I mars 2019 vandrade jag Skåneleden SL 1 Kust-kust ”Bjärehalvön runt”.

Dag 1 Ängelholm-Vejbystrand 13 km

Ställer bilen i Ängelholm (eller ja i utkanten eftersom den ska stå några dagar). Tar mig ner till leden och börjar gå mot Vejbystrand. Leden går här längs med stranden och mest hus in mot land. Passerar Vejbystrand och det blir lite mer ”strandängar”. Efter Vejbystrand in i en skogsdunge ligger vindskyddet för natten. Här finns även dricksvatten i en brunn och trevligt fräscht utedass.

Välkommen till Båstad kommun och Bjärehalvön
Välkommen till Båstad kommun

Halvtaskigt väder, lätt duggregn och blåst. Somnar och sover till havets ljud.

Dag 2 Vejbystrand-Torekov 20 km

Vaknar upp i den lilla dungen, öppningen i vindskyddet öppet mot väst. Inte jättebra då det varit lite dragigt i natt. Packar ihop och går vidare längs stranden. Här är lite glesare med byarna/husen nu även om de ligger tätt i Skåne. Strandängarna är fina trots tidig vårvinter. Denna dag ska jag nå Torekov. Stannar för en fika på sträckan gör lite kaffe.

Men när jag når Torekov är jag ordentligt hungrig. Jag har på denna tur bestämt att köpa middag under turen eftersom jag passerar byar hela tiden. (Packningen är därmed lättare bara frukost och kvällsmat med) Så här i stan svänger jag in på den lokala pizzerian (passar på att gå på toa och även fylla på dricksvatten) och slänger ner en kebabrulle i ryggan. Vindskyddet jag ska övernatta i ligger strax i utkanten av stan utmed en fantastisk strand.

Fått igång en brasa vid vindskyddet och äter min kalla kebabrulle
Fått igång en brasa vid vindskyddet och äter min kalla kebabrulle

Aldrig har kall kebabrulle smakat så gott. Jag får i gång lite brasa. Njuter av en fantastisk solnedgång på en kvällsrunda ute på stranden. Toaletterna här är tyvärr stängda/låsta för säsongen.

Solnedgång i Torekov
Solnedgång i Torekov

Dag 3 Torekov-Hovshallar 8 km + Hovshallar – Båstad 16 km ”svår tärräng”

Jag startar tidig, vet att jag har långt att gå och betydligt tuffare terräng. Redan efter Torekov blir kusten vackert ”dramatisk” mer sten och klippor. Jag börjar redan bli lätt oroad för min hund om hennes tassar kommer hålla denna vandring (de höll alla dagar).

Jag och Vittra på strandängarna på Bjärehalvön
Jag och Vittra på strandängarna

Mycket vackra strandängar med havet brusande mot klipporna längs kusten. Jag når fram till Hovshallar (hotell) här finns jättefina toaletter med rinnande varmt vatten ❤️. Passar på att göra hel toalett. Dvs tvätta av mig, byta strumpor och tvätta ”kläder” fylla på vatten med mera.

Vittra vid toaletterna Hovshallar
Vittra vid toaletterna Hovshallar

Nu väntar tuffaste passet idag. Jag ska ner i Hovshallar (klippor) och sen upp från stranden till Skåneleden igen några kilometer längre bort. Vilken magisk natur – helt sanslöst och verkligen värt omvägen ner och upp. Dramatiska klippor, havet vräker sig in ❤️

Jag och Vittra nerkomna till stranden vid Hovshallar
Jag och Vittra nerkomna till stranden vid Hovshallar

Den första scenen i Ingmar Bergmans film Det sjunde inseglet där riddaren Antonius Block spelar schack med Döden, spelades in vid Hovs hallar. Man kan förstå varför Ingmar valt platsen.

Dramatisk natur, enorma klippor
Dramatisk natur, enorma klippor

Ja trött sliten lämnar jag området klättrades upp på klipporna. Nu på fin stig med enorm utsikt högt över strandremsan nedanför.

