När det kommer till uteprylar finns det ett i stort sett outtömligt utbud på marknaden. Många saker är verkligen bra att ha, men det finns även en hel del som man överlever utan. Enligt mig. Min sambo däremot, som faktiskt klarar sig en längre tid i skogen med enbart en kniv, är väldigt förtjust i tekniska uteprylar för de turer då han inte behöver överleva på minsta möjliga.

Pump för att blåsa upp liggunderlaget – från Thermarest

En av våra nyaste uteprylar - en pump till liggunderlagen från Thermarest
En av våra nyaste uteprylar – en pump till liggunderlagen från Thermarest

På helgens tur testade vi den senaste i raden av uteprylar – en ”Neoair micro pump” från Thermarest som vi fick i förskottsjulklapp från min svärmor (och svärfar). I vanliga fall är det jag som gör i ordning sovplatserna när vi slagit läger – och alltså bland annat blåser upp våra liggunderlag. Den här gången hade jag ingenting att göra. Det var bara att trycka på knappen så skötte pumpen jobbet. Supersmidigt. Jag hade klarat mig utan den batteridrivna pumpen, men jag får erkänna att det var bekvämt. Och nu är den så liten och nätt (och lätt) att den går ner i liggunderlagspåsen, så det var inget besvär att ta med den. Nu behöver jag bara ha koll på att batterierna (2 x AAA) inte tar slut när vi ska ut.

Kök från Biolite – med USB-uttag

Ett medhavt vedträ förvandlades till mindre stickor för att passa Biolite-köket
Ett medhavt vedträ förvandlades till mindre stickor för att passa Biolite-köket
Bioliteköket eldas med pinnar eller kottar - och du kan även ladda din mobiltelefon på köket
Bioliteköket eldas med pinnar eller kottar – och du kan även ladda din mobiltelefon på det

En annan sak vi hade med oss som jag inte hade sett innan var ett kök från Biolite som Lars haft i några år. Numera finns rätt många friluftskök som kan eldas med pinnar och kottar, men jag har inte sett något annat som ger ström så att man kan ladda mobilen, en pannlampa eller liknande via ett USB-uttag. Helt totalt onödigt tänkte jag att detta var – men lite kul, och definitivt användbart i en nödsituation.

Liten eld för kaffekokning och laddning av mobil
Liten eld för kaffekokning och laddning av mobil

När jag retades lite med sambon för att han är så nördig på teknikprylar, särskilt uteprylar, så visade det sig att han fått även köket från sin 66-åriga mamma. Utan att ens ha önskat det. Så där fick jag för mina fördomar – det var en pensionerad dam och inte min superman som egentligen var tekniknörden i familjen!

Biolite-köket - en av våra uteprylar
Mysig och värmande liten brasa på Biolite-köket

För dig som vill veta mer om produkterna

Jag vill börja med att betona att jag inte är sponsrad. Jag skriver bara om några av de saker vi hade med i packningen i helgen.

  • Neoair micro pump, Thermarest – ett bekvämt men inte nödvändigt tillbehör för att blåsa upp sitt liggunderlag. Supersmidigt även att mitt liggunderlag inte hade den typ av ventil som pumpen var gjord för.
  • Biolite campstove – supersmart friluftskök som både ger värme och energi via USB. Enda nackdelen är att köket väger lite mer än vra övriga kök.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.