Sedan länge har jag och en väninna, låt oss kalla henne O, planerat att tälta tillsammans. Som tältplats föreslog jag en av mina favoritplatser, sjön Lysevattnet i Hjärtum. När jag såg på väderleksprognosen för veckan blev jag eld och lågor. SMHI utlovade solsken flera dagar i rad, så jag frågade direkt om någon av kvällarna passade henne.

Mysig bro vid Store Väktor
Mysig bro vid Store Väktor

När vi möttes på busstationen i Lilla Edet såg vi nog ut som två ivriga tonårstjejer. Vi kastade oss om halsen på varandra och bubblade av prat under bilresan till sjön Store Väktor i Hjärtum. Ett kort stopp unnade vi oss dock på bensinmacken i Ström för att göra ett psykologiskt viktigt toabesök – och köpa varsin dricka.

Vi följde leden runt sjön Store Väktor, Hjärtum

Grusvägen till Store Väktor är skumpig, så det går inte att hålla någon högre hastighet. Men omgivningarna badade i sol och solglitter så de 25 minuterna i bilen gick snabbt. Vi parkerade vid sjön Kringvattnet och hängde på oss ryggsäckarna. Sedan följde vi stigen som skulle ta oss runt sjön Store Väktor. Vilket är enkelt eftersom stigen är tydligt märkt med gula markeringar på träden.

Gnistrande sol i blått vatten
Gnistrande sol i blått vatten
Och hur blått kan det egentligen bli?
Och hur blått kan det egentligen bli?

Snart skymtade vi Store Väktor mellan trädstammarna. Solen glittrade i vattnet, så hela världen kändes ljus och blå. Medan vi häpnade över naturens skönhet gick vi över en liten bro, upp på bergskanten och följde sedan sjön. Men den populära badstranden, där många brukar tälta, låg öde denna dag.

På väg upp på Lyseberg - innan vi når Lysevattnet
På väg upp på Lyseberg

Istället fortsatte vi vår vandring i behagligt tempo. Snart kom vi till brantare partier när stigen gick upp på Lyseberg. Uppe på högsta punkten tog vi en välförtjänt dricka-vatten-paus. Utsikten är slående vacker ut över ett böljande skogslandskap, och vi stannade länge här.

O njuter av utsikten och stunden
O njuter av utsikten och stunden

Snart är vi framme vid sjön Lysevattnet

Vi närmar oss Lysevattnet

När vi gått ner från berget vek vi av den gulmarkerade leden och tog avstickaren mot Lysevattnet. Sträckan från korsningen och ner till sjön är max en kilometer och den går svagt neråt genom granskog. Här hittade vi de kantareller vi hållit ögonen öppna efter hela turen. Och de fick givetvis följa med för att förgylla vår middag.

Osannolikt vackra speglingar i Lysevattnet
Osannolikt vackra speglingar i Lysevattnet

Även denna gång slogs jag av hur vacker den är – Lysevattnet. Redan innan vi nådde fram såg vi glimtar av den mellan träden. Solen lyste upp berget på andra sidan sjön och spegelbilden i vattnet var obeskrivlig. In i det sista var jag orolig att någon annan redan lagt beslag på udden vi tänkt tälta på. Men det fanns inget skäl till oro – den låg och väntade på oss.

Det fanns, tack och lov, plats för oss att slå upp tältet vid Lysevattnet
Det fanns, tack och lov, plats för oss att slå upp tältet

Slå upp tält och laga mat

Eftersom vi hade åkt ut sent på eftermiddagen, efter jobbet, började solen redan sjunka. Så vi började med att slå upp tältet. Eller rättare sagt så tog O ett litet bad i den underbara sjön först. Men sedan slog vi upp tältet. Vilket gick på ett kick. Därefter la vi fram vår medhavda ved vid eldstaden, och gick på en liten tur i området för att samla ihop brännbart material att tända med.

Brasa på gång - tändstål
Brasa på gång

O tyckte det var kul att få testa att göra upp eld med tändstål. Men vi enades om att det nog ändå var mer effektivt att laga maten på stormköket. Vår meny bestod av renskavsgryta med potatismos och en sallad. Och chokladmousse till dessert. Därtill hade O även med sig popcorn som vi tänkte poppa senare på kvällen.

Middagen tillagade vi på stormköket i pannlampans sken strax utanför tältet bredvid sjön Lysevattnet
Middagen tillagade vi på stormköket i pannlampans sken – och äter på min fina Kupilka-servis

Medan mörkret sänkte sig runt oss satt O förnöjt och rörde i kastrullerna. Själv gick jag runt, med pannlampan påslagen, och hämtade mer småpinnar till brasan. När maten var klar satt vi framför brasan tillsammans. Vi såg ut över sjön och njöt av maten. Och sällskapet.