Utsikt ner över Hovshallar efter stigningen upp
Utsikt ner över Hovshallar efter stigningen upp

Leden lämnar sen stranden upp över en höjd ”Knösen” och går mer inne på Bjärehalvön. När jag närmar mig Båstad går leden på cykel- och gångväg längs havet. Jag ser sälar ute i havet solandes på stenar. Väl inne i Båstad är jag trött. Jag letar upp Turistbyrån. Binder min hund Vittra i en stolpe utanför ihop med ryggsäcken och vatten. Går in å ber om nån timmes ström för att ladda mobilen.

Vittra och jag får välbehövlig vila vid Turistbyrån i Båstad
Vittra och jag får välbehövlig vila vid Turistbyrån i Båstad

Mobilen på laddning, tjejerna på turistbyrån bjuder på kaffe och det blir ett stunds prat om Skåneleden. Å välbehövd vila för ömmande fötter. När mobilen, jag och hunden fått ny energi går vi vidare. Passerar även här en butik, får med grillad kyckling och potatissallad som åker ner i ryggsäcken (dagens middag/kvällsmat vid vindskyddet). På andra sidan stan högt upp på en höjd över ett villakvarter ligger nattens vindskydd.

Solen värmer när den är på väg ner, njuter i vindskyddet. Dagens middag på Bjärehalvön grillad kyckling
Solen värmer när den är på väg ner, njuter i vindskyddet. Dagens middag grillad kyckling

Först lite oroad över närheten till stan. Men när solen går ner är här magiskt. Över mitt huvud breder stjärnhimlen ut sig, bokstavligen nedanför mina dinglande fötter glittrar stadens ljus. En kattugglas hoande somnar jag till. Trött sliten men så tacksam för en riktigt bra vandringsdag.

Båstads stadsljus vid mina fötter
Båstads stadsljus vid mina fötter

Dag 4 Båstad – Brammarp (går inte ända fram till Brammarp då leden delar sig) 10 km + Örlid – Hålehall 9km

Denna sträcka går en stund genom bruten betesmark sen över spångade mossar för att vidare ta mig längst mindre vägar och stigar i skogsmarker. Betydligt mer lättgången sträcka mot dagen innan.

Vittra på spångad led - Bjärehalvön
Vittra på spångad led
Skylt Skåneleden - Bjärehalvön
Skylt Skåneleden

Hålehall är ett vindskydd i ett område med motionsspår. Bra vindskydd med närhet till utedass. Ligger vackert i bokskog.

Framme vid Hålehall i vacker bokskog
Framme vid Hålehall i vacker bokskog

Dag 5 Hålehall-Vejbystrand 11 km + Vejbystrand- Ängelholm 13 km

Lättgånget men första delsträckan är extremt tråkig skulle jag säga. Långa delar går på väg, till och med asfalterad bilväg med rätt högt tryck ända till man kommer ner på stranden igen strax utanför Vejbystrand. Sen har jag ju en retursträcka mot Ängelholm som jag startade med. Vackrare nu längs kusten. Så var jag framme i Ängelholm igen.

Ja nu har du fått följa mig en del av Skåneleden SL 1 Kust-Kust. Bjärehalvön runt är verkligen att rekommendera – jag har valt en årstid vårvintern då det är mindre med folk här. Men naturen är nog lika fin oavsett årstid. SL 1 Kust – Kust sträcker sig ända till Sölvesborg. Jag går hela sträckan etappvis så mer berättelser kommer.

Jag och Vittra på Bjärehalvön
Jag och Vittra på Bjärehalvön

Hoppas du fått lite inspiration för lite längre vandringar!

För dig som vill veta mer

Länk: Skåneleden
Länk: Upplev Bjärehalvön

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

3 Comments

  1. Linda, jag blir riktigt, riktigt sugen på att gå här!! Du sålde verkligen in den här delen av leden. Jag skulle bara vilja hoppa över delarna med asfalt.. för det är rätt oinspirerande att gå på sånt underlag. Det ser så härligt ut – och känns inspirerande att det faktiskt är en vintervandring (eller vårvinter kanske när det är i Skåne)! Det ser alltså SNART ut precis som på dina bilder!

    1. Om man inte har behov av att gå rundslinga vilket jag hade vid detta tillfälle så struntar man bara i att gå sträckan rakt över halvön.
      Då kan man avrunda antingen i Båstad eller Hålehall

      1. Det har du ju rätt i! Tack Linda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.