Igår hade vi möjlighet att ge oss ut på lite fredagsmys igen. Huvudupplevelsen skulle vara att sova i trädtält vid Björsjöås Vildmark. Men när vi ändå var på plats i väldigt god tid (och vädret var underbart) bestämde vi oss för att gå stigen runt Trollsjön innan vi installerade oss.

Superfin stig att gå på längs Trollsjön
Superfin stig att gå på längs Trollsjön

Vi utgick från Björsjöås Vildmark

Eftersom vi hade bokat boende via Pevon Ecoturism hos Björsjöås Vildmark kunde vi köra ända fram till gårdens parkering. Vandringsleden mot Trollsjön (och även en avstickare från pilgrimsleden Göta Älv, etapp 3) passerar bokstavligen rakt över deras gård. Så vi klev bara ur bilen, öppnade en grind, och gick uppför backen längs leden.

När vi parkerade vid Björsjöås Vildmarks gård var vi mitt på vandringsleden
När vi parkerade vid Björsjöås Vildmarks gård var vi mitt på vandringsleden

Precis ovanför backen finns en historisk plats där den ursprungliga gården låg. Detta var redan på 1200-talet. Som du kanske vet är jag väldigt förtjust i historiska platser så detta tillförde en extra dimension för mig. Men tyvärr var informationstavlorna i stort sett oläsliga, vilket jag ska försöka komma ihåg att kontakta Göteborgs Historiska Museum om.

Den historiska platsen där Björsjöås gård låg på 1200-talet
Den historiska platsen där Björsjöås gård låg på 1200-talet

Efter att vi passerat den historiska platsen följde vi lederna åt vänster och gick genom blandad skog ner mot sjöarna.

et känns som om det är vackert överallt i Vättlefjäll
Det känns som om det är vackert överallt i Vättlefjäll

Trollsjön, Lysevattnet eller Stora Björsjön?

Efter mindre än en kilometer hamnade vi i en korsning där vi i stort sett hade tre sjöar att välja mellan. Trollsjön, Lysevattnet och Stora Björsjön. Eftersom både Lars och jag gått runt de övriga sjöarna tidigare siktade vi på Trollsjön den här gången.

Den vackra Trollsjön i Vättlefjäll
Den vackra Trollsjön i Vättlefjäll

Därför valde vi röd led och svängde vänster i stigskiljet. Sedan följde vi röda markeringar ända tills vi stötte på svartvita. Då valde vi dem istället på grund av att de verkade gå närmare vattnet. Och det kändes som ett bra val. Stigen var tydlig och väldigt sjönära hela vägen.

Otroligt vackert längs stigen runt Trollsjön
Otroligt vackert längs stigen runt Trollsjön

Rastplatser och byggnader

Trollsjönäs scout- och lägergård

Alldeles intill leden ligger Trollsjönäs scout- och lägergård. Där finns flera byggnader, brygga, kanoter med mera.

Men.. jag känner igen mig – här var jag på läger när jag var liten!

Utropat av Lars när vi gick förbi gården

Sameföreningen i Göteborgs torvkåta

Torvkåtan som är Sameföreningen i Göteborgs mötesplats
Torvkåtan som är Sameföreningen i Göteborgs mötesplats

Det visade sig att även Sameföreningen i Göteborg har sin mötesplats i vackra Vättlefjäll, i närheten av Trollsjön. Deras torvkåta var ett lite oväntat inslag i terrängen.

Jag hade visst med mig Mr Nyfiken I  En Strut
Jag hade visst med mig Mr Nyfiken I En Strut

Flera rastplatser och grillplatser

Hela den här rundslingan går på stig, och stor del av den går intill sjön. På flera ställen finns fina rastplatser, och grillplatser. Jag tycker att hela leden är väldigt naturskön.

Övrig information om Trollsjön och Vättlefjäll

Hur du hittar till Trollsjön

Vi utgick från Björsjöås Vildmark och parkerade vid deras gård. MEN.. om man inte har bokat boende där får man inte köra ända fram till gården, utan får parkera några hundra meter bort. Parkeringen är skyltad. Eftersom leden passerar alldeles intill scoutgården Trollsjönäs bör man även kunna parkera där.

Trollsjön, Vättlefjäll - 25 km norr om Göteborg
Trollsjön, Vättlefjäll – 25 km norr om Göteborg

Turen är en rundslinga

Den här turen går runt sjön, så man kan alltså starta och sluta på samma ställe. Men om man utgår från Björsjöåas Gård är det en kortare del av stigen man får gå två gånger för att komma till och från Trollsjön. Helan rundan blir 5,6 km. Man kan också kombinera rundan med att till exempel gå runt de närliggande Lysevattnet, Stora Björsjön, eller följa Vättlefjällsleden (25 km).

Andra vandringsleder och turer i området

Vättlefjälls naturreservat, och även friluftsområdet runt, bjuder på många fina vandringsleder. Leden runt Trollsjön, som är 5,6 km lång, är bara en av dem. Alla turer som jag har gjort i Vättlefjäll finns nu samlade på en och samma sida.

Trollsjön
Trollsjön

Karta över lederna i Vättlefjäll

Vi får tacka Västkuststiftelsen som har publicerat sin karta över lederna i Vättlefjäll. Papperskartan (som jag alltid har med mig) finns bland annat att köpa hos Alehof OK.

Det känns som om ALLT är vackert i Vättlefjäll
Det känns som om ALLT är vackert i Vättlefjäll

2 Comments

  1. Hej! Jag undrar, går det ens tig runt hela Trollsjön, nära sjön? Jag har också vandringskartan från Alehof OK och tycker det ser ut att saknas stig invid sjön en bit. Dessutom ser jag ingen rödmarkerad led som skulle gå i närheten av Trollsjön, bara blå, grön och gul? Jag brukar parkera vid Rördalen. Körde ni från 190-vägen och in till Björsjöås söderifrån?

    1. Förlåt att jag missat din kommentar. Jo, det går en stig runt hela Trollsjön. Och ja, den är markerad. Det finns många stigar i Vättlefjäll som inte finns med på kartan 🙂 Vi körde till Björsjöås norrifrån, men åkte hem söderut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV