Beräknad läsningstid: 6 minuter

Som du säkert vet älskar jag att vara ute – året om. Men jag får erkänna att jag tycker det enklare på sommaren än på vintern. Många tycker att det är jobbigt att vara ute när det är kallt, men för min del är det faktiskt inte kylan som varit det största problemet. Utan det är halkan som har begränsat mig.

I betalt samarbete med Icebug

Kyla kan man gardera sig mot, men halka?

Visserligen är jag en frusen person, men oftast kan man gardera sig mot kylan. I alla fall så länge man ska vara i rörelse. Man kommer långt genom att klä sig lager-på-lager och ha rätt material närmast kroppen. Men denna halka – som dessutom har en förmåga att återkomma många gånger under vinterhalvåret. Den tycker jag är jobbigare.

Här har jag Torne från Icebug på fötterna och slipper halka
Här har jag Torne från Icebug på fötterna – även om hunden skymmer sikten

Eftersom jag har hund behöver jag komma ut varje dag året runt, oavsett väder. Även om jag har (och har haft) snälla hundar, så kan de bli ivriga och dra. De har ju ”fyrhjulsdrift” och bryr sig inte alls lika mycket om halkan som jag gör.

Underbart att kunna vara ute och röra sig som man vill även på vintern och inte behöva oroa sig för halka
Man vill ju vara ute och röra sig som man vill även på vintern

När jag var gravid ville jag ha bättre grepp

Tidigare accepterade jag i stort sett att det var halt ibland och att jag fick gå försiktigt. Men när jag väntade min dotter blev jag lite nojig. Jag var otroligt rädd för att ramla och att skada barnet därinne i magen.

Broddar är bara för pensionärer, tänkte jag, men i smyg köpte jag och testade. Jag prövade både modeller som var som en halvsula man stack in foten i och såna som man fäst med remmar. Men de var väldigt svåra att gå med så fort man vek av från vägarna.

Dubbade skon Adak från Icebug
Idag finns många dubbade modeller att välja bland – här skon Adak från Icebug. 2006 var utbudet inte lika stort.

Därför Googlade jag efter andra lösningar. Detta var 2006, och utbudet går inte att jämföra med det som finns idag. MEN… jag hittade Icebug! Rejäla, varma vinterkängor med höga skaft – och inbyggda dubbar.

Icebug blev räddningen

Självklart beställde jag ett par, och sedan den dagen bodde jag i dem vintertid. Känslan att kunna gå tryggt, trots halka och hund i kopplet, var som en uppenbarelse. Att skorna dessutom var så varma var ett extra plus under de norrländska vintrarna.

Med Icebug är jag inte lika begränsad i halka
Med Icebug är jag inte lika begränsad när jag är ute på vintern

I många år gick jag i mina dubbade Icebug varje vinterpromenad. Ända tills jag hade slitit ut fodret inuti – men utsidan, inklusive dubbar, var som nya. Då beställde jag ytterligare ett par, av motsvarande modell. Nu, 16 år senare, är jag inne på mitt tredje par, och det är tack vare dem jag kan gå många av mina turer vintertid. Särskilt de som är kustnära.

Bra grepp även med odubbade skor

Sedan hösten 2021 är jag ambassadör för Icebug. Tack vare det har jag lärt mig mycket om skor som ger bra grepp i halka. Det var en uppenbarelse för mig att inse att även skor utan dubb kan ge bra grepp. Icebug har ett särskilt gummi i sina sulor som gör att man till exempel kan gå på hala klippor utan att halka. Vilket jag ofta har nytta av på mina turer.

Skönt med bra grepp när man går på klipporna - här Icebug Rover, odubbade
Skönt med bra grepp när man går på klipporna – här Icebug Rover, odubbade

Min absoluta favorit är outdoorskon Rover med BOA-snörning. Den är superlätt, men ändå stabil. Hittills har den hållit mig torr även när jag gått i blöt terräng, och när jag går på hala stenar känns det nästan som om jag har sugproppar under fötterna. Jag har den odubbade varianten, men den finns även med dubb.

Mina favoritskor - Icebug Rover
Mina favoritskor – Icebug Rover

Låt inte halka begränsa dig

Med tanke på utbudet av skor (med bra grepp) finns inte längre någon anledning att stanna inne på vintern. Vill du vara ute och promenera eller vandra på vintern – gör det. Och vill du fortsätta springa trots vinterväglag – gör det. Låt inte halka begränsa dig. På med bra skor och ut och njut istället!

Nu behöver jag inte oroa mig för halka
Underbart att bara njuta av vintern – här Adak från Icebug på fötterna

Avslutningsvis några länkar

Inspiration om vinterlöpning

Inspiration om vinterlöpning (Icebug) – och glöm inte rabattkoden HEMOMKRING15NEW om du ska köpa Newrun den 27-30 januari.

Se Icebugs utbud av skor som är bra vid halka

"Jag

Några blogginlägg om när jag behövt bra grepp

– Pilgrimsled Orust: Långelanda-Myckleby 12,6 km
– Anneröd-Bovallstrand, Kuststigen etapp 19
– Blå led, Korsvatten i Svartedalen – 6 km
– Kuststigen etapp 7 – Göksäter-Hoga
– Kolhättan-Ljungskile 16 km – Kuststigen etapp 5

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.