Idag har jag besökt Store Mosse nationalpark igen. Jag insåg att det var mitt tredje besök där i år. Med mig på dagens utflykt hade jag min 12-åriga dotter, en av hennes klasskompisar som fått den här utflykten i födelsedagspresent, och våra två hundar. Humöret var på topp hos alla och vädret var även den här gången snällt mot oss och lät solen lysa från en blå himmel och en svag vind svalka oss.

Matkällaren vid Lövö vandrarhem i nationalparken
Matkällaren vid Lövö vandrarhem i nationalparken

Idag utgick vi från vandrarhemmet på Lövö och tjejerna hade bråttom att ta sig över ängen ner till fågeltornet som ligger precis i utkanten av mossen. Att klättra upp där är obligatoriskt, om man inte är den som håller i hundarnas koppel (tur för mig). När de var klara med fågeltornet stegade de iväg längs spången i ett så högt tempo att jag och hundarna fick kämpa för att hinna med.

Mysstund
Mysstund

Tempot dämpades ganska snart, för barnen hade fullt upp med att hålla koll på var de satte fötterna – dotterns kompis hade nämligen inte gått på spång tidigare. Det fanns också mycket att titta på längs vägen; fjärilar, olika mossor, nyckelpigor och en del blommor även att det inte var särskilt mycket växtlighet, mest såg vi rosling och vattenklöver som jag ju aldrig kan se mig mätt på.

Vattenklöver bredvid spången
Vattenklöver bredvid spången. Vid Blådöpet blommade vattenklövern i mängd.

Egentligen skulle vi spana efter småsileshår eftersom tjejerna aldrig sett dessa köttätande små växter, men när vi inte hade sett dem efter vår fikapaus på en av alla de bänkar som står utplacerade på strategiska platser längs spången valde de att vända. De ville hellre gå tillbaka till Lövö för att klättra i träd och fotografera, och det fick de självklart göra. Jag och hundarna fortsatte en bit till längs spången mot Andersberg innan vi också vände.

En av mina hundar sitter på spången ute på mossen
En av mina hundar sitter på spången ute på mossen

Efter att barnen vänt hittade jag givetvis de eftertraktade småsileshåren i stort sett direkt, men de var så pyttesmå att de knappt stack upp ur mossan. Däremot hittade jag några som hunnit växa till sig lite mer när jag nästan var tillbaka vid fågeltornet. Jag tycker att de är fascinerande växter med sitt ”klibb” som ska fånga och bryta ner insekter. Och färgerna är fantastiska!

Småsileshår - en av Sveriges små köttätande växter
Småsileshår – en av Sveriges små köttätande växter. Om du tittar på mossan runt växten förstår du hur liten den är!

Jag mötte upp tjejerna vid den vackra och generöst tilltagna rastplatsen på ängen vid Lövö.  Efter att vi hade fikat tillsammans (igen!) gick vi ner och tittade på de små blommorna så att de fick se dem i verkligheten.

Nöjda nationalparksbesökare
Nöjda nationalparksbesökare

Hundarna blev trötta i värmen trots att de fick dricka ofta, och tjejerna hade en liten svacka som botades med fika, men ”Det här var faktiskt jättekul”, var betyget från tjejerna när vi skulle åka hemåt efter fyra timmar i nationalparken, och det gladde mig att de tyckte om utflykten!

För dig som vill veta mer om Store Mosse nationalpark:
Inlägg här på bloggen: Utflykt till Store Mosse med barn – april 2019
Inlägg här på bloggen: Vandring på Store Mosse – april 2019
Länk till nationalparkens egen webbsida

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

1 Comment

  1. […] För dig som vill veta mer om Store Mosse nationalpark: Inlägg här på bloggen: Utflykt till Store Mosse med barn – april 2019 Inlägg här på bloggen: Vandring på Store Mosse – april 2019 Inlägg här på bloggen: – Store Mosse igen – juni 2019 […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.