Magisk tjejkväll vid Lysevattnet

Vi blev sittande länge. Samtalet böljade fram och rörde allt mellan himmel och jord. Om högt och lågt, om sorg och glädje. O är en otroligt härlig människa som sprider en massa energi och klokskap omkring sig.

Flera gånger frågade hon om jag hade beställt vädret för denna kväll. För det första var stjärnhimlen ovanför oss och sjön helt otrolig. Inte heller såg vi till några myggor – nej, inte ens röken från brasan blåste in mot oss en enda gång. Det var verkligen en magisk kväll.

Tältet och brasan vid Lysevattnet
Tältet och brasan

Till sist konstaterade vi ändå med viss besvikelse att vi nog var tvungna att krypa in i tältet ändå. Vi skulle båda två jobba nästkommande dag, och vi behövde stiga upp senast klockan 05 för att hinna. Jag somnade snabbt, men vaknade några gånger under natten av att jag glidit iväg. Underlaget var nämligen inte helt plant.

Frukost vid Lysevattnet - i pannlampans sken
Frukost vid Lysevattnet – i pannlampans sken

Upp i ottan för att hinna till jobbet

På morgonen vaknade vi och konstaterade när vi tittade ut att det nog skulle bli ännu en fin dag. Enligt min tidplan (ja, jag är lite diktatorisk när det gäller sånt) packade vi våra saker och gjorde sedan en snabb frukost. 10 minuter före ”senast-tiden” lämnade vi Lysevattnet och gick tillbaka mot den gulmarkerade leden vi skulle gå.

Det syns inte riktigt eftersom mobilkameran kompenserar mörkret.. men pannlampan behövdes
Det syns inte riktigt eftersom mobilkameran kompenserar mörkret.. men pannlampan behövdes

Till att börja med var det så mörkt att vi gick med pannlamporna påslagna, men det ljusnade snabbt. Vägen var till stor del lätt att gå och vi kunde långa stunder gå i bredd på skogsvägen.

Solens första strålar genom lövverket
Solens första strålar genom lövverket

Solens första strålar nådde oss genom lövträdens grenverk och jag kände mig nästan hög av lycka. Trots att jag inte visste exakt hur lång tid det skulle ta att gå till parkeringen gick vi i ett behagligt prata-och-skratta-tempo. Jag hade gått sträckan några gånger tidigare och kände att jag hade någorlunda koll på tiden.

Vackert längs Store Väktor - på väg till bilen från Lysevattnet
Vackert längs Store Väktor

Flera av platserna vi passerade var gudomligt vackra i det tidiga morgonljuset. Och vi var fulla av härliga intryck och oerhört glädjefull energi när vi nådde bilen. Efter bilresan till busstationen i Lilla Edet konstaterade vi att tidplanen hållit väldigt bra. Vi hade nämligen en kvart till godo innan O:s buss skulle dyka upp.

Vi tog oss tid att stanna då och då
Vi tog oss tid att stanna då och då

Vilka minnen jag bär med mig!

Jag måste säga att det är fantastiskt att kunna få en sådan här upplevelse mitt under arbetsveckan. Den här gången behövde jag inte flexa ut på eftermiddagen, men jag flexade 1,5 timme på morgonen. Och den här superhärliga ”tjejkvällen” kommer jag att bära med mig i minnet länge.

Så här hittar du till Lysevattnet

Först och främst bör jag berätta att Lysevattnet ligger i Västergötland, i Hjärtum, Lilla Edets kommun. Det går inte att köra bil fram till sjön. Och det finns heller ingen kollektivtrafik i närheten. Därför valde vi att parkera bilen vid sjön Kringvattnet. Leden som runt sjön Store-Väktor (8 km, följ gul markering) passerar rakt över vändplanen/parkeringen (länk till karta/koordinater). Efter att man har gått över Lyseberg och kommer ner på en skogsväg viker man av från gul led och följer skylt mot Lysevattnet. Därifrån är det mindre än en kilometer till sjön. Dessutom sammanfaller delar av leden runt Store-Väktor med Bohusleden etapp 11.

Gryning vid Lysevattnet - ryggsäck klar för avfärd
Gryning vid Lysevattnet – ryggsäck klar för avfärd

Länkar till andra inlägg från Lysevattnet och Store Väktor

Store Väktor runt – och till Backamo
Lyseberg och Store Väktor
Litet uthållighetstest – RESUL four day march
Friluftsutbildning

Jag njuter av den tidiga morgonen efter tältandet vid Lysevattnet
Jag njuter av den tidiga morgonen

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.