I våras gick jag och min sambo en kortare led (6,7 km) i Vättlefjäll naturreservat som utgår från Skrapekärr, Ale kommun. Den gången regnade det och jag ville väldigt gärna se vackra Stora Björsjön även i sol. Därför åkte jag dit för en morgonpromenad igår – en dag då det skulle bli 27 grader varmt och soligt hela dagen.

Ett av alla fåren längs leden
Ett av alla fåren längs leden

Jag började turen i Skrapekärr

Precis som förra gången parkerade jag i Skrapekärr och följde leden med gul markering och gick den motsols. Den här gången kunde jag dock inte komma fram till informationstavlan. Där stod nämligen ett tält, cirka 1 meter från en bil. Så det var tur att jag visste redan innan vart jag skulle ta vägen – och hur lederna i norra delen av Vättlefjäll går.

Direkt efter parkeringen kommer man in i en hage. Den här gången gick det får i hagen och de var både nyfikna på mig och hundarna, och lite rädda. De valde att gå på stigen en bit framför oss hela vägen ända fram till grinden som vi skulle passera. Utan att få med oss något får, vilket inte var det enklaste med två hundar i koppel och ett gäng nyfikna får i hasorna. Men det löste sig efter lite trasslande och gullande med alla djuren. Sedan följde en kort bit längs grusväg innan vi nådde fram till Stora Björsjön.

Första synen av Stora Björsjön på vår tur
Första synen av Stora Björsjön

Stora Björsjön var minst lika vacker som jag tänkt mig

Sjön var precis lika vacker som jag mindes den – om inte vackrare. Men jag fick inte se den i sol igår heller. Även att jag hade gjort min hemläxa och noga valt tidpunkt så att solen skulle ha hunnit upp. Dimman låg nämligen tjock och solens strålar klarade inte av att ta sig igenom – trots tappra försök. Men jag sörjer faktiskt inte, för det var oerhört vackert även utan sol. Jag låter bilderna tala för sig själva.

Stora Björsjön i dimma
Stora Björsjön i dimma

Stora Björsjön

Gemini vid Stora Björsjön
Stora Björsjön

Stora Björsjön

Leden är lätt att följa

Leden är tydligt markerad och lätt att gå. På några ställen sammanfaller den även med andra leder. Naturen är omväxlande och man går både genom områden med stenhällar och tallskog och områden med lövskog och grönska.

Längs leden runt Stora Björsjön
Längs leden runt Stora Björsjön

Längs leden runt Stora Björsjön

Omäxlande natur runt Stora Björsjön
Omäxlande natur

När vi kom över på sjöns östra sida fanns en skylt som informerade om att det skulle finnas ett vindskydd. Jag bestämde mig för att ta med hundarna dit för att dokumentera och sedan återvända till leden. Vi följde stigen och passerade ett större antal kanoter. Jag gissade att de tillhörde scouterna och lägergården en bit längre fram, men det var fel. De tillhör Björsjöås Vildmark. Nedanför kanoterna fanns en brygga. Därifrån såg jag att det var någon som tältade på udden där jag tyckte mig ana ett vindskydd. Det hängde kläder och var saker utspridda runt om tältet så jag valde att inte gå fram utan återgick till leden igen.

Bryggan vid kanoterna - jag TROR att vindskyddet ligger på udden där framme
Bryggan vid kanoterna – jag TROR att vindskyddet ligger på udden där framme

Hinderbana och lamor

Tillbaka på stigen blev det lätt vandring. Stigen var bred och vältrampad. I skogen har man gjort i ordning en hinderbana. De har även byggt grillplats, bänkar och bord i ett mysigt område en liten bit in från stigen. Igår letade sig solens första strålar ner mellan träden just när jag passerade där.

Häruppe ligger gården
Häruppe ligger gården
Delar av hinderbanan
Delar av hinderbanan

Delar av hinderbanan

Fikaplats i skogen
Fikaplats i skogen
Solens första strålar
Solens första strålar

Härifrån går det ganska snabbt tillbaka till parkeringen vid Skrapekärr eftersom leden går på skogsväg (och en kort sträcka längs grusväg). Leden passerar flera hagar och vi mötte många får. Getter, ponnys och ett lamadjur såg vi också. Jag måste säga att det är väldigt fint och mysigt att kunna följa stigarna genom hagarna.

Ett lamadjur
Ett lamadjur
Ängsvädd - Succisa pratensis
Ängsvädd – Succisa pratensis

Sammanfattning om turen runt Stora Björsjön

Sammanfattningsvis måste jag säga att leden runt Stora Björsjön är otroligt fin och lättvandrad. Den passar perfekt för dig som vill stanna och fika, fotografera, sola, bada, leka eller titta på djur. Det finns många platser längs vägen som inbjuder till sådana aktiviteter. Lugnet råder och att gå i hagar med djur tycker jag sprider sådan harmoni. Ormbunkarna och blåbärsbladen som just börjat byta till höstfärger, de mogna lingonen och ljungen som stod i full blom bidrog till en enorm färgprakt och förhöjde även de turen den här årstiden.

Otroligt att man får gå i så här fina hagar
Otroligt att man får gå i så här fina hagar

För dig som vill veta mer

I mina tidigare inlägg beskriver jag mer om hur leden går (finns även kartor) och hur naturen runt ser ut. Nu har jag samlat alla mina inlägg från Vättlefjäll på en och samma sida. Där finns även fler inlägg om Stora Björsjön.

Länk till Länsstyrelsens information om Vättlefjäll naturreservat

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.