Beräknad läsningstid: 7 minuter

”Fånga dagen” ska man ju göra – och jag brukar (om jag får säg det själv) vara ganska bra på det. Så när vi vaknade med snö häromdagen kände jag att den ska vi njuta av. Arbetsdag eller ej.

I skogen var det inte så mycket snö, men när vi kom högre upp så...
I skogen var det inte så mycket snö, men när vi kom högre upp så…

Hur gör man för att fånga dagen?

Att fånga dagen är för mig att använda mina sinnen och ta in det jag har runt mig. Till exempel genom att ta tillvara på nuet och fokusera på det jag ser eller hör. Jag tror att om man tillåter sig att känna glädje – även åt det lilla – så genererar det automatiskt positiva känslor. Glädje såklart, men även tacksamhet, lycka, ro.

Att fånga dagen är för mig att använda mina sinnen och ta in det jag har runt mig
Att fånga dagen är för mig att använda mina sinnen och ta in det jag har runt mig

Men vänta lite nu. Helt plötsligt inser jag att min beskrivning av att fånga dagen är exakt hur jag brukar definiera hemomkringvandring.

På väg under snötyngda grenar
På väg under snötyngda grenar

Varifrån kommer uttrycket?

Carpe diem! Alltså att fånga dagen. Ett av våra mest kända citat.

Frasen kommer från poeten Horatius från Romerska riket och skrevs runt år 20 f. Kr. Frasen är egentligen ett talesätt som uppmanar oss till att måttfullt njuta av nuet.


Jag fick sällskap av både min sambo Lars och våra hundar
Jag fick sällskap av både min sambo Lars och våra hundar

Dags för en snöig lunchutflykt

När snön föll hos oss under natten här på Orust visste vi att det var en tidsfråga innan den skulle smälta bort. Enligt SMHI skulle det regna drygt ett dygn senare så jag bestämde mig för att passa på. Alltså att fånga dagen.

Biltur på 5 minuter

Efter att jag hade packat ryggsäcken tog vi bilen till Moltemyren (cirka 5 minuters bilfärd). Vi hade med en termos varm choklad, några goda mackor och en påse Wildchips (och tuggben till hundarna). Svårare än så behöver det inte vara.

Att vara här och nu - det är att fånga dagen
Att vara här och nu – det är att fånga dagen

Vi hittade en härlig plats

Efter att ha följt stigen mot Moltemyren, under snötyngda trädgrenar, hittade vi en fin utsiktsplats. Där fanns också ett härligt träd som lätt kunde använts som övernattningsskydd. Men den här gången var vi bara här för att fika och ”vara”.

Lite varm choklad passade perfekt på utflykten
Lite varm choklad passade perfekt på utflykten
Och våra mackor fanns det några spekulanter på
Och våra mackor fanns det några spekulanter på

Visserligen hade vi begränsat med tid (vi hade ungefär två timmar till vårt förfogande), men som jag njöt. Av utsikten över snötäckta träd och kullar, tystnaden, hundarnas glada busande i snön, sällskapet. Och min mugg med varm choklad förstås.

För mig är detta att fånga dagen - inte krångla till det!
För mig är detta att fånga dagen – inte krångla till det!

Två ljuvliga timmar i detta vintriga sagoland

Förmodligen var vi mindre än två kilometer hemifrån om man mäter fågelvägen. Tänk att man kan uppleva det som att man är i en helt annan värld, trots att man nästan är hemma.

Som ett vintrigt sagoland
Som ett vintrigt sagoland

Till slut var det ändå dags för oss att vända tillbaka till bilen. Även om jag hade kunnat stanna här hur länge som helst. Plikten kallade – men jag tycker att jag ändå hade fångat dagen på ett härligt sätt. Minnena från denna lunchutflykt kommer att ge mig energi och glädje många gånger.

Fler tips för att fånga dagen

Ofta innefattar mina spontana utfärder något ätbart. Till exempel förra veckan när vi tog långlunch vid havet, eller en kväll när vi bara gick ut för att grilla korv uppe i skogen.

Här och nu - att tillåta mig att bara vara och uppleva
Här och nu – att tillåta mig att bara vara och uppleva

Råd och tips

Mina råd är att du då och då släpper några saker som din inre röst säger att du ”måste” göra. Istället byter du ut dem mot något som ger dig glädje i nuet. Var här och nu!

Har du något tips för hur man kan göra för att fånga dagen? Skriv i kommentarerna här nedanför!

Några av mina Instagrambilder från området

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.