Jag älskar min familj, och att spendera tid med dem. Men i hektiska perioder har jag ett ganska stort behov av egentid. Igår sa jag till Lars att jag gärna ville sova ute och göra något på egen hand. Då erbjöd han sig direkt att ta hand om hundarna och vara hemma med tonåringarna.

Ibland är lycka att få lite högkvalitativ egentid
Ibland är lycka att få lite högkvalitativ egentid

Dags för lite egentid – och tältuppslagning i mörker

Sagt och gjort så packade jag min ryggsäck. Vilket i och för sig gick ganska snabbt, eftersom det mesta redan låg på plats där. Efter att vi hade ätit middag hade det redan börjat skymma när jag rullade jag iväg. Eftersom det var helt mörkt när jag parkerade var det bara att tända pannlampan när jag gav mig in i skogen. Även om jag bara skulle gå drygt en kilometer så var jag glad att det var välkända stigar jag gick på som jag trampat många gånger. Det är otroligt mycket svårare att hitta i mörkret. För att inte tala om att slå upp ett tält i mörkret.

Det var inte lika lätt att slå upp tältet i mörker - men det gick
Det var inte lika lätt att slå upp tältet i mörker – men det gick

Bara-vara-tid med stjärnklar himmel

Visserligen tog det lite längre tid att få upp tältet när det var mörkt, men det gick bra. Sedan satt jag på liggunderlaget i tältöppningen och verkligen njöt av min egentid.

Det var redan mörkt när jag kom fram till min tältplats - högkvalitativ egentid
Utsikten från tältöppningen

Jag såg ut över sjön i mörkret – och la märke till att himmelen var alldeles stjärnklar. Och jag njöt av sjöfåglarnas ljud och vattnets porlande där det vann ut i en bäck. Eftersom kvällen var helt vindstilla (och myggfri) var det skönt på alla sätt och vis att bara sitta där.

Tidig morgonaktivitet – leta kantareller

Under natten sov jag oförskämt bra och vaknade kvart i sju till en fin, dimmig morgon.

Härligt dimmig morgon utanför tältet
Härligt dimmig morgon utanför tältet

För mig var inte syftet att bara gå ut och övernatta, utan jag ville fylla min egentid med något mer. Eftersom jag vet att det brukar finnas kantareller i området hade jag tagit med mig svampkorgen. Så fort jag stigit upp och packat ihop mina sovsaker tog jag med mig korgen för en liten runda. Det dröjde inte länge innan jag hittade den första kantarellen. Och så fortsatte det – kantareller vart jag såg!

Det fanns gott om kantareller - väl utnyttjad egentid tycker jag
Det fanns gott om kantareller – kolla så fint de matchar min fleece från Tuxer

Det fanns faktiskt så mycket svamp att jag inte kunde plocka och ta med mig allt – korgen blev full på runt 45 minuter. Och då hade jag ändå inte varit på alla ”mina” ställen i närheten.

Jag fick en lyckad skattjakt före frukosten - hela korgen full av kantareller
Jag fick en lyckad skattjakt före frukost – hela korgen full av kantareller

Dags att avrunda helgens egentid

Tack vare att det fanns så gott om svamp, och gick snabbt att fylla korgen, behövde jag inte stressa. Jag hade gott om tid på mig att hinna hem i utlovad tid. Men jag tog ändå ner tältet och började gå mot bilen. Och jag unnade mig att gå en liten omväg bara för att få se ”vårt” vattenfall. Visserligen var det lite knöligt att gå i de hala backarna längs bäcken med en stor ryggsäck och en korg full med svamp.

Nerför denna backen gick jag - rädd att "spilla" kantareller om jag halkade
Nerför denna backen gick jag – rädd att ”spilla” kantareller om jag halkade

Efter att ha suttit och njutit av vattenfallet en stund fortsatte jag mot bilen. Tänk att man kan få så mycket energi av att vara iväg själv i 12-14 timmar. Jag kände mig glad och lätt om hjärtat. Och längtade hem till de mina!

Otroligt avkopplande miljö att gå i
Otroligt avkopplande miljö att gå i

Avslutningsvis.. några ord om platsen

Denna gång gick jag inte längs någon vandringsled. Istället valde jag att åka till det område utenför Nödinge i (Ale kommun) där vi bodde innan vi flyttade till Orust. Vägen som går fram till skogen med stigarna till Långesjön och det lilla vattenfallet är privat och stängd med bom. Men man kan självklart gå genom skogen för att nå dessa platser.

Länkar till andra inlägg från området

Att utforska ett nytt hemomkring (2020-03-31)
När abstinensen efter att tälta slår till (2020-06-02)
Vattenfallsdusch – på hemmaplan (2020-06-27)

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.