Att utforska ett nytt hemomkring är alltid lika spännande. När jag kommer till en ny plats som jag vet att jag kommer att vistas på en tid, eller återkomma till, blir jag som ett barn på julafton. Jag vill helst öppna ”alla paketen” (upptäcka allt med platsen) direkt!

Tänk att stöta på detta när man utforskar ett nytt hemomkring Tänk att mötas av detta när man utforskar ett nytt hemomkring

I helgen var jag lycklig eftersom jag fick återbesöka en plats jag varit på en gång tidigare. En plats som jag vet att jag kommer att återvända till många, många gånger. Självklart hade jag tittat på kartan redan i förväg och letat upp möjliga rundor med min väns hus som utgångspunkt.

Fint med stora stenblock och en massa sjöar i skogen
Fint med stora stenblock och en massa sjöar i skogen. I bakgrunden Björsjön.

Stenblock i skogen stötte jag på när jag skulle utforska ett nytt hemomkring

Lördagens utforskande av ett nytt hemomkring

På lördagsmorgonen var det grått, trots att det tidigare utlovats solsken. Eftersom naturen är vacker i alla väder lät jag inte detta störa mina planer. Vilket jag skulle komma att vara glad och tacksam över resten av dagen! Redan några hundra meter från huset kom jag nämligen fram till den första sjön, Björsjön. I den finns flera fågelhus utplacerade. Sjön omges av härlig mossig skog, berg och stora stenblock. När jag fortsatt stigen ytterligare några hundra meter kom jag till vattenfallet jag blev guidad till förra gången jag var där.

 

Jag vid vattenfallet. Bild från förra besöket.
Jag vid Björsjöfallet. Bild från förra besöket.

Hundarna och jag balanserade och hoppade över den porlande bäcken nedanför vattenfallet flera gånger. Jag för att hitta bästa fotovinkel – hundarna för att det var kul gissar jag. Sedan fortsatte vi uppåt längs en brant stig.

Hyfsat brant, men mossigt inbäddad, stig
Hyfsat brant, men mossigt inbäddad, stig

Ett nytt hemomkring med många sjöar

När vi tagit oss upp kunde vi följa bäcken ovanför vattenfallet. Efter bara ett hundratal meter kom vi fram till nästa sjö. Vid mitt förra besök fanns planer på gå att runt sjön, men efter en blick på kartan konstaterade vi att det skulle ta för lång tid. I jämförelse med hur den såg ut så var det en relativt stor sjö. I lördags däremot var inte planen att gå runt hela sjön. Istället ville jag utforska alla vikar och uddar längs min väg. Jag var nämligen på jakt efter framtida utflykts- fika- och badplatser.

Den andra sjön jag kom till i utforskandet av ett nytt hemomkring
Den andra sjön jag kom till, Långesjön, är mycket större än vad den ser ut

Jag föll pladask för de kala klipphälllarna, tallarna och myrmarken runt sjön. Hundarna och jag tog vår uppgift på allvar. Vi vek av de små stigarna vi hittade och följde för att utforska varje vik och varje udde. Inget får missas när man försöker få en uppfattning om ett nytt hemomkring.

Härlig miljö att gå i
Härlig miljö att gå i

Ooops.. ett kalhygge

Under vår långsamma vandring passerade vi gränsen mellan Västergötland och Bohuslän. Enligt min planering skulle jag svänga av från Långesjön vid en viss vik, korsa några hundra meter skog och sedan ta en skogsväg tillbaka för att få ihop en rundslinga. Jag kom ut precis där jag tänkt mig på skogsvägen. Dessvärre visste jag inte att det just nu var ett stort hygge där skogen låg (enligt min karta). Skogsvägen var ordentligt sönderkörd och blöt, så det var inte riktigt lika mysigt som jag tänkt mig. Däremot passerade vi ytterligare 3 sjöar (Osjön, Risbysjön och Stensjön) och en gethage innan vi var tillbaka. Rundan var inte mer än kanske 8 kilometer, men den tog mig och hundarna 2 timmar ungefär.

