Selo Berg & Skams gator, Ydre

Häromdagen gjorde jag en liten utflykt strax utanför kommungränsen (länsgränsen också för den delen). Jag åkte nämligen till Selo Berg & Skams gator som ligger i Ydre kommun, Östergötland. Jag hade läst att man i Skams gator omges av en storslagen, otämjd natur som för tankarna till Ronja Rövardotters barndomsparadis, och det lockade. Bilfärden från Eksjö tog inte mycket mer än 30 minuter, så jag tycker absolut att det kan räknas som hemomkring.

Skogen vid Selo berg ser ut som en scen ur Ronja Rövardotter
Skogen vid Selo berg ser ut som en scen ur Ronja Rövardotter

Det var mitt första besök i denna relativt okända naturpärla och jag fick mig ett riktigt litet vildmarksäventyr. Hade jag haft med mig barn hade de förmodligen tyckt att detta var ett otroligt spännande ställe att gå på, fyllt av möjligheter att upptäcka och utforska. Hade de inte själva hittat på en massa saker att göra så hade jag kunnat ge dem i uppdrag att försöka hitta alla 12 rövare som gömmer sig längs leden på Selo berg.

Hittar du alla 12 rövare som gömmer sig längs leden på Selo berg?
Hittar du alla 12 rövare som gömmer sig längs leden på Selo berg?

Vandringsleden invigdes så sent som i september 2018 och är cirka 2,5-4 kilometer lång och jag hade läst ett reportage om den i lokaltidningen.

Så här ser det ut längs leden på Selo berg

Uppe på de torra höjderna är det tallen och lavarna som dominerar. Landskapet runt Selo berg är också fyllt av gigantiska flyttblock som lämnades kvar av inlandsisen. Det var mycket som fångade min blick, och som jag ville föreviga med kameran: skägglav, vit renlav, islandslav, bägarlav (mer känd som trumpetlav) och tallvitmossa.

Flyttblock i området kring Selo berg
Flyttblock i området kring Selo berg
Fler flyttblock
Fler flyttblock
Bägarlav (cladonia) som lyser vackert rött
Bägarlav (cladonia) som lyser vackert rött

På Selo berg växer många olika lavar och mossor

På berget växer många olika lavar och mossor i den spännande miljön

Rättarplatsen

RättarplatsenNedanför Selo bergs höjder rinner en liten bäck vid foten av flera stup. Där någonstans ligger Rättarplasten där det tidigare fanns en avrättningsplats. Senare byggdes istället en galge lite närmare kyrkan (förmodligen både av praktiska och publika skäl.

Den spännande stigen leder förbi branta passager

På väg mot toppen leder den spännande stigen förbi branta passager där skyltar varnar oss besökare för stupen. När man väl kommer upp till toppen av Selo berg belönas man med en milsvid utsikt. Lämpligt nog finns två fikabord på platsen, så jag passade på att njuta av mitt medhavda fika på denna vackra plats. På hällarna häruppe kunde jag tydligt hur inlandsisen har slipat dem i mjuka former.

Utsikten från toppen av Selo berg
Utsikten från min fikaplats

Här ska man gå igenom visar pilarna

När jag kom till Skams gator (visste du förresten att Skam var ett ord man använde för att slippa säga ordet Djävulen förr i tiden? Platsen heter alltså egentligen Djävulsgatan.), valde jag den nedre stigen som är lite svårare. Här nere kan du se stora flyttblock ligga uppallade på mindre stenar i den annars renspolade ravinen. Det är kallt och fuktigt, och enligt uppgift kan det finnas snö där ända in i juni. Vanliga år alltså – i år har vi inte fått någon snö ännu trots att vi är i mitten av januari. Terrängen i ravinen är lite svårframkomlig, men det är en intressant sträcka och man får se lite av hur en svensk urskog ser ut.

Imponerande miljö i Skams gator
Imponerande miljö i Skams gator

Som i så många andra raviner sägs tjuvar ha haft sina tillhåll och gömmor. Så även i Skams gator. Men sägnen om just den här riktige stortjuven skiljer sig lite från andra berättelser. Enligt sägnen ska Selo ha lyckats tvinga till sig matsilvret vid en stor bjudning i trakten och rymde sedan. Han levde ett sorglöst liv som herreman i olika städer, tack vare sin nästan 10-åriga stöldturné – där Selo kammare som jag fick se idag var hans gömma. Det finns berättat (se länk längre ner på sidan) hur Selo blev upptäckt och sedan dömd till livstids fängelse för sina straff.

Selo kammare där stortjuven Selo gömde sitt gods
Selo kammare där stortjuven Selo gömde sitt gods

Detta är ingen lång rundslinga, knappt 4 kilometer. Om du tycker att det är för långt eller för svårt att gå i den terrängen finns även en kortare slinga som är 2,5 kilometer. När du kommer till Skams gator kan du välja mellan stigar med två olika svårighetsgrader – den som går uppe längs ravinens kant är enklare att gå. För mig tog det ungefär en timme att gå runt, och jag tycker att detta var ett väldigt trevligt ställe som passar bra som utflyktsmål om man befinner sig i norra Småland eller södra Östergötland.

Tips om andra utflyktsmål i närheten

Länk till inlägg om Torpöns naturreservat (ca 15 km från Selo berg & Skams gator)

För dig som vill veta mer

Så här hittar du hit: Selo berg & Skams gator ligger i Ydre kommun. Om du kommer via väg 134, åk genom samhället Österbymo mot Tranås. Sväng mot Sunds by och sväng mot Norra Vi vid Sunds kyrka. Åk via Sundssjöarna. Kör uppför en liten bit och ta sedan 2:a till höger. Sedan är det cirka 100-200 meter till startpunkten och informationstavlan.

Länk till “Östergötland – Se & Göra” och information om Selo berg & Skams gator

Länk till den spännande sägnen om Selo

Se kartan här nedanför för mera information.

Informationsskylt om Selo berg & Skams gator
Informationsskylt om Selo berg & Skams gator
Taggat , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer till “Selo Berg & Skams gator, Ydre

  1. Vilket spännande ställe, det vore kul att besöka någon gång 😀

  2. Tack för ett tips om utflyktsmål som ligger runt en halvtimmes bilväg från mig 🙂 Det ser definitivt ut som en plats jag skulle kunna få med min dotter och hennes kompisar till på utflykt!

  3. Tack för tipset, var där igår. Det är absolut värt ett besök.

    1. Vad roligt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *