Ibland är det lätt att dagar och kvällar bara rinner iväg. Att den lediga tiden på arbetsdagarna blir till slentrian. Så kände jag tidigare i veckan, så i onsdags frågade jag Lars om han ville följa med på en mitt-i-veckan-tur med övernattning. Till min glädje ville han det (jag hade gått ut själv annars, men det är mysigt med sällskap).

Stora Iglekärr - en av sjöarna vi övernattade mellan under vår mitt-i-veckan-tur
Stora Iglekärr – en av sjöarna vi övernattade mellan under vår mitt-i-veckan-tur

Först en kort vandring

Eftersom jag hade en plan sa jag att platsen var en överraskning. Och att han inte behövde packa tält eller hammock. Planen var att vi skulle sova i ett vindskydd som Helena och jag passerade på etapp 9, bohusleden, förra helgen. Men försäkerhets skulle tog vi med en tarp. Trots att det var onsdag så kunde ju fler ha lust att göra en mitt-i-veckan-tur.

Även att sträckan vi gick inte var lång så var det vackert längs stigen
Även att sträckan vi gick inte var lång så var det vackert längs stigen

Vi parkerade bilen vid Bottenstugan i Svartedalen. Vilken är startpunkten för etapp 9. Därifrån följde vi bohusleden uppför en backig grusväg och sedan kuperad stig genom mossig skog. Efter bara 1,5 kilometer var vi framme vid målet för dagens tur – vindskyddet som ligger på en smal landremsa mellan sjöarna Lilla och Stora Iglekärr. Vandringsleden passerar precis utanför det mysiga vindskyddet med gräs på taket.

Vindskyddet jag valde för vår mitt-i-veckan-tur ligger fint mellan två sjöar
Vindskyddet ligger fint mellan två sjöar: Lilla och Stora Iglekärr

Eftermiddagsbad i skogssjö

Visserligen var himlen mörkgrå och molnen hopade sig, men precis när vi kom fram till vindskyddet sken solen. Både Lars och hundarna hoppade glatt ner i sjön för ett bad. Själv är jag en badkruka så jag höll mig på land, men agerade handdukshållare och pepp. För vattnet var visst inte lika varmt som det såg ut när solen sken.

Baddags för vissa i familjen - på vår mitt-i-veckan-tur
Baddags för vissa i familjen

Efter en stund var det färdigbadat och Lars klädde på sig för att slippa både de hårda vindarna och myggen. Vi hade med oss ved och gjorde upp en brasa i eldstaden.

Gott att få på sig torra och varma kläder - här vandringsstrumpor från Happy Hiking
Gott att få på sig torra och varma kläder

Just nu får du 33 % rabatt om du beställer mina favorit-vandringsstrumpor från Happy Hiking. Ange koden hemomkringvandring. Gäller till och med 2021-09-30.


Härlig brasa och lyxig kvällsmat

Till att börja med gjorde vi bara en brasa som vi genast lät bli till glöd. Orsaken var att vi hade med oss lite rådjurskött som vi tänkte grilla. Till det lyxigt goda skivade köttet åt vi sallad och mangodressing i pitabröd.

Så smidigt när det finns en eldstad på plats
Så smidigt när det finns en eldstad på plats
Lyxig kvällsmat med grillat rådjur - lyckad mitt-i-veckan-tur
Lyxig kvällsmat med grillat rådjur

Så fort vi grillat klart matade vi elden med mera ved så att vi kunde njuta av sprakandet. Regnet hängde i luften så det var extra härligt med värmen från brasan. Vi satt länge så. Sida vid sida. Täljde lite. Pratade lite. Filosoferade i tysthet. Allt medan det skymde runt oss.

Lugn, skön stressfri tid i naturen
Lugn, skön stressfri tid i naturen

Mitt-i-veckan-turens övernattning

Hösten närmar sig med stormsteg nu. Och det märks framför allt på att det mörknar så tidigt på kvällen. Redan runt 21.30 kröp vi ner i sovsäckarna inne i vindskyddet. Hundarna snarkade i stort sett innan de hunnit lägga ner huvudet på sina bäddar. Och likaså jag, men Lars är kvällsmänniska och var vaken lite längre.