Söndagens utforskande av nytt hemomkring

Tänk vilken skillnad det blir när solen tittar fram
Tänk vilken skillnad det blir när solen tittar fram

På söndagsmorgonen såg jag solen lysa upp grantopparna utanför sovrumsfönstret och kunde inte komma ut snabbt nog. Även denna morgon passerade jag vattenfallet där jag såg några blåsippor i den annars blomfattiga miljön. När jag kom upp till Långesjön svängde jag till vänster istället för att som dagen innan följa sjöns högra sida. Där var det en helt annan naturtyp. Våtmark varvat med barrskog och ris av blåbär och lingon. Efter 20 minuter vände jag och valde att återigen följa sjön åt andra hållet. Naturen där tilltalade mig mycket mer.

Andlöst vackert - nytt hemomkring
Andlöst vackert

Den här gången gick jag en bit ifrån vattnet längs en stig som hundarna hittade. När vi rundat kortsidan av sjön så att vi fick solens strålar rakt på oss slog jag mig ner på en härlig klipphäll. Där blev jag sittande i 15-20 minuter och bara njöt av att känna solen värma mitt ansikte. Och av hundarna glädje över att få bada och springa runt mig på den öppna ytan. Fulla av energi vände vi därefter tillbaka till huset.

Utsikten från min rastplats
Utsikten från min rastplats

Min plan för mitt nästa besök är att gå runt hela Långesjön, vilket förmodligen kommer att ta ett antal timmar. Med tanke på hur vacker denna sjö är ser jag mycket fram emot det.

Det var inte bara jag som gillade att utforska ett nytt hemomkring

För dig som vill veta mer

Området jag beskriver här ligger i Ale kommun ”bakom” ett område med hus/stugor där obehörig motortrafik är förbjuden. Jag vill alltså inte rekommendera dig att åka just hit – utan mer inspirera dig att utforska de områden du själv hamnar i. All natur är vacker – på sitt sätt! <3

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

6 Comments

 1. Ingegerd Mickelz

  Härligt inlägg och vackra bilder. Det är alltid lika trevligt att vara på upptäcktsfärd i naturen och hitta nya smultronställen 😀

  1. Visst är det så! Och jag älskar att vara på en plats som jag vet att jag kommer att återvända till.. och kan utforska mer grundligt en annan gång .hitta nya, mindre stigar, lära känna området så att jag kan gena kors och tvärs.. Jag är nog en väldigt nyfiken person! Vill se och uppleva så mycket som möjligt – mitt i vardagen.

 2. så insmickrande vackert! I sommar ska jag semestra i Bohuslän, men…Jag kan inte se var på kartan din presentation kommer ifrån. Hur hittar jag dit?

  1. Ja, visst är det vackert? Oftast skriver jag tips om specifika platser, men just detta blogginlägget handlade om ett ställe jag inte kan skriva ut var det är. Anledningen är att det ligger innanför ett område med gårdar/sommarstugor, där alla vägar är märkta med förbjuden motortrafik. Mitt syfte var mer att inspirera till att utforska – oavsett var man befinner sig.

   I Bohuslän kan du hitta många liknande platser, till exempel i det närliggande naturreservatet Vättlefjäll.

 3. Jonathan Ström

  Hej, Vackra bilder och blogg som hjälper och inspirerar. Var det svårt att hitta Björfallet? Hade du någon karta? Vart hittade du den kartan? Vart parkerade du bilen för att jag förmodar att du inte gick ifrån Orust. Tacksam för hjälp.

  1. Du har helt rätt – jag gick inte från Orust :). Faktiskt så bodde jag i Småland på den tiden, men min sambo (innan vi blev sambos) bodde på gångavstånd från Björfallet. Sedan köpte vi hus på Orust tillsammans.

   Vägen fram till Björfallet är privat och om de ser att obehöriga kör in händer det att de låser bommen, så jag skulle rekommendera att du parkerar bilen vid busshållplatsen där grusvägen går in.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.