Beräknad läsningstid: 15 minuter

Ibland inser man hur otroligt mycket det finns att utforska runt omkring en. Till exempel när man får reda på platser eller aktiviteter i närheten som man inte hade minsta aning om. Exakt en sådan aha-upplevelse blev det för mig när jag för ett tag sedan fick reda på att man kan boka plats i trädtält. I Vättlefjäll!

Sååå coolt att man kan boka in sig för övernattning i trädtält - i Vättlefjäll
Sååå coolt att man kan boka in sig för övernattning i trädtält – i Vättlefjäll

Såklart vi måste boka en natt i trädtält

Eftersom jag visste att Lars (min sambo) tidigare har tittat på att köpa in ett trädtält tänkte jag direkt att vi måste pröva detta. Anledningen till att han på den tiden (ett antal år sedan) valde att istället köpa en hammock var vikten. Men vi har sett att det finns lättare varianter nu. Hur som helst så blev han eld och lågor när jag berättade om trädtälten som man kan hyra in sig i hos Pevon Ecoturism.

Lyxigt att komma till en färdig lägerplats

I vanliga fall är vi vana vid att bära med oss all utrustning, inklusive tält och mat. Men den här helgen blev vi ordentligt bortskämda då det paket vi hade valt innehöll både en färdig lägerplats och mat. I hagen där tältet var uppspänt fanns stolar med sköna fårskinnsfällar, ett bord, en eldstad under tarp, ved med mera. Och i tältet fanns redan rejäla liggunderlag.

Här ska vi sova inatt - i ett trädtält
Här ska vi sova inatt – i ett trädtält

Eftermiddagstur före middag

På grund av att vi kom fram redan klockan 14 hade vi tid att gå en tur innan vi skulle få vår middag levererad (ja, du ser ju hur lyxigt!). Knappt en kilometer från Björsjöås Vildmark ligger inte mindre än tre olika sjöar: Stora Björsjön, Lysevattnet och Trollsjön. Eftersom vi har gått runt de två första bestämde vi oss för att gå runt Trollsjön denna gång (se inlägg om turen runt Trollsjön).

Det beslutet ångrar vi verkligen inte. Det var 5,6 kilometer ren vandrings-njutning längs vackra stigar.

Middagslådan levererades

När vi kom tillbaka till lägerplatsen en liten bit ifrån gården kom snart ägarna, Yvonne och Peter, med vår middag. Det kändes så lyxigt att få allt levererat – och jag blev glad redan av att se den fina trälådan och de små burkarna i den.

Den fina middagslådan - full med ekologiskt och närproducerat
Den fina middagslådan – full med ekologiskt och närproducerat

Lådan var fylld med närproducerad mat; hamburgare, bacon och coleslaw. Dessutom fanns olja, ost, hamburgerdressing, tomater, lök, bordsvatten – och till och med kola till dessert. Och, inte att förglömma, stekspade, tallrikar, servetter och bestick.

Middagsdags vid brasan – ”under tak”

Sedan följde en eftermiddag och kväll vi sent kommer att glömma. Vi tände brasan under presenningen som hängts upp som tak och satt på ”våra” stolar i värmen. Lars stekte hamburgare och bacon som vi sedan njöt av medan det mörknade allt mer.

Middag på gång - innan läggdags i "vårt" trädtält
Middag på gång

Innan tänkte jag att jag aldrig kulle orka en 200 grams hamburgare, för det brukar jag inte. Men 200 g rent kött (från en närliggande gård dessutom) var så gudomligt gott att det bara slank ner. Det var nätt och jämnt att jag kom ihåg att spara sista tuggan och ge till vovven Balder.

Vi bodde mitt i en hage

”Vårt” trädtält hängde mitt i en hage, nära själva gården. Runt oss gick får, ponnys och kor i godan ro. Balder fick vara lös i den stora fårnätsklädda hagen hela tiden förutom när vi åt. annars hade vi inte fått äta i fred. Och han skötte sig exemplariskt.

