När SMHI utlovade en hel helg med sol bestämde jag mig för att passa på att njuta av havet. Vad kan vara vackrare än klippor, solglitter i vattnet och sol från en klarblå himmel? Egentligen hade jag en ”ny” ö i åtanke. Men med tanke på dieselpriserna valde jag en favorit på hemmaplan: Härmanö.

Vackert på Härmanö, här nedanför Härmanö Huvud
Vackert på Härmanö

Bonussonen ville följa med till Härmanö

Till min stora förvåning, och givetvis även glädje, sa min bonusson att han ville följa med. Så igår tog vi första färjan ut (information om tidtabell med mera finns längre ner i inlägget), och började gå längs den smala vägen söderut på ön.

Den smala bilfria vägen på Härmanö går till stor del längs havet
Den smala bilfria vägen på Härmanö går till stor del längs havet

Målet för vår tur var Härmanö Huvud. Visserligen finns det många andra fina ställen på ön, men nu ville jag visa det allra finaste. Efter ungefär fyra kilometers lätt promenad på den charmiga lilla vägen svängde vi av på stigen ut mot klipporna.

Utsikt från leden mot Härmanö Huvud
Utsikt från leden mot Härmanö Huvud

Vilka stränder vi fick i lågvattnet

Sedan följde två härliga kilometer uppe på berget, med vackra vyer åt alla håll. Visserligen är det lite trixigt att ta sig nerför sista berget och sedan upp mot Härmanö Huvud, men roligt. När vi kom ner mellan bergen var det lågvatten och väldigt enkelt att gå. Och vilka fantastiska sandstränder vi fick njuta av, där det annars varit vatten vid mina besök.

Både jag och min bonusson passade på att strosa runt där på ”havsbotten” en bra stund.

Vilken härlig dag - och härlig känsla att gå här
Vilken härlig dag

Lunch på stranden nedanför Härmanö Huvud

Därefter fortsatte vi längs klipporna tills vi kom till min lunchstrand från i fjol. Där slog vi oss ner och bestämde oss för att fixa vår lunch, trots att klockan inte var mer än 10.30.

Dags att fixa lunch
Dags att fixa lunch

Tydligen tyckte Trangiat (eller gasen) att det var kallt för det tog en evighet att koka upp vattnet. Men vi satt bra där vi satt. Solen värmde härligt i ansiktet, och vi var relativt skyddade för vinden. Dessutom smakade maten ännu bättre när vi fått vänta på den lite.

Den här gången åt vi frystorkad (god) mat från Real Turmat. Som vanligt köper jag maten hos The General Prepper. där jag också köpt mitt stormkök, Trangia. På fötterna har jag mina älskade färgglada strumpor från Happy Hiking och de dubbade kängorna Torne från Icebug. Jackan i merinoull kommer från Jack Wolfskin/Supernatural och byxor och väst från Tuxer. Nu fick jag nog med allt du kan se på bilden.

Härmanö Huvud – en riktig höjdpunkt

Mätta och glada packade vi våra saker och började den korta ”klättringen” upp mot Härmanö Huvud. Medan havet slog mot klipporna kämpade vi oss uppåt i den tilltagande vinden. När vi nådde toppen hade vi fri utsikt åt alla håll. Det blåste så kraftigt att min bonusson höll fast sig i röset på toppen.

Det blåste så kraftigt på Härmanö Huvud att min bonusson helst hade velat hålla fast sig i röset hela tiden
Det blåste så kraftigt på Härmanö Huvud att min bonusson ville hålla fast sig i röset

Det är otroligt mäktigt att stå däruppe och ha vatten på tre sidor om sig. Och att inse att vi kommit gående över det skrovliga klipplandskapet i bakgrunden. På grund av att vindarna var så kraftiga däruppe blev det inte något långt stopp.

Uppe på Härmanö Huvud - vindtät jacka åkte på - ÖVER både jacka och täckväst
Uppe på Härmanö Huvud – vindtät jacka åkte på – ÖVER både jacka och täckväst

Dags att vandra upp mot hamnen

Till vår stora förvåning fanns inte våra fantastiska sandstränder kvar när vi klättrat ner från berget. Tidvattnet hade nämligen dragit in och vattnet steg otroligt snabbt. Vi skyndade oss till den smala passagen mellan bergen för att försöka ta oss över torrskodda innan vattnet kom även dit. Men det var en liten stund för sent för det upptäckte vi. Fast vi tog oss över på stenarna nästan hela vägen innan de låg dolda under vatten.

