Beräknad läsningstid: 9 minuter

Häromdagen fick jag ett utflyktstips från en av mina följare på Instagram, jockeoak. Han föreslog att jag skulle gå till Halse Nabb som ligger i utkanten av Svanesund här på Orust. Eftersom jag älskar havet passade det riktigt bra. Så jag begav jag mig av med hundarna redan i gryningen för en liten upptäcktsfärd.

Så här såg det ut när vi gick iväg längs grusvägen som passerar vårt hus i morse
Så här såg det ut tidigt i morse när vi gick iväg längs grusvägen som passerar vårt hus

Lång ”transportsträcka” för oss

Förmodligen hade jag i vanliga fall tagit bilen de 6-7 kilometer som det är från hemifrån till Halse Nabb. Men den här helgen är Lars på ett eget ute-äventyr, och bilen var med honom. Så jag, Balder och Wilma traskade iväg på grusvägen, och gick sedan längs skogs- och grusvägar ända fram till Svanesund.

Vi passerar till andra sidan av Svanesund

Efter 2,5 kilometer kom vi fram till utkanten av Svanesund och följde därifrån gångbanan ner mot badplatsen. Sedan följde vi vägen mot färjan och korsade den för att följa Skogslyckevägen som skulle gå nästan ända fram till Hals.

Vilket läge de har, de som bor här längs vägen mot Halse Nabb
Vilket läge de har, de som bor här

Trots att det nu följde ytterligare 2 kilometer på asfalt så var det otroligt vackert vid sidan av vägen. Massor av fint underhållna hus, med havet skymtande i bakgrunden. I slutet av gatan (som är en återvändsgränd) går man en kort sträcka på stig och går sedan mot Stora Halsvägen.

Längs en av stigarna, Hals
Längs en av stigarna, Hals

Jag svängde in på stig längs havet

Från Stora Halsvägen går en stig in i den vackra skogen bredvid havet. Överallt är det lätt att svänga av stigen och istället följa havet om man så vill. På vänstra sidan har man ett lövskogsklätt berg – varpå det ligger ett litet bostadsområde. Men det märker man inte alls av där man går.

Underbart att gå på stigen här vid Halse Nabb
Underbart att gå på stigen här vid Halse Nabb

Hundarna fick glädjefnatt

Självklart kunde jag inte låta bli att genast svänga av stigen när det fanns möjlighet att gå ner till strandlinjen. Men det var inte bara jag som gladdes – hundarna fick totalt glädjefnatt när jag släppte dem lösa. De badade, jagade varandra och sprang i cirklar runt mig.

Lycklig hund på Halse Nabb
Lycklig hund på Halse Nabb

Havsutsikt åt flera håll

Medan hundarna lekte runt mig strosade jag stigen framåt. Flera gånger stannade jag för att fota, och i en liten ”bukt” tog jag en paus för att äta frukost. Trots att vi fått en så fin soluppgång var det nu ganska grått, och det blåste friskt. Men jag njöt i fulla drag.

Det blåste rätt friskt
Det blåste rätt friskt

Efter att jag ätit gick vi uppför berget längs ut – och jag gissar att det är just det som är ”Halse Nabb”. Härifrån hade jag utsikt åt flera håll, och det var andlöst vackert. Även att man även kan se skorstenarna i Stenungsund till exempel (jag föredrar ju natur där man inte ser någon bebyggelse). Men jag såg också en liten fyr som jag inte visste fanns. Egentligen hade jag ingen aning om att området fanns heller. Vare sig man åker färja eller bil upplever man att hela kusten är bebyggd.

Dags att vända hemåt

Till slut kände jag att det var bäst att börja gå hemåt. Först mötte vi en annan badsugen hund (och två medföljande personer). Därefter mötte vi, otroligt nog, just Jocke som tipsat mig om den här rundan. Jättekul, för vi hade aldrig träffats innan.

Sammanfattning

Jag kan med säkerhet säga att jag kommer att planera in fler utflykter och hundrundor här. Men nästa gång parkerar jag nog inne i Svanesund, eller på pendelparkeringen strax ovanför färjeläget. För även att jag tyckte att jag fick en underbar upptäcktsfärd idag så är jag inte så förtjust i att gå längre sträckor på asfalt. Gäller min transportsträcka för att ta mig hemifrån och tillbaka – inte själva naturstigen.

Hundarna var också ganska nöjda när vi kom hem efter fyra timmars promenerande och utelek vid Halse Nabb
Hundarna var också ganska nöjda när vi kom hem efter fyra timmars promenerande och utelek

Så här hittar du till Halse Nabb

Halse Nabb ligger i Hals, strax utanför Svanesund på Orust. Här hittar du en länk till en karta som visar både platsen och som kan hjälpa dig att navigera. Stigen är inte märkt på de kartor jag sett, men gå längs vägen ner mot vattnet så ser du var den går in. Även att området inte är stort finns det många ställen du kan stanna till på och bara vara.

Utsikt vid dagens frukost

Vandringsmöjligheter i närheten

Här på Orust finns många olika vandringsleder av olika längd. Här är exempel på några som finns precis i närheten, men det finns många fler om du söker på ”Orust” i sökfältet.

Orust Tvärs / Kuststigen /Pilgrimsleden utgår från färjan, ca 2 km bort
Kulturstigen Kultehamn, cirka 5 km bort
Pilgrimsleden Orust, etapp Långelanda-Myckleby, ca 4 km bort

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.