Oftast är jag ute för att njuta av naturen. För att se allt det vackra som finns omkring mig. Men under gårdagens personliga lilla utmaning – att gå hela leden Orust Tvärs på en dag – var mitt fokus mest på att försöka hålla ett lite högre tempo än när jag fotar blommor. Och att faktiskt klara av sträckan på 45 kilometer.

Orust Tvärs, Flatön (eller Kuststigen etapp 9)
Orust Tvärs, Flatön (eller Kuststigen etapp 9)

Hur uppstod tanken på att gå Orust Tvärs på en enda dag?

Redan i höstas, strax efter vår flytt till Orust, var jag redo att utforska vandringsmöjligheterna här på ön. För det första läste jag på om vilka leder och slingor som finns här. Därefter började jag gå dem, en efter en. Eftersom vandringsleden Orust Tvärs passerar någon kilometer från vårt hus blev den en av de första att testa. Vid det tillfället gick jag bara en etapp i taget. Därefter prövade jag några av de fina natur- och kulturstigar som också finns här.

Här är jag redo att starta vandringen längs Orust Tvärs - vid färjan hemma i Svanesund på Orust
Här är jag redo att starta vandringen – vid färjan hemma i Svanesund på Orust

Sedan kläckte min sambo Lars idén om att vi skulle gå hela leden på en och samma dag. Så det var vår plan – att vi skulle göra det tillsammans. På grund av operationen han genomgick vid midsommar kan han inte göra så långa turer just nu. Så jag bestämde mig för att gå själv.

En del av vandringsleden Orust Tvärs (här etapp 6 av Kuststigen) - bara någon kilometer från vårt hus
En del av vandringsleden Orust Tvärs (här etapp 6 av Kuststigen) – bara någon kilometer från vårt hus

Så här gick själva genomförandet

I förrgår kväll spöregnade det och åskade det hos oss på Orust. Och när jag såg att det skulle bli gråväder och små regnskurar även igår bestämde jag mig för att passa på. Strax efter klockan 06 fick jag skjuts av Lars ner till färjan i Svanesund där Orust Tvärs startar. Ett stilla duggregn föll, och jag hade shorts och regnjacka på mig.

Bra vandringsväder (här passerar jag varje arbetsdag på väg till färjan)
Bra vandringsväder (här passerar jag varje arbetsdag på väg till färjan)

Direkt när jag blivit avsläppt började jag gå längs trottoaren upp genom samhället Svanesund. Underlaget är asfalt, men det gick snabbt och lätt att gå två kilometer längs gångbanan innan jag skulle svänga av mot skogen. Och regnet hade redan upphört. Eftersom jag har gått den här etappen många gånger med hundarna är den välbekant för mig.

Vd några korta brantare partier av Orust Tvärs finns rep för att underlätta för oss vandrare
Vd några korta brantare partier finns rep för att underlätta för oss vandrare
Mysigt landskap längs Orust Tvärs. Det påminner mig mycket om naturen jag hade runt mig när jag bodde i Ö-vik
Mysigt landskap. Det påminner mig mycket om naturen jag hade runt mig när jag bodde i Ö-vik

Jag passerade förbi en massa hagar. Där fanns hästar, kor, får, getter. Och givetvis en massa vilda djur – harar och rådjur var de jag såg igår. Den enda hage som leden passerar igenom innehöll hästar. Om man går med hund finns några stättor som inte är riktigt hundvänliga. De är lite för branta och har väldigt smala stegpinnar. Men jag gör bedömningen att man kan ta sig igenom på annat sätt vid dessa ställen.

Några av sötnosarna jag passerade längs Orust Tvärs - några getter
Några av sötnosarna jag passerade – några getter
Vad gör du här, verkar fåren tänka...
Vad gör du här, verkar fåren tänka…

Sommarens blötaste dag – rekord i strumpbyten

Trots att det varit oerhört torrt på Orust de senaste veckorna så gällde det inte just igår. Efter nattens åskregn var allt blött. Både gräset, ormbunkarna, buskarna och träden. Så fort jag nuddade en buske så ”regnade” det ner på mig. Vatten sipprade även in i kängorna så fort jag svängt av den asfalterade gångbanan. Med tanke på att det var nästan 20 grader varmt ute så frös jag inte om fötterna. Men det är ändå obehagligt att gå längre sträckor med blöta fötter.

Första strumpbytet gjorde jag efter 11 kilometer - från denimblå från Happyhiking.dk till gyllengula av samma märke
Första strumpbytet gjorde jag efter 11 kilometer – denna dag strumpor av favoritmärket Happyhiking.dk

Eftersom jag vet att det är viktigt att hålla fötterna torra bestämde jag mig för att byta strumpor varje mil. Och det höll jag fast vid hela dagen. Fem par strumpor använde jag. De flesta av favoritmärket Happy Hiking. Sedan jag hittade dem i våras har vi utökat vår strumpgarderob enormt. Hur kan man inte vilja ha färgglada strumpor på sig?


Just nu får du 33 % rabatt om du beställer mina favorit-vandringsstrumpor från Happy Hiking. Ange koden hemomkringvandring. Och dessutom får du fri frakt.


Igår började jag med denimblå, bytte till gyllengula, rokokoblå, chokladbrun och sedan ljusbrun. Underbart att låta fötterna lufttorka medan jag fikade, uppdaterade Instagramkontot eller bara satt och njöt. För att sedan ta på mig varma strumpor i go mohair. Fast de blev visserligen blöta snabbt igen eftersom kängorna var dyngsura. Jag tror det börjar bli dags för nya kängor. Mina Hanwag har jag haft i drygt två år och de är helt utslitna i sulan – på insidan.

