Idag hade min dotter stämt träff med sin storasyster i Jönköping. Eftersom det kändes onödigt att sitta och köra fram och tillbaka mellan Eksjö och Jönköping flera gånger samma dag tänkte jag att jag skulle ta med mig hundarna på en liten utflykt medan dottern var på systerträff. Först tänkte jag åka ut till Dumme Mosse, men insåg att det är lite närmare till Hassafall som ligger i bostadsområdet Hovslätt i Jönköping. Och det föll sig så att jag fick en systerträff jag med!

Ett av alla vattenfallen i Hassafall
Ett av alla vattenfallen i Hassafall

Jag har varit vid Hassafall ett flertal gånger, och oftast har min dotter varit med. Två gånger har dessutom min lillasyster som bor i Jönköping följt med och tagit med sina barn. Jag fick ett infall och ringde och frågade om hon ville följa med, och till min glädje ville hon det. Det blev bara hon, jag och hundarna, för hennes barn var hos sin pappa, och jag minns knappt när vi gjorde något själva senast, bara hon och jag.

Min syster och min ena hund längs ån
Min syster och min ena hund längs ån

Vi parkerade bilen vid hembygdsgården i Hovslätt och började gå längs Hassafallsleden som till en början följer Tabergsån. Vi förundrades över vattenmängden, för så här mycket vatten hade ingen av oss sett här förut. Efter en bit går leden över en bro där Tabergsån flyter ihop med Sandserydsån och från den bron och hela vägen upp till det översta vattenfallet dånade vattnet bredvid oss. Det lät som vattenfall överallt, för vattnet forsade och hoppade fram.

Min syster längs alla vattenfallen i Hassafall
Min syster längs leden bredvid alla vattenfallen i Hassafall

Leden upp till fallen är inte så lång, men jag tycker mycket om den, för den har hög mysfaktor med all mossa, stora träd och den ständigt närvarande ån. Underlaget är inte lättgått och lämpar sig inte för att gå med barnvagn (förutom biten närmast hembygdsgården), men det finns en bilväg som i stort sett går ända upp till den första grillplasten. Det är ett kuperat område, och på flera ställen behöver man ta sig upp via branta trappor.

Trappor finns det flera stycken längs leden
Trappor finns det flera stycken längs leden

I vanliga fall är det lätt att göra små avstickare ner mot vattnet för att titta eller fota, men idag fanns inte så mycket utrymmen att placera fötterna på längs åns kanter. Och på de ställen där det fanns ”fast mark” var det oerhört halt, så vid ett tillfälle fick vi binda fast hundarna vid ett träd när vi skulle fota vattenfallen. Vi fascinerades över att ställen där barnen var ute och klättrade på stenar och poserade i våras forsade vattenkaskaderna fram idag.

Efter att ha stannat för en liten fikapaus vid den nedre grillplatsen, och fotat en massa, gick vi vidare den korta biten som var kvar upp till ”huvudvattenfallet” och den övre grillplatsen. Två barnfamiljer var på där och grillade och alla hälsade glatt medan jag gick ut och fotade fallet. Även här märktes vattenmängden tydligt eftersom jag fick stå flera meter ifrån min vanliga, idag översvämmade, fotopunkt intill berget.

Hassafall - eller rättare sagt det översta av fallen
Hassafall – eller rättare sagt det översta av fallen

Det är svårt att få fram på en bild så här hur stort fallet är, men vi sitter ofta på andra sidan och syns då bara som små färgprickar från den här platsen. När man gått uppför trappan från grillplatsen vid vattenfallet kommer man till en sagovärld av mossa, stigar och ån. Jag älskar att ta en paus här och bara vara. Det är också ett underbart ställe för barn att leka på (så länge man är säker på att de inte går för nära vattenfallet eftersom man då befinner sig ovanför det).

Sagolikt vackert här precis ovanför Hassafall
Sagolikt vackert här precis ovanför Hassafall

I vanliga fall brukar vi vända här med barnen och gå samma spännande väg tillbaka. Idag ville min syster hellre fortsätta längs Kallebäcksleden upp till utsiktsplatsen Varkullen. Jag sa att jag hade varit där en gång och att vägen var tråkig och utsikten inte värd det – men jag gick med henne ändå. Vad gör man inte för sina syskon?

Leden efter Hassafall - mot Varkullen - är betydligt planare och lättare att gå
Leden efter Hassafall – mot Varkullen – är betydligt planare och lättare att gå

Tips: Bara några hundra meter efter vattenfallet passerar man vägen upp från Hovslätt mot Sandseryd – så om man inte vill gå den svåra vägen upp till Hassafall kan man parkera där. Titta på en karta så ser du var vandringsleden mot fallet går in.

Strax före Varkullen passerade vi detta vackra mini-vattenfall
Strax före Varkullen passerade vi detta vackra mini-vattenfall

Sista biten upp mot utsiktspunkten Varkullen är inte tillgänglig om man går med barnvagn. Det är brant och flera trappor upp till toppen. Väl uppe belönar sig ansträngningen. Utsikten ner mot Jönköping var nämligen betydligt vackrare än jag mindes den. Kanske berodde det på att solen behagade komma fram en stund just då? Eller så blev jag smittad av syrrans entusiasm. Oavsett vilket är jag glad att vi gick den extra svängen upp till utsiktspunkten.

Min syster beundrar utsikten från Varkullen - inte långt från Hassafall
Min syster beundrar utsikten från Varkullen

Efter att vi fikat igen gick vi vägen tillbaka till Hovslätts hembygdsgård eftersom vi hade en tid att passa. Sträckan blev ungefär 5 kilometer och det tog oss nästan två timmar  på grund av våra två fikapauser, allt prat och en massa fotograferande. Idag kunde vi ju inte skylla tempot på barnen. Hade vi följt leden istället för att gå vägen tillbaka hade rundan blivit 7 kilometer.

För dig som vill veta mer

Länk till inlägg från ett av mina besök vid Hassafall 2019 med dotter, syster och syskonbarn
Länk till Jönköpings kommuns information om Hassafallsleden och Kallebäcksleden

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.