Hagelstad
Länk till Allt om Ölands information om kalkugnen i Källa

Fler blogginlägg om vandringar på Öland:

Fagerrör
Byxelkrok – Byrums Sandvik
Neptuni åkrar
Horns kungsgård
Trollskogen Öland
Bödakusten östra
Öländsk blomsterprakt
En blomnörds jakt
Stora Alvarleden

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

5 Comments

 1. Jag som föll så för Öland i somras ser framför mig hur fantastiskt detta måste vara på sommaren.. eller en solig vår- eller höstdag! Synd att du inte fick se några getter.. hade gärna sett några bilder på dem 🙂 Kul att få tips om en rutt som inte brukar stå i turistbroschyren.

 2. Ingegerd Mickelz

  Vilken härlig text, det där området måste utforskas nästa jag kommer till älskade Öland 😀

 3. Sofia Petersson

  Åh vad kul att läsa! Vi har ett litet hus i Högby Torp som är grannby till Källa. Men just här har jag aldrig gått. Får bli en runda nästa gång vi är där. Tack för tipset!

 4. Tord Sundquist

  Öland är skönt vid varje väderlek året runt.
  Den här rundan började i duggregn och 3 plusgrader.
  Väl ute på alvaret slutade regnet men det blev genomvåta fötter.
  En mugg varm Óboy smakade bra efteråt.
  Den som är sugen på kroppkakor bör först kolla öppettiderna.

 5. Så härligt att läsa om din vandring med inslag av historia. Nördig historiker som jag är njuter jag av alla årtal och fakta, historier om livsöden. Blir så sugen på att vandra vägen fram och sedan stanna till för att äta kroppkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.