Skulle kroppen hålla och hjärnan ”orka”?

Tidigare har jag rört mycket på mig, men jag har inte varit så snäll mot kroppen det senaste året. Därför visste jag inte säkert om kroppen skulle hålla för en tur på 45 kilometer. Dessutom kan det vara lite trögare att gå ensam. För det första har man ingen som peppar en och för det andra är man ensam om att hålla uppe tempot. Men det gick vägen. Även att jag fick ont i min hälsporrefot. Trots att tempot sänktes något allt eftersom kilometer lades till kilometer.

Stolt över att min 50-åriga kropp klarade av hela Orust Tvärs på en dag
Stolt över att min 50-åriga kropp klarade av utmaningen

Efter 11 timmar och 37 minuter var jag framme vid Ängö brygga. Då hade jag gått drygt 45 kilometer, och det kändes i kroppen. Men på något sätt tror jag att jag hade kunnat fortsätta nöta i några timmar till. Bara jag hade haft med mig mer vatten att dricka. Jag var otroligt nöjd och stolt över mig själv när Lars kom och hämtade upp mig vid färjan.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis måste jag säga att Orust Tvärs är en mycket trevlig vandringsled. Den erbjuder varierad natur och mycket lugn och ro. Enda gången jag mötte människor igår var på vägen/stigen mellan Svens Altare och Hålta. Men kommer du hit i förhoppningen att få se västkustens skärgård så är inte detta rätt led. Skog och jordbruksmark dominerar.

Flatön, Orust Tvärs
Flatön – Orust Tvärs

Vad jag personligen önskar vore annorlunda är de längre passager på väg (även asfalt) som leden innehåller. När man kommer över till Malö till exempel så går man längs smal asfaltsväg i 3 kilometer innan man svänger av på en mindre väg. Samma sak starten i Svanesund, men där finns åtminstone en gångbana att gå på. Asfalt får mig inte glad inuti över huvud taget.

Det mesta vatten du ser - ser du från asfaltsväg
Det mesta vatten du ser – ser du från asfaltsväg

Det finns heller inga vindskydd (vilket jag lämnat in ett medborgarförslag om till Orust kommun). Det skulle också varit bra om det fanns någonstans att fylla sin vattenflaska. Och kanske kunde det funnits något dass längs vägen också, så hade man sluppit se allt toapapper som låg slängt runt ”vackra” platser. Men nu är vi inne på överkurs.

Utsikten efter att ha gått över en bro vid ett berg, Flatön
Utsikten efter att ha gått över en bro vid ett berg, Flatön

Och för dig som vill veta mer om leden Orust Tvärs

Lite om själva vandringsleden

Orust Tvärs är en natur- och kulturstig på 44 kilometer, som går tvärs över Orust. Den består av fyra delsträckor: Svanesund-Hoga, Hoga-Göksäter, Göksäter-Malö strömmar, Malö strömmar/Flatön-Bryggan Ängön. Man går även kortare delar av natur- och kulturstigarna Kultehamn och Svens Altare. Strax innan man kommer ner till färjan mot Malö kan man göra en avstickare via kulturstigen Albertsholmen. Utöver all natur man får se finns 64 skyltade kultur- och naturminnen på stigen.

Dessutom är Orust Tvärs en del av den längre leden Kuststigen, och motsvarar Kuststigens etapp 6, 7, 8 och 9.

Orust Tvärs går genom grönskande hagar
Orust Tvärs går genom grönskande hagar

Egentligen är det bara den sista etappen, den som går över Malö/Flatön/Ängön, som är vandring vid kust. Till största delen går leden genom skog och jordbrukslandskap. En del av leden går längs grusväg och asfaltsväg. Avslutningsvis kan jag upplysa om att leden är mycket tydligt markerad med blå märkning och pilar hela vägen.


Just nu får du 33 % rabatt om du beställer mina favorit-vandringsstrumpor från Happy Hiking. Ange koden hemomkringvandring. Och dessutom får du fri frakt.


Länkar för dig som vill läsa mer

Etapp 7 av Kuststigen (när jag gick den i vintras)
Etapp 8 av Kuststigen (när jag gick den i vintras)
Information om leden hos Västsverige
Vandringsleden så som Orusts kommun beskriver den

En av alla hagar som leden passerar
En av alla hagar som leden passerar

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

8 Comments

 1. Grymt bra jobbat!

 2. Hej och tack för en trevlig läsning.
  Precis som du påpekar håller jag på att ta fram en ny dragning av kuststigen på Malö då den är farlig när den ligger på en körbana. Likaså med vindskydden, det är från min sida inlämnat två förslag på övernattning men kommunen har ej svarat. Så vi får hålla tummarna.

  1. Åh den nya dragningen visste jag inget om! Så bra! <3 Mitt förslag fick så många röster att det ska tas upp i kommunstyrelsen - men jag har inte fått besked om när det kommer att ske.

 3. Tack för ett bra inlägg, toppen förberedelse för mig, jag fick veta lite vad som väntade. Idag sprang jag nämligen hela orust tvärs. En tanke som som föddes förra året och idag blev det äntligen av!

  1. Gud vad roligt att du hade nytta av inlägget! Jag TROR faktiskt att jag kanske såg dig i morse.. om du kom med färjan.. eller började nere vid färjeläget.. runt klockan 08 i morse!! Jag kom i bil och skulle med färjan från ön (var på väg till vandring i Svartedalen).

 4. Mycket trevlig läsning:) Jag som oerfaren av hemokringvandring, blir nyfiken och känner spontant att detta vill jag prova på.
  Dags för en tur nästgårds 🙂
  Mvh eva på Flatön

  1. Men så roligt! Hoppas att du ska upptäcka mycket fint på hemmaplan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.