Här sitter Balder och tittar på alla de spännande djuren
Här sitter Balder och tittar på alla de spännande djuren

Djurgrannar

Eftersom jag älskar djur tyckte jag att det var extra mysigt med deras närvaro. Däremot visade de inte något större intresse för oss, varken när vi var vid trädtältet eller när jag gick till boningshuset för att använda toaletten. Egentligen en lyx som jag brukar klara mig utan när vi sover ute, men när det nu ändå fanns toalett och rinnande vatten så…

Sovdags i det svävande tältet

Till slut blev det dags att göra i ordning sovplatserna i trädtältet. Och att ta oss in i det. Eftersom jag inte är världens smidigaste hade jag oroat mig lite för den biten. Men det var inget problem. Man kunde ta sig in från alla sidor (och även via ett hål i tältets golv).

Jag tog mig in i trädtältet utan problem
Jag tog mig in i trädtältet utan problem

Mysig upplevelse att sova i trädtält

Det var en stjärnklar natt då även månen lyste över oss. Så vi valde att sova med bara myggnätet uppe så vi kunde ligga och titta ut. Långa stunder glömde jag att vi ”svävade i luften”, men så fort någon av oss gjorde en större rörelse blev jag påmind. Då gungade tältet till, lite som i en hammock, men många gånger mer stabilt. Den ombonade känslan var densamma som i ett vanligt tält.

Lars sover gott i trädtältet
Lars sover gott i trädtältet

Balder (vår 42 kg stora alaskan malamute) sov givetvis inte med oss, utan på sin egen bädd direkt under trädtältet. Han älskar att sova ute och är van vid att inte alltid få sova intill oss på våra turer.

Morgontur runt Stora Björsjön

När jag vaknade på morgonen – jag är lite mer morgonpigg än min sambo – hade jag sovit gott. Och jag inledde dagen med att ta med Balder på en morgontur. Eftersom rundan runt Stora Björsjön är en som jag har väldigt fina minnen ifrån valde jag den. Dessutom var det smidigt eftersom den passerar runt 200 meter från tältet.

Rundan är tydligt markerat med gult, och passerar precis utanför hagen som trädtältet hänger i. Det är en rundslinga på 6,7 km.

Avslutning med lyxfrukost

När vi kom tillbaka var Balder glad at få se husse igen – och även Peter och Yvonne från Pevon Ecoturism. Han hälsade dem glatt där de kom med vår frukost – som också ingick i vårt övernattningspaket.

Här kommer frukosten levererad ända fram till tältet
Här kommer Peter och Yvonne med frukosten

Eftersom vi fann varandra under pratstunden då de kom med middagen bjöd vi in dem att äta frukost med oss. Och vilken frukost de dukade upp medan Lars gjorde upp en mysbrasa åt oss. Nykokta ägg (fortfarande varma), varma frallor, ost, närproducerad rostbiff, fina smörpaket, yoghurt, grönsaker, kaffe och juice.

En superlyxig närproducerad/ekologisk frukost som vi åt precis utanför trädtältet
En superlyxig närproducerad/ekologisk frukost

Långfrukost i trevligt sällskap

Samtalsämnena flödade medan vi åt vår frukost. Och våra ”gäster”, eller egentligen var vi ju deras gäster, berömde Balder om och om igen. De tyckte han var fin, duktig och väluppfostrad – vilket vi själva kanske inte tycker. Men han charmade dem så till den milda grad att de till och med matade honom med rostbiff.

Det fanns så mycket att prata om att vi blev sittande tillsammans i två timmar. Riktigt trevligt, och det är inte alls omöjligt att vi kommer att hitta någon slags samarbete framöver. När vi åkte hemåt vid lunchtid kände viss oss glada, utvilade och bortskämt avslappnade.

Länkar och bra-att-ha-info

Övernattningen i trädtält bokade vi alltså hos Pevon Ecotursim, som håller till på gården Björsjöås Vildmark i Vättlefjäll. För dig som inte är bekant med Vättlefjäll så ligger det cirka 30 minuters bilfärd från centrala Göteborg. Mer information om Vättlefjälls naturreservat finns hos Länsstyrelsen.

Runt, och i närheten av Björsjöås finns många olika vandringsleder, både korta och långa. Här hittar du alla turer och utflykter jag gjort i Vättlefjäll.

Jodå, det gick jättebra att sova i trädtält

Har du erfarenhet av att sova i trädtält? Eller står det på din önskelista att få göra det?

Dela med dig av dina tankar och upplevelser i kommentarsfältet här nedanför.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.