Medan det var lågvatten
Medan det var lågvatten

För en landkrabba som mig var det oerhört intressant att se hur snabbt vattnet steg, och även vilket tryck det var i vattnet. Resten av turen hände inte så mycket. Vi gick småpratande samma väg tillbaka upp mot hamnen i Gullholmen, som vi gått fem timmar tidigare. Vår tur blev 14,5 kilometer, och gav ofantligt mycket härlig energi!

Hamnen i Gullholmen
Hamnen i Gullholmen

För dig som vill veta mer om Härmanö naturreservat

Härmanö ligger vid Gullholmen på västkusten och hör till min hemkommun Orust. Eftersom det finns flera olika vandringsleder kan du lägga ihop dem till längre rundor. Du kan lätt få ihop åtminstone två mil. Det finns även leder som är tillgänglighetsanpassade. En runda på 2,5 kilometer och en som går längs en grusväg i 4 kilometer, men där får man ta samma väg tillbaka. Observera att det är förbjudet att elda, tälta, campa och cykla i Härmanö naturreservat.

Jag kan verkligen inte få nog av de här vyerna som Härmanö bjuder på
Jag kan verkligen inte få nog av vyerna som Härmanö bjuder på

Färjan till naturreservatet går mellan Tuvesvik och Gullholmen

Till Härmanö naturreservat kommer du med färja som avgår från hållplats Tuvesvik på Orust och går till Gullholmen på Härmanö. Turen tar 5 minuter. Tidtabellen för linje 381 hittar du på Västtrafiks webbplats. Även i appen Västtrafik To Go hittar du tidtabellen. Dessutom kan du boka och betala din biljett direkt i appen.

Nöjd hemomkringvandrare efter denna härliga dag
Nöjd hemomkringvandrare efter denna härliga dag

Avslutningsvis några länkar

Hos Länsstyrelsen kan du läsa mer om Härmanö naturreservat.

Det finns även inlägg här i bloggen från mina tidigare besök vid Härmanö Huvud:
Härmanö naturreservat och frosseri i blommor (maj 2021)
Upptäcktsfärd på Härmanö, Orust (oktober 2020)

Mina instagraminlägg från Härmanö

Igår tillbringade jag 5 timmar på min favoritö - vilda Härmanö här utanför Orust. Nyheter för mig den här turen blev avstickaren till Nordmannevikarna (600 meter enkel väg plus lite klättrande upptäcktsfärd ute i vikarna) och Stenvik. Båda platserna är skyltade från den tillgängliga grusvägen som går längs hela östra sidan av ön.

Till Stenvik kan man gå en rundslinga mellan Myren, Stenvik, Skolldalen och Myren. Skolldalen har jag passerat många gånger förut, på väg till Härmanö Huvud, men det var premiär att gå rundan förbi Stenvik. Kul och mysigt att trampa nya stigar!

Det jag älskar med Härmanö är det vilda, karga, vidsträckta. 🥰 Att det inte finns några hus alls på västra sidan, utan bara klippor, vågor och ljunghedar. Men jag är oerhört tacksam att det finns stigar att följa, annars hade jag förmodligen fastnat i snår eller hamnat i återvändsgränder vid raviner stup i kvarten. 😂

Att bara vara härute en dag är egentligen alldeles för lite, men det tar emot att hyra rum för att stanna längre. Man får tyvärr inte övernatta i naturreservatet, så tältning och liknande är inte möjligt.

Härmanö passar bäst för dig som vill gå lite längre sträckor, i klippig och ibland snårig terräng 😃😍 Själv längtar jag redan tillbaka - trots att jag var där så sent som igår! Blir du också sugen på att besöka Härmanö? Mer info finns i min blogg www.hemomkringvandring.se 

.
.
.

#härmanö #orust #västkusten #natur #vandring #vandramedhund #alaskanmalamute #södrabohuslän #vandringsled #solnedgång #klippor #hav #sweden #nature #hiking #vandra #sunset #hikingwithdogs #sverige #dogsofinstagram #sea #instadog #visitsweden #naturephotography #friluftsliv #wanderlust #ocean #orust #hemomkringvandring
10 2
Dagens bästa: Doften från dessa underbara äppelblommor under vandringen på Härmanö.

📸 @nalleaspdalen
.
.
.
#äppelträd #äppelblommor #äppelblom #härmanö #utochnjut #härochnu #hikefulness #renfäll #vandringskvinnor #dofter #vandringsled #orust #södrabohuslän
406 5

2 Comments

  1. Fantastiska bilder Therese! ♥

    Barbro/walkaboutsweden & fokustranemo

    1. Tack snälla Barbro!! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV