Jag är en ganska opraktisk person. Även att jag är en superbra fixare när det gäller att planera och ta reda på saker. Så när bonussonen kom till mig för ungefär en månad sedan och visade att löparen hade gått sönder på hans jacka var första tanken att göra precis som han föreslog; Att köpa en ny jacka. Men det tog verkligen emot att bara kassera den ”gamla”. Dels för att jackan var ganska ny, och dels för att den var helfräsch i övrigt. Alltså satte jag mig och googlade på dragkedjor istället – och ramlade över ZlideOns webbisda.

Jag är så glad att jag hittade ZlideOn
Jag är så glad att jag hittade ZlideOn

Jag bestämde mig för att beställa och testa

Där stod det: ”Laga din dragkedja med ZlideOn och förläng livslängden på din friluftsutrustning. Den passar till jackor, sovsäckar, tält, väskor med mera. Fixa din dragkedja idag!”. I mina öron lät det nästan för bra för att vara sant, men det var värt ett försök. Särskilt med tanke på den låga kostnaden (79:-) i jämförelse med en helt ny jacka.

ZlideOn finns i flera färger och storlekar
ZlideOn finns i flera färger och storlekar

Löparna från ZlideOn finns i svart och silver. Eftersom de finns i flera olika storlekar försökte jag mäta och läsa mig till vilken bredd som skulle passa till jackan. Men jag var lite osäker så jag tog två olika. Vilket visade sig vara smart när jag fick mina ”repair zippers” några dagar senare.

Jag är ju så opraktisk…

Jag är verkligen dålig på det mesta som är praktiskt (förutom telefoner och datorer). Eller osäker är kanske ett bättre ord. Först tänkte jag be Lars byta löparen i blixtlåset, men sedan kom jag på att det var bättre att pröva själv först. Och det är jag glad för. För detta var verkligen enklare en enkelt! Man öppnar den nya löparen genom att trycka bak flärpen man håller i, sätter den där man vill ha den på dragkedjan, och trycker ihop den tills det säger ”klick”. Sedan är det klart!

Aldrig hade jag kunnat tro att det skulle vara så lätt. När jag väl hade kollat vilken av mina ZlideOn som passade till dragkedjan (den första var för stor) tog det inte ens en minut att laga den. Titta här får du se. Och kan en så opraktisk person som jag fixa detta kan nog vem som helst göra det.


Nu hade jag i och för sig ett bra utgångsläge eftersom den gamla löparen hade gått i två delar så den var enkel att plocka bort. Sitter den kvar behöver man nypa bort den med en tång. Jag brukar inte skriva så mycket om prylar, men den här är så himla smart. Och jag önskar att någon hade berättat för mig för några år sedan att man kunde laga dragkedjor så här enkelt. Då hade jag fortfarande haft kvar min favorit-fluff-vinterjacka. Men den gamla sovsäcken från Fjällräven har i alla fall också fått nytt liv nu, med en alldeles egen ZlideOn.

ZlideOn tar ingen plats - smart grej att ha med i ryggsäcken ifall t ex sovsäcken skulle gå sönder
Smart grej att ha med i ryggsäcken ifall t ex sovsäcken skulle gå sönder

Vill du beställa ZlideOn?

Enklast beställer du dina ZlideOn direkt i deras egen webbshopp (länk). Den finns även hos butiker som Naturkompaniet, Outhnorth och Smartasaker.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

4 Comments

  1. Så smart. Denna har jag missat, tack för tipset. Beställer direkt.

    1. Det var ju nytt för mig med tills alldeles nyligen!

  2. Vilken bra grej! Tack för tipset!

    1. Kul att det kan vara till nytta för fler!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.