Store Mosse nationalpark

Idag blev det en utflykt till en av mina absoluta favoritplatser på vårt jordklot – Store Mosse nationalpark utanför Värnamo. Store Mosse är Sydsveriges största myrområde. Det kallas ibland för ett myrhav, vilket inte är någon överdrift. Vidderna är imponerande och för tankarna till fjällvärlden – och förmodligen är det därför jag är så fäst vid området.

Store mosse
Helt fantastisk natur på Store Mosse

Med mig på turen hade jag en 11-åring (min dotter), en 12-åring och mina två hundar och vi gjorde oss ingen brådska. Vi tittade på växter, vatten, fjärilar och en nyckelpiga, klättrade upp på saker – bland annat ett fågeltorn, några träd och stenar på “öarna” på mossen – provsatt alla bänkar längs vandringsleden och fikade ungefär en gång i timmen.

Store mosse
Hela sällskapet (utom jag själv) på Store Mosse

I vanliga fall brukar vi utgå från Kittlakull som ligger en kilometer från Naturum, men idag körde vi till Lövö och vandrarhemmet där, som ligger i andra änden av nationalparken. Tanken var att vi skulle gå turen “Blådöpet runt”, men när barnen såg på kartan att vi skulle gå en längre sträcka längs en grusväg bestämde de att vi skulle fortsätta lite längre mot Andersberg istället för att svänga av leden, och sedan vända och gå samma väg tillbaka.

Att gå på spång är något jag tycker mycket om, och som tur är (för mig!) tycker barnen också att det är väldigt roligt. Oftast glömmer de också bort att de går längre sträckor, för de har fullt upp med att hålla koll på att de håller sig på spången. Särskilt den här årstiden när det är så blött i marken. När man hamnar på ett så underbart ställe som Store Mosse, där man kan gå kilometer efter kilometer på spång, har man nästan hamnat i spång-paradiset, så jag njöt i fulla drag idag.

storemosse10
Att gå på spång är något jag tycker är härligt, bekvämt, och mysigt

Vi avslutade utflykten vid en liten rastplats ungefär 600 meter från vandrarhemmet på Lövö, i en stor (snart) grönskande hage med lövträd och utsikt ner mot mossen. Visserligen dög inte den fina grillplatsen med tillhörande bänkar och bord för barnen – men vad gör det? Man kan ju lika gärna sitta i ett träd och fika!

storemosse11
Fikadags uppe i trädet

För dig som vill veta mer om Store Mosse:
Vid mina tidigare besök på Store Mosse har jag gått “Lilla Lövö runt” många gånger. Jag har gått “Lövö-Andersberg” tur och retur. Jag har gått “Kävsjön runt” och jag har gått “Kittlakull-Lövö” några gånger. Det finns många ledar av varierande längd att gå i nationalparken, och två vandrarhem om man vill övernatta. Mer information finns på Store Mosses informationssida.

 

Taggat , , , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer till “Store Mosse nationalpark

  1. […] dig som vill veta mer om Store Mosse nationalpark: Inlägg här på bloggen: Utflykt till Store Mosse med barn – april 2019 Inlägg här på bloggen: Vandring på Store Mosse – april 2019 Länk till nationalparkens […]

  2. […] dig som vill veta mer om Store Mosse nationalpark: Inlägg här på bloggen: Utflykt till Store Mosse med barn – april 2019 Inlägg här på bloggen: Vandring på Store Mosse – april 2019 Inlägg här på bloggen: – […]

  3. […] dig som vill veta mer om Store Mosse nationalpark: Inlägg här på bloggen: Utflykt till Store Mosse med barn – april 2019 Inlägg här på bloggen: Vandring på Store Mosse – april 2019 Inlägg här på bloggen: – […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *