Ibland snurrar livet på alldeles för snabbt. Och även att vi försöker tillbringa så mycket tid som möjligt utomhus så är det inte alltid nog. Trots att vi fick ett superhärligt dygn i Nösund kastade sig vardagen över mig när jag kom hem. Så jag föreslag att jag skulle få en helt egen utenatt. I så fall ville jag göra mitt premiärbesök till Björshuvudet.

Björshuvudet, längst bort i höger på bilden, i morgonrodnad
Björshuvudet, längst bort i höger på bilden, i morgonrodnad

Egentligen var jag sugen på att bara gå. Och att gå riktigt långt. Men när jag parkerat vid vägens slut, hängt på mig ryggsäcken och nått fram till havet rann det behovet av mig. Istället satte jag mig på en klippa, denna vårens första varma dag, och bara satt där. Länge.

Den här underbara stigen kom jag gående på ner mot bukten där jag valde att stanna
Den här underbara stigen kom jag gående på ner mot bukten där jag valde att stanna
Vid den här stranden, nära Björshuvudet, valde jag att slå läger
Vid den här stranden, nära Björshuvudet, valde jag att slå läger
Sovplatsen är klar
Sovplatsen är klar
Det var lätt att må bra på denna tur - ibland behöver man vara helt ensam
Det var lätt att må bra på denna tur – ibland behöver man vara helt ensam

Så underbart att faktiskt bara VARA

Under de timmar jag hade till förfogande innan det var läggdags kravlade jag runt och fotade blommor, och samlade nedfallna kvistar och pinnar till en brasa. Dessutom gjorde jag i ordning min sovplats. Vilket gick snabbt eftersom jag valt att sova under bar himmel. Och så njöt jag av den fantastiska solnedgången och min middag sittande i tystnaden framför brasan.

Runt Björshuvudet var det oerhört vackert - och med denna solnedgång blev det magiskt
Runt Björshuvudet var det oerhört vackert – och med denna solnedgång blev det magiskt
Bara jag och havet - vid Björshuvudet, Tjörn
Bara jag och havet – vid Björshuvudet, Tjörn
Blå timmen - och dags att krypa ner i sovsäcken
Blå timmen – och dags att krypa ner i sovsäcken

Till slut var det dags för mig att byta om och krypa ner i sovsäcken. Temperaturen hade sjunkit, men himlen var fortfarande klar. Där jag låg i sovsäcken hade jag himlen till tak, och månen och stjärnorna som lampor. Månljuset glittrade i vattnet och det enda jag hörde var vindens brus – och ibland vattnets kluckande.

Månen och stjärnorna var som lampor över mig där jag låg i sovsäcken
Månen och stjärnorna var som lampor över mig där jag låg i sovsäcken

Eftersom jag skulle börja jobba klockan 07.00 hade jag ställt ett alarm på 04.15. Jag snoozade lite innan jag steg upp, packade mina saker, kollade så att jag fått med mig allt och… nej, jag gick inte mot bilen. Innan jag tog på mig ryggsäcken passade jag på att fota lite i gryningen. Ljuset var lika fantastiskt som kvällen innan och jag var helt tagen av den vackra platsen!

Björshuvudet i gryningsljus
Björshuvudet i gryningsljus
Tänk att jag fick ha hela stranden helt för mig själv
Tänk att jag fick ha hela stranden helt för mig själv

För dig som vill veta mer om Björshuvudet

I själva verket är det svårt att ge dig ytterligare information om Björshuvudet. Anledningen till detta är att det inte verkar finnas mycket skrivet om platsen. För det första står det på några ställen att det är ett eget naturreservat. Men det är inte märkt så på kartan, och jag hittar heller inte information om det hos Länsstyrelsen. För det andra verkar det vara vanligare att stava platsens namn med ett n i mitten, alltså Björnshuvudet. Hur som helst så gör jag en länk till Naturskyddsföreningen på Tjörn, eftersom det är de som skyltat området.

Skylt med information om Björshuvudet
Skylt med information om Björshuvudet

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.