Vilken kvällshimmel vi fick över Lilla Iglekärr - på vår mitt-i-veckan-tur
Vilken kvällshimmel vi fick över Lilla Iglekärr

När mitt alarm ljöd klockan 05.15 krånglade jag mig ur sovsäcken och hoppade i kängorna. Dessutom hängde jag på mig en jacka medan jag tog med mig hundarna uppför en kulle. Medan jag ringde för att väcka min bonusson så han inte skulle komma för sent till jobbet passade hundarna på att uträtta sina morgonbehov.

Riktigt trött vovve (alaskan malamute, 8 månader) i vindskyddet
Riktigt trött vovve (alaskan malamute, 8 månader) i vindskyddet

Anledningen till att jag gick upp på kullen var att det inte fanns något som helst nät nere vid vindskyddet, så jag var helt enkelt tvungen för att få kontakt med omvärlden. Även att jag hellre hade stannat kvar i sovsäcken.

Grå, men skön morgon
Grå, men skön morgon

45 minuter senare var det dags att upprepa proceduren för att se till att min dotter kom upp i tid för att hinna till skolan. Egentligen skulle jag själv varit uppe vid den här tiden om jag varit hemma, men jag valde att ta ut flextid några timmar den här torsdagsmorgonen.

Balder funderar på att gå ner och dricka lite vatten i Stora Iglekärr
Balder funderar på att gå ner och dricka lite vatten i Stora Iglekärr

Upptäcktsfärd och utefrukost

Eftersom jag ändå var uppe bestämde jag mig för att jag lika gärna kunde gå på en morgontur med hundarna. Först följde vi bohusleden. Men när vi var på väg tillbaka till vindskyddet följde jag ett infall att försöka gå runt en av sjöarna. Det tog oss ungefär en halvtimme att gå runt Lilla Iglekärr och var bitvis lite trixigt. Men det var roligt, och vi fick en del fina vyer (hundarna och jag).

På andra sidan sjön var det en annan naturtyp - underbar mitt-i-veckan-tur
På andra sidan sjön var det en annan naturtyp

Tillbaka vid vindskyddet väckte jag Lars. Det började bli dags att packa ihop våra sovsaker och börja med frukosten. Morgonen var riktigt mulen, men det var underbart att sitta sida vid sida i vindskyddet och äta tillsammans. Kaffe, varm choklad, söta hjärtformade mackor. Tänk att kunna göra så här en helt vanlig arbetsdag.

I väntan på att kaffevattnet ska koka upp
I väntan på att kaffevattnet ska koka upp

När vi var klara packade vi ihop vår lägerplats och gick den korta promenaden genom skogen ner till bilen vid Bottenstugan. De första dropparna regn kom mindre än 2 minuter efter att vi hade börjat köra hemåt. Och regnet tilltog ju längre vi kom. Jag var oerhört tacksam att vi hade uppehåll hela vår mitt-i-veckan-tur. Det gör upplevelsen till något helt annat än när man går i regn och blåst.

Bild från kvällen då vi just kommit ut på vår mitt-i-veckan-tur
Bild från kvällen då vi just kommit ut på vår mitt-i-veckan-tur

Sammanfattningsvis…

Idén med att ta en mitt-i-veckan-tur var riktigt bra. Om jag får säga det själv. I och med att man inte har hunnit få så höga förväntningar så blir glädjen och upplevelsen så mycket större. Vi brukar försöka gå ut och grilla korv i skogen med tonåringarna mitt i veckan. Eller åka iväg till havet och se på solnedgången. Men att hinna med en övernattning mellan två arbetsdagar kändes som en oerhörd frihet.

När solen lyste över sjöarna som låg på varsin sida av vindskyddet var de magiskt vackra
När solen lyste över sjöarna som låg på varsin sida av vindskyddet var de magiskt vackra

Så min tanke med detta inlägg är inte att tipsa om en exakt plats (men du kan läsa om bohusleden etapp 9 i mitt tidigare inlägg, eller på Bohusledens egen webbsida). Utan att få dig att hitta energi och vardagsglädje i att själv skapa tillfällen att vara ute oftare. Att ta vara på de där vardagarna och göra en mitt-i-veckan-tur av något slag med jämna mellanrum. Och faktiskt använda den där tiden som annars bara rinner mellan fingarna. Det behövs så lite för att göra en vanlig dag till en dag värd att minnas!

Mysig avslutning på vår mitt-i-veckan-tur
Mysig avslutning på vår mitt-i-veckan-tur

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.