Oftast övernattar jag i samband med en vandring. Men ibland blir längtan ut så stark att jag går ut enbart för att sova. Trots att jag måste trolla för att få ihop livet runt omkring. Häromdagen blev det just en sådan utenatt – i bivacksäck.


Det var redan kväll när jag hängde på mig pannlampan och gick ut i skogen
Det var redan kväll när jag hängde på mig pannlampan och gick ut i skogen

Pusslande med tiden för att få min utenatt

Eftersom jag jobbade både på onsdagen och torsdagen hade jag inte möjlighet att njuta av vackra solnedgångar eller soluppgångar på min tur. Dessutom skulle jag vara på kontoret i Göteborg på torsdagen, vilket gjorde tidsspannet mindre än om jag jobbat på distans.

På den snöiga stigen hade några gått före mig - men jag vek av från den efter 10 minuter
På den snöiga stigen hade några gått före mig – men jag vek av från den efter 10 minuter

När vi åt middag sa jag till tonåringarna att jag kanske skulle sova ute – även att jag inte hade bestämt mig helt då. Men när alla hemmasysslor var klara insåg jag att det skulle gå, så jag packade ryggsäcken. Vilket gick snabbt eftersom jag bara behövde packa mina sovsaker, inklusive bivacksäcken.

Det behövdes bara en kort promenad

I tanken hade jag ett område där jag hade tänkt mig att sova, strax utanför Svanesund. Och Lars erbjöd sig att skjutsa mig dit. Det erbjudandet tog jag tacksamt emot och hade därför bara en kortare promenad att gå från bilen. Snön vi fått dagen innan låg kvar och temperaturen var -8 grader.

Nu kommer jag att få skäll - man ska ALDRIG ställa ryggsäcken med ryggsidan ut - då blir den fuktig
Nu kommer jag att få skäll – man ska ALDRIG ställa ryggsäcken med ryggsidan ut – då blir den fuktig. Men jag rättade till mitt misstag innan jag gick och la mig.

Efter ungefär 10 minuter längs stigen vek jag av och gick mot området jag tänkt mig. Ganska snart hittade jag en glänta som var förvånansvärt plan, och där det inte växte en massa ljung som på många ställen runtom. Där bestämde jag mig för att sova.

Väderomslaget överraskade mig

Jag la ifrån mig ryggsäcken och hängde upp (och tände) min stormlykta. Där gick jag runt och bara njöt en stund av lugnet, tystnaden, ensamtiden och naturen. På grund av att jag kom ut sent dröjde det inte lägg innan det var dags att göra i ordning sovplatsen. Med en bivacksäck går det oerhört snabbt så jag kunde snart krypa in och lägga mig.

Så här ser min sovplats ut - bivacksäck, stormlykta och ryggsäck lutad mot träd
Så här ser min sovplats ut – bivacksäck, stormlykta och ryggsäck lutad mot träd

Nattligt regn – SMHI hade haft fel igen

Vid närmare eftertanke valde jag att ställa skorna längst ner inne i själva bivacksäcken. Trots att SMHI lovat uppehåll hela natten. Det visade sig vara väldigt klokt av mig, för klockan 01.29 vaknade jag av att regnet smattrade mot min bivy bag. (Eller min är det inte, jag lånar den av min sambo, men är på jakt efter en egen.)

Mysigt med en stormlykta som lyser upp lägerplatsen - här ligger jag inne i bivacksäcken och fotar
Mysigt med en stormlykta som lyser upp lägerplatsen

Eftersom jag ville kunna njuta av att se på himlen och skogen hade jag bara använt myggnätet, så det hade hunnit regna in lite grann. Nu stängde jag till den ordentligt så att jag låg som i en ombonad kokong. Jag hade det varmt därinne med både sovsäck, fleeceliner och varmvattenflaska, och somnade gott igen.

Minusgrader när jag steg upp kl. 04.00

Redan klockan 04.00 ringde klockan och det var dags för mig att stiga upp för att hinna till jobbet. Regnet hade frusit till, så det flög spröd is åt alla håll när jag skulle stiga upp. Packandet gick smidigt tills fingrarna var stela av köld. Då tryckte jag bara ner det som var direkt i ryggsäcken istället för i packpåsar. Helt ok att göra så ibland – jag hade ju gott om plats i ryggsäcken. Sedan gick jag med lätta steg och ett leende mot civilisationen och färjan.

På väg in mot Svanesund och färjan efter min natt i bivacksäck
På väg in mot Svanesund och färjan

Varför jag gillar att sova i bivy bag

Ärligt talat är detta faktiskt det jag gillar mest näst efter att sova helt under bar himmel. Dels väger en bivacksäck (länk till Googlesökning på ordet) väldigt lite, skyddet/sovplatsen går enormt snabbt att få upp, och den skyddar mot vind (och regn om man har bra kvalitet på grejerna). Dessutom får man plats att lägga in skor vid fotändan, och kanske lite kläder i huvudändan. Har du testat? Kommentera gärna.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.