Här kommer ett utflyktstips som passar alla – även dem som bara kan gå en kortare sträcka. Utflyktsmålet i fråga är Lysegårdens vattenfall bara en mil utanför centrala Kungälv. Dessutom går det i stort sett att nå vattenfallet med barnvagn eller rullstol.

Sommarbild från Lysegårdens vattenfall - här står Balder och Lars
Sommarbild från Lysegårdens vattenfall – här står Balder och Lars

Bilderna är lite off-season

I vanliga fall skriver jag mina inlägg relativt snabbt efter att jag besökt en plats. Men periodvis är jag ute så mycket att jag inte hinner ”rapportera” om allt. Så blev det med den utflykt jag, Lars och Balder gjorde till Lysegårdens vattenfall i somras. Därför är bilderna från augusti – inte mars.

Lysegårdens vattenfall utanför Kungälv
Lysegårdens vattenfall utanför Kungälv

Improviserad utflykt efter utenatt

Trots att jag är väldigt bra på att planera så var utflykten till Lysegården helt improviserad. Vi hade tillbringat natten i hammock vid Gårdsjön, men jag var inte sugen på att åka hem. Då kom jag på att jag hört talas om Lysegården, som inte alls ligger långt ifrån Svartedalen.

En härlig hammocknatt vid Gårdsjön i grannkommunen Stenungsund
En härlig hammocknatt vid Gårdsjön i grannkommunen Stenungsund

Tack vare Google Maps är det ju numera lätt att hitta de flesta platser. Så även vattenfallet, så vi kom snart fram till parkeringen vid Lysegårdens Golfklubb. För att sedan komma till fallet följer man en gångväg på några hundra meter genom golfbanan. Det är lätt att se var man ska svänga av eftersom vattenfallet ligger cirka 100 meter från vägen. Dessutom hörs det tydligt.

Lite blött på marken sista biten fram till Lysegårdens vattenfall
Lite blött och knaggligt på marken sista biten fram till vattenfallet

Vattenfallet ligger i Lysegårdens naturreservat

Vattenfallet ligger i Lysegårdens naturreservat, ett reservat som följer Vallerån. Eftersom jag visste att det ska växa ädellövskog längs ån var planen att följa den. Men det verkade inte finnas några stigar, och den del av skogen som vi såg var inte så imponerande.

Därför nöjde vi oss med att ta en fikapaus vid vattenfallets fot. Lysegårdens vattenfall är 38 meter högt, och det kastar sig rakt ut över klippan. Det var underbart att sitta där i stänket från fallet samtidigt som jag kände solen värma mig.

Här sitter jag vid det vackra vattenfallet i Lysegården, Kungälv
Här sitter jag vid det vackra vattenfallet i Lysegården, Kungälv

För dig som vill veta mer

Lysegården ligger ungefär en mil från Kungälvs centrum (mellan Diseröd och Jörlanda). Om du kommer med bil parkerar du enklast på parkeringen vid golfbanan. Därifrån är det en promenad på mindre än en kilometer, och den fungerar även om du har barnvagn med dig. Sista biten, när du svängt av från vägen fram till fallet, är dock knagglig och svår.

Jag kommer förmodligen att åka hit fler gånger, och även se om det går att vandra i naturreservatet.

Länk till mer läsning om Lysegården

Avslutningsvis delar jag en länk till Länsstyrelsens information om naturreservatet.

Lars klättrar runt som vanligt
Lars klättrar runt som vanligt

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

4 Comments

  1. Så fint 😀 Dit skulle jag vilja åka någon gång 🙂

    1. Det är ett fint utflyktsmål. Dock ingen vandring.

  2. Obs, branta backar som kan vara svåra med rullstol.

    1. Tänker du backen på vägen mellan golfbanan och fram till fallet? Jag upplevde inte att det skulle vara problem att t ex gå med barnvagn eftersom underlaget är bra, så jag ber om ursäkt om jag missbedömt. Nästa gång jag passerar ska jag gå vägen ner och enbart tänka ur denna aspekt. Jag uppdaterar inlägget